Yup, gelozia poate fi, si de cele mai multe ori chiar este, ceva destul de complicat. Gelozia poate aparea sub trei forme:
- sub forma unui anume tip de comportament (competivitate cu un rival real sau imaginar)
- poate fi un mod de gandire (dorinta de exclusivitate)
- sau poate fi o emotie (de fapt de o combinatie de emotii: frica, furie si anxietate)
In functie de combinatia acestor emotii putem spune daca gelozia este in limite normale, daca gelozia este o boala, sau daca gelozia se trateaza.
Gelozia are doua capete. Unul care ia valoarea zero (cand lipseste cu desavarsire) si celalat semnifica gelozia excesiva. Evident ca ambele forme de gelozie extrema sunt nesanatoase pentru relatie.
Sentimentele care apar sunt: furie, anxietate, frica, puternice sentimente de inadecvare, insecuritate precum si suspiciozitate exagerata sau interpretativitate. Persoanele care sufera de gelozie morbida sunt predispuse la anxietate severa, depresie, dificultati in controlul furiei si se pot angaja in comportamente auto-distructive.
Orice persoana poate fi geloasa din cand in cand si este normal sa fie asa. Toate formele de gelozie pot fi abordate psihoterapeutic. Psihoterapia ajuta la intelegerea realitatii asa cum este ea.
Ce am scris aici nu cred ca te ajuta foarte mult dar imi este imposibil sa spun ceva util din moment ce am prea putine informatii despre acest caz. Daca ne spui mai multe cu siguranta o sa-ti putem fi de un folos mai mare.