Patrund intr-un univers in care incerc sa ma regasesc si in care incerc sa ma delimitez de fiecare data, draga Valyusck, printr-un ricoseu firesc al spiritului. Posibilitatile de comunicare cu o lume straina te detrmina sa primesti inrauririle lui binefacatoare, te ajuta sa te reproiectezi mult imbogatita spre locul si cultura ta de bastina.
Fireste, o gandire moderna presupune unele eforturi in sensul depasirii formularilor goale si pe dinafara, si pe dinauntru. Acestea toate ar trebui, poate, intreprinse intr-un spirit de sinteza. Ar trebui, adica, sa facem deopotriva pasi unii catre altii si sa ne intalnim la jumatatea drumului. Pot sa spun ca doresc constienta acest lucru si imi masor cuvintele cu gandul la
cititori admirabili ca si tine. (nu ca ar fi mare inghesuiala la scrierile mele.

)
Sa citezi veveritele, mierlele, mai ales mierlele, soimii, ciocarliile, fara sa le fi vazut sau sa le fi vazut fara iubire si fara simpatie, doar printr-o alchimie ticaloasa, le-ai preface simplu doar in elemente decorative, asa cum spuneam candva: "o trista bufonerie", un autoprotest la adresa unei pseudoierarhii.
Si, revenind la topic, cred ca numai cultura il poate ajuta pe om de a-l hotari sa se schimbe. Cultura e un lucru de intimitate. Ea lucreaza cu sufletul omului. Spre exemplu, dupa o carte intunecata nu se intuneca lumea.
Dar dupa scrierile sarbatoresti incep multi oameni sa cunoasca sarbatoarea. In tragicul exagerat este ceva fals! Viata e mai adanca. Cred ca e bine sa apelam la ceea ce e mai bun in oameni, nu la ceea ce au efemer si sporadic. Putem face din asta fundamentul unei culturi proprii de nezdruncinat?