As incerca o comparatie intre "lumea aceasta" si viata privita prin mine insami.
Citesc cu placere opiniile voastre. Adevaruri diferit exprimate dar identice in esenta si care se completeaza unele pe celelalte. Remarc, daca imi dati voie, si chiar daca nu-mi dati voie, inteligenta katy-ei 1886. Caci, zice ea intr-un fel anume ca daca totul in lumea asta este discutabil, de ce nu am muta termenii din topic cum vrem.
Uite, ii mut si eu dintr-o anume perspectiva.
Viata, comparata cu procedeul de a face o pictura. Similitudinea descoperiti-o voi. Plec de la o pata de culoare, de la un ton care suna bine, de la o tema, de la o baza; pata aceasta de culoare cheama neaparat alta complementara sau opusa. Se schiteaza un dialog. alte voci sau personaje cromatice se interpun, intra in jocul meu, in aceasta combinatie sau compozitie, sau in aceasta constructie ce se complica gradat si mereu, foarte simplu, daca pot spune asa, si in care totul se incruciseaza, se ramifica, se unifica din nou: se discuta, murmurul valurilor sau al multimilor creste, se transforma, se opreste, se solidifica, se controleaza, constituie un univers de sonoritati, de glasuri, de pasiuni, de forme, de puteri, de volume, de culori, se CONSTITUIE INTR-UN TOT O LUME IN AFARA LUMII, IN LUME, O LUME A CARUI ECHILIBRU SE REALIZEAZA DINAMIC, PRIN OPOZITIA ELEMENTELOR SAU A EVENIMENTELOR, UN EDIFICIU CARE NU E, DECI, LUMEA, IMITATIE A LUMII, CI LUMEA, TOTUSI, CA SI LUMEA CRISTALIZATA DUPA CHIPUL IDEAL AL LUMII.
Eventualii mei cititori, sunt sigura, nu vor stii foarte bine daca in aceste randuri am incercat sa vorbesc despre viata reala. Intrucat suntem cu totii in adancul nostru, pictori, muzicieni, arhitecti, ... nu avem decat sa alegem materia prima care ne convine sau mijloacele de exprimare - pur si simplu - si sa le descoperim in propria noastra viata. E destul sa privim in noi insine, niciodata in exterior, si apoi sa "ducem cu noi lumina" , sa dezvaluim lumea asa cum este ea, in mod autentic. O seva fierbinte, un val larg de viata!
PS: inventam atat de putin cand izbutim cate ceva. Dar sa nu-L suparam pe Dumnezeu! In alte cazuri, si mintim foarte mult, cand izbutim ceva.