Subiectiv, votez cu Eminescu.
Rezonez puternic la unele poezii de ale lui, iar cu la Alecsandri nu rezonez cu nimic.. Asa ca nu as vrea sa-i pun in balanta pentru ca pe Alecsandri nu-l 'simt' si n-am astfel resorturile interioare sa ii compar.
Cel mult, pe Alecsandri il vad ca un muncitor harnic, talentat, dar totusi muncitor; insa la Eminescu e ca si cum n-ar munci deloc, el nu mai pare interesat de detalii caci totul vine natural, importanta e ideea, starea..
Later edit:
Citeam acum niste posturi pe un alt site.. unde oamenii se dau in stamba cu tot soiul de cuvinte rare, etc. Aproape cu ingamfare as putea zice.
Ei nu-si dau seama ca agatandu-se de limbaj, de fapt se limiteaza foarte mult. La Eminescu am puternicul sentiment ca limbajul nici nu conteaza, este ca o a doua natura; la el conta ideea, si putea s-o puna in ce forma voia muschiul lui. Avea libertatea de a alege, si a ales perfect. Altii stiu ce vor sa zica, dar se agata musai s-o zica intr-un fel anume. Si suna asa de tinichea.....
Atata timp cat esti mereu atent sa nu gresesti, sa iasa totul armonizat, ha. N-are nici o valoare, caci nu e pasiune acolo, pasiunea sa fie cea care sculpeaza, muleaza, framanta lutul. E doar atentie si sudoare.