10 Octombrie, 2025, 03:59:49 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: De unde vine obiceiul de trecut mireasa peste prag ?  (Citit de 5114 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Iunie, 2007, 05:12:45 p.m.
Citit de 5114 ori

viulian

Administrator
Stateam si ma gandeam acum, pe drum spre metrou..

Am febra musculara, la maini si la picioare. Ieri mi-am cumparat AC si m-am opintit singurel aproape cu unitatea exterioara (de 38Kg) de la Bricostore pana acasica. Boon. Si ma gandeam, oare cum o fi cand o sa-mi trec nevasta peste pragul casei, in brate, oare tot asa de greu - si oare tot asa cu febra doua zile dupa ?

Dar ce mi s-a parut interesant: cand am ajuns la etajul meu, am descis usa la lift, am tarat cutioiu afara din lift, si apoi, de lene si de greu ce era, am mai tarat-o si pana in fata usii de la apartament. Dar acolo, pragul inalt, n-o mai puteam tara; am tras adanc in piept, si cu o ultima sfortare l-am luat pe sus si l-am bagat in casa.
Aveam asa un sentiment de plin, de faptul ca am 'bagat' in casa ceva trainic, ce numai odata iti iei in viata, ceva care era atat de util casei, aproape o extensie a ei.. ceva aproape fara de care nu se poate sta, ce sa zic, cum am avut si cand am adus frigiderul, sau masina de spalat, sau canapeaua pe care dorm. Un obiect care aproape se va confunda cu casa in sine - nu va mai avea identitatea lui separata.. de.. aer conditionat, sau frigider.. sau masina de spalat. Nu. Se va zice ca e o casa cu masina de spalat, cu AC, etc..

Si gafaind asa, privind cu mandrie ce bine ii sade cutiei acolo, umpland toata casa.. aveam un sentiment de posesivitate pofticioasa, de nesat aproape. Am inceput sa-i fac poze, nu stiu, trebuia ca sentimentul asta sa ramana o amintire, ca un pas mare al meu, parca il cumparasem aerul ala sa mi-l pun in suflet, nu in casa p'un perete. Ce mai, parca ma umplea pe mine!

Ma rog.. deci mergeam spre metrou gandindu-ma.. Oare, obiceiul asta de a te opinti sa treci nevasta in brate, peste prag, este ca oare asa aduce barbatul, in casa, toate obiectele mari, trebuincioase, care dau 'greutate' casei si starnesc invidia vecinilor ? Acest teritorialism, de a duce in brate ceea ce e greu, AL TAU, la TINE ?

M-am decis, eu voi trece cu nevasta de mana. Asa vom sti clar de la inceput ca suntem parteneri..

13 Iunie, 2007, 05:27:47 p.m.
Răspuns #1

Eve

Bine gandit! Acum nu de alta dar zau ca nu ti-ar sta prea bine sa aibe numai 38 de kg :laugh:
Nu ca nu-ti doresc o sotie delicata dar... parca-i prea putin (mai ales ca o vrei si durabila)
Iar la 40... deja cresc orele de febra ;)
Prietenia-i sfanta si  cand se termina lingurita de miere... ai alaturi un prieten
"plici-pleoci pe sotron:
o casuta, a doua casuta ... cu a treia fuge un melc"

13 Iunie, 2007, 05:57:05 p.m.
Răspuns #2

Escu

Global Moderator
Avand in vedere, ca  astea sunt doar niste simple obiceiuri (nimeni nu stie de unde provin), si de...la nunta...unii mai fac si de gura soacrei cate un obicei...se mai sare si cu mireasa in bratze peste gard.
Acum ca tu duci o viata sedentara si nu faci efort fizic...e partea a doua, dar sa cari ca mine o butelie de heliu in week-end-uri de vro 70 de kile ?
Apropos de obiceiuri, sunt multe , dar nimeni nu stie cu exactitate de unde provin si ce inseamna. Pentru fiecare inseamna altceva.
Let's put a smile on that face!

13 Iunie, 2007, 08:33:39 p.m.
Răspuns #3

pokemon

off topic....
escule...asta a fost ca sa te lauzi tu ca te pricepi si ca ai muschi sa cari 70 de kile  :laugh:
Sunt momente in viata cand simti absenta cuiva atat de tare incat ti-ar placea sa-l scoti din vise si sa-l imbratisezi.

13 Iunie, 2007, 08:36:08 p.m.
Răspuns #4

Escu

Global Moderator
off topic....
escule...asta a fost ca sa te lauzi tu ca te pricepi si ca ai muschi sa cari 70 de kile  :laugh:

de cele mai multe ori...buturuga mica...rastoarna carul mare.
Let's put a smile on that face!

17 Iunie, 2007, 05:20:31 a.m.
Răspuns #5

Lost Soul

Sa-l stapanesti sanatos dom'le! Ceea ce n-as putea spune si despre "nevasta" :P. Amuzanta relatarea,daca ai vrut sa transmiti cat de bine te-ai simtit,ai reusit sa inveselesti macar o minte "creatza" :D. E interesant cum de la cutioi ai ajuns la nevasta. Asta ca sa iti dai seama si la ce foloseste imaginatia,poate? Ca tot te intrebi pe undeva daca-i utila. Obiceiul asta cu trecutul "ei" in brate poate vine de la ideea ca femeile sunt fragile si mai impiedicate!Iti imaginezi cum plina de emotie se pregateste sa treaca pragul,se impiedica si-si rupe...ceva? :)) Poate faci asta si de frica, adica urmand sirul logic si rational : "Am trecut de semnarea contractului de casatorie, am trecut de "da'ul" din biserica, n-o las jos decat dupa ce-o trec pragul si inchid usa!Nu cumva tocmai acum sa se razgandeasca!" :P Sau poate ca asa-i arati ca daca veti avea de trecut peste o problema o vei trece tinand-o in brate...dar asta suna cam aiurea :D. Clar nu stiu de unde vine obiceiul,dar era o ora buna pentru aberat :D. Am fugit!
Decat sub patul Vietii,mai bine in patul Mortii...

20 Iunie, 2007, 10:50:39 p.m.
Răspuns #6

Lady Allia

nu stiu de unde vine, dar se spune ca mirele trebuie sa treaca mireasa in brate in casa cea noua pentru a o feri de spiritele rele de sub prag.
 sunt foarte multe obiceiuri la nunta. unele frumoase, altele care as spune ca strica tot farmecul, dar vorba aceea: "daca-i bal, bal sa fie!" si traditiile sa isi spuna cuvantul.

22 Iunie, 2007, 07:36:29 a.m.
Răspuns #7

viulian

Administrator
Am tot cautat pe net si am gasit cateva explicatii:
1) Se presupunea ca exista niste sprite rele care se ascund sub prag si fac rau cuplului, iar daca barbatul trece nevasta peste prag aceasta devine imuna.
2) Se considera ghinion daca femeia se impiedica sau cadea pe drum spre casa, si atunci barbatul trebuia sa o poarte pana in casa. Sau nu cumva sa nu fi pasit cu stangul in casa (tot ghinion) si deci... iar trebuia dusa peste prag.
3) Sau... este un simbol al rapirii femeii.

Si legat de punctul 3) cu rapirea... mai sunt cateva obiceiuri.

Cavalerul de onoare este de fapt cel mai bun prieten al mirelui, care il ajuta pe mire sa rapeasca mireasa.
'Luna de miere' este perioada de cand mirele fura mireasa si se ascund de parintii mieresei, pana cand se incheie un ciclu de luna plina. In aceasta perioada ei beau 'honey wine'.

Heheheee...

22 Iunie, 2007, 07:08:52 p.m.
Răspuns #8

inda

Cavalerul de onoare este de fapt cel mai bun prieten al mirelui, care il ajuta pe mire sa rapeasca mireasa.
Heheheee...

Nu stiu prea bine cum e cu trecutul peste prag si de cand dateaza, dar sunt sigura ca partea cu furatul miresei e dintotdeauna si...pentru totdeauna :)
Afirm asta gandindu-ma la spiritul de intrajutorare al barbatilor, ca doar prietenul la nevoie se cunoaste! :D
Inca de la inceput ei se ajuta:
1. nunta
Stand dupa masa impodobita regeste, mandru nevoie mare de noua achizitie (mireasa), dansul (mirele) sta si gandeste cum s-ar mai putea scoate ceva de la nasi... un banut, cateva butelii de vin, o naveta de bere... si conform indemnului 'suna-un prieten' apeleaza la cel mai bun si pun de-o rapire!
In urma negocierilor care urmeaza si a pretului stabilit de comun acord ca fiind corect, mireasa este innapoiata posesorului in stare de functionare si cu certificat de garantie!
2.dupa cativa ani
Prietenul, care detine in continuare titulatura de 'cel mai bun' , mai trece din cand in cand pe la casa celor doi, unde constata ca e aglomeratie cam mare, nu din cauza celor 2-3 urmasi care tropaie prin sufragerie, cat din cauza absentei unui singur sentiment (pasiunea), locul fiind luat de multe altele precum: plictiseala, rutina, obisnuinta si altele inrudite!
Sta el si se gandeste din nou la o veche si inteleapta vorba pe care sa o puna in aplicare... nu o gaseste... si atunci de comun acord cu fosta mireasa, devenita acum...nevasta, pun din nou de-o rapire, ca daca prima data a functionat atat de bine, de ce n-ar functiona si acum in atingerea obiectivului final: reactualizarea pasiunii si fericirii minunatului cuplu.
3.Rezultatul obtinut
Adesea se intampla....

Sugestii si reclamatii la post restant. NU va faceti probleme, se timbreaza la destinatie!
« Ultima Modificare: 22 Iunie, 2007, 08:12:27 p.m. de inda_blue »
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul