10 Octombrie, 2025, 01:22:31 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: De ce? - uri  (Citit de 13278 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

17 Septembrie, 2007, 11:12:37 p.m.
Citit de 13278 ori

Fleur-de-lys

"De ce a plantat Dumnezeu copacul cunoaşterii binelui şi răului în mijlocul grădinii paradisului, dacă nu voia ca cei doi oameni creaţi de el să mănânce din fructele lui? De ce şi-a dus în ispită creaturile? De ce avea nevoie de aşa ceva, din moment ce era Dumnezeu cel atotputernic, care crease lumea? De ce avea nevoie să-i forţeze pe cei doi oameni la supunere, dacă el era Dumnezeu cel atoateştiutor? N-a ştiut că atunci când a creat omul a dat viaţă unei fiinţe care este curioasă şi că a silit-o să-şi nege propria natură? Dacă i-a creat pe Adam şi Eva ca bărbat şi femeie, care se completează sexual, cum a putut în acelaşi timp să pretindă ca ei să-şi ignore sexualitatea? Şi de ce ei ar fi făcut acest lucru? Şi ce s-ar fi întâmplat dacă Eva nu muşca din măr? Atunci cei doi nu s-ar fi împreunat sexual şi nu ar fi zămislit urmaşi. Ar fi rămas lumea fără oameni? Ar fi trăit Adam şi Eva veşnic, singuri, fără copii?
De ce este procrearea indisolubil legată de păcat şi actul naşterii de dureri? Cum este de înţeles faptul că pe de o parte Dumnezeu a planificat ca cei doi oameni să rămână sterpi, dar pe de altă parte geneza ne vorbeşte de păsările care se înmulţesc? Deci avea şi Dumnezeu noţiunea de urmaşi. Mai departe se spune despre Cain că s-a căsătorit şi a avut copii. De unde şi-a luat o femeie, dacă nu mai erau pe lume decât Adam şi Eva, Cain şi Abel? De ce l-a respins Dumnezeu pe Cain când acesta şi-a arătat gelozia? Oare nu Dumnezeu însuşi a trezit în el pizma, preferându-l într-un mod atât de evident pe Abel?"

Am citat acest fragment din "Desteptarea Evei" de Alice Miller

17 Septembrie, 2007, 11:17:49 p.m.
Răspuns #1

Escu

Global Moderator
Dumnezeu exista? Sau poate nu ne este noua dat sa cunoastem vrodata raspunsurile. Cine suntem noi sa ne punem intrebarile astea ? Ce ne-a creat ? Dumnezeu? Ne tragem din maimute? sau... suntem praf stelar dupa Big Ben ? Nu ajungem la nici un raspuns...dar poate mai destindem putin admosfera...
Let's put a smile on that face!

17 Septembrie, 2007, 11:19:58 p.m.
Răspuns #2

Fleur-de-lys

Dumnezeu exista? Sau poate nu ne este noua dat sa cunoastem vrodata raspunsurile. Cine suntem noi sa ne punem intrebarile astea ? Ce ne-a creat ? Dumnezeu? Ne tragem din maimute? sau... suntem praf stelar dupa Big Ben ? Nu ajungem la nici un raspuns...dar poate mai destindem putin admosfera...

Va rog sa dati raspunsuri strict legate de intrebarile de mai sus. Nu vreau filozofie stearpa.

17 Septembrie, 2007, 11:51:43 p.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
Mdap, bune intrebarile - o succesiune cam lunga - adica era suficienta o singura intrebare din cele de mai sus - pentru ca sa se surprinda acest paradox.

Si mai e un paradox: Iisus a predicat iubirea si toleranta, dar totusi, popular vorbind, s-a ajuns la o religie a invinovatirii si amenintarii 'vezi sa nu pacatuiesti'. Un alt paradox, dpmdv.
Da, s-ar putea spune ca oamenii lasati fara a fi mereu avertizati despre riscuri, tind sa le ingore, dar totusi... parca nu prea mai aud nicaieri de iubire, ci mai mult de rataciri, pacate, etc.
Si insumand, sintetizat, regula pare a fi: "daca e placut, atunci e gresit!" Alt paradox.

18 Septembrie, 2007, 12:04:06 a.m.
Răspuns #4

Zantiala

Citat
De ce a plantat Dumnezeu copacul cunoaşterii binelui şi răului în mijlocul grădinii paradisului, dacă nu voia ca cei doi oameni creaţi de el să mănânce din fructele lui?

Scopul crearii oamenilor a fost ca ei sa tinda catre dumnezeire, sa devina ei insisi, treptat, un fel de mici dumnezei. Pomul a fost plantat acolo ca o proba, un test, pe care cei doi ar fi trebuit sa il treaca.

Citat
De ce şi-a dus în ispită creaturile? De ce avea nevoie de aşa ceva, din moment ce era Dumnezeu cel atotputernic, care crease lumea?

Ca sa ajungi la un nivel superior de cunoastere, trebuie sa treci peste probe, peste teste, prin care sa dovedesti ca esti capabil sa avansezi. Dumnezeu a lasat ca oamenii sa fie ispititi, in primul rand :

- Pentru a le testa increderea in El.
- Pentru a vedea daca sunt capabili sa refuze ispita, si sa treaca astfel la un prag superior de cunoastere.

Citat
N-a ştiut că atunci când a creat omul a dat viaţă unei fiinţe care este curioasă şi că a silit-o să-şi nege propria natură?

Infrangandu-si curiozitatea, oamenii ar fi putut sa se autodepaseasca, sa evolueze, sa ajunga la un nivel cognitiv superior.

Citat
Dacă i-a creat pe Adam şi Eva ca bărbat şi femeie, care se completează sexual, cum a putut în acelaşi timp să pretindă ca ei să-şi ignore sexualitatea? Şi de ce ei ar fi făcut acest lucru?

Dumnezeu nu pretinde oamenilor sa isi nege sexualitatea. "Cantarea Cantarilor", poate cel mai vechi poem erotic din istorie, se afla scris in Vechiul Testament. Si poemul respectiv abunda in referiri la sexualitate, amor fizic, fireste in cadrul unei relatii idealizate dintre doi tineri, proaspat casatoriti.

Citat
Şi ce s-ar fi întâmplat dacă Eva nu muşca din măr?

Nu ar mai fi murit niciodata, nu ar mai fi existat pe lume pacat, durere, si asa mai departe. Dar vina nu este numai a ei. Este in egala masura si a lui Adam.

Citat
Atunci cei doi nu s-ar fi împreunat sexual şi nu ar fi zămislit urmaşi. Ar fi rămas lumea fără oameni? Ar fi trăit Adam şi Eva veşnic, singuri, fără copii?

Cei doi s-ar fi impreunat oricum. Porunca "cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul" a fost data de Dumnezeu catre oameni inainte de savarsirea pacatului primordial.
Citat
Deci avea şi Dumnezeu noţiunea de urmaşi. Mai departe se spune despre Cain că s-a căsătorit şi a avut copii. De unde şi-a luat o femeie, dacă nu mai erau pe lume decât Adam şi Eva, Cain şi Abel?

Mai tarziu Adam si Eva au mai facut copii, iar Cain avea cu cine sa se casatoreasca. Orisicum, Geneza nu trebuie interpretata literal, ci mai degraba metaforic.

Citat
De ce l-a respins Dumnezeu pe Cain când acesta şi-a arătat gelozia?

L-a respins pe Cain pentru ca jertfa sa nu a fost facuta din toata inima.

Citat
Oare nu Dumnezeu însuşi a trezit în el pizma, preferându-l într-un mod atât de evident pe Abel?"

Nu. Cain nu era o persoana buna cu adevarat de la bun inceput, nu avea sufletul curat (dovada ca jertfa sa nu a fost primita), iar faptul ca mai tarziu si-a ucis fratele, spune ceva in aceasta privinta.

"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

18 Septembrie, 2007, 03:37:08 p.m.
Răspuns #5

mRanderson

Citat
"De ce şi-a dus în ispită creaturile?
D-zeu nu si-a dus creaturile in ispita, el au avut de ales. 

Citat
De ce avea nevoie să-i forţeze pe cei doi oameni la supunere, dacă el era Dumnezeu cel atoateştiutor?

Nu i-a fortat nimeni la supunere, din nou ei au ales sa nu asculte de El. D-zeu nu i-a vrut fortat langa El, i-a lasat sa aleaga.
Citat
Dacă i-a creat pe Adam şi Eva ca bărbat şi femeie, care se completează sexual, cum a putut în acelaşi timp să pretindă ca ei să-şi ignore sexualitatea?
Nu este adevarat, nu le-a zis niciodata asa ceva. Zantiala a specificat 
Citat
De ce este procrearea indisolubil legată de păcat şi actul naşterii de dureri?
D-zeu spune ca procrearea este pacat in afara casatoriei si atat. O consecinta a pacatului neascultarii de El a fost si accea ca femeia va naste in dureri.

personal si eu am multe de ce-uri pe care nu le gasesc in biblie, dar sti ce am observat ca se poate trai cu ele. Parerea mea e ca chiar daca s-ar da raspuns la toate intrebarile  din lume, tot ar exista oameni care sa-L conteste pe D-zeu. si-mi pare rau....
Crestinismul tau nu valoreaza nimic daca nu poate fi vazut. Lampile nu vorbesc, dar stralucesc. <br />http://everystudent.ro/

18 Septembrie, 2007, 08:47:54 p.m.
Răspuns #6

Rebecka

Citat
Mai tarziu Adam si Eva au mai facut copii, iar Cain avea cu cine sa se casatoreasca. Orisicum, Geneza nu trebuie interpretata literal, ci mai degraba metaforic.

De ce e interzis incestul daca inca de la inceput a fost practicat ptr a se putea inmulti? :-[ :(
Eu sunt un om fără de ţară,
Un strop de foc purtat de vânt,
Un rob razleţ scăpat din fiară,
Cel mai sarac de pe pamânt.
Eu sunt un mag de legea noua,
Un biet nebun, orbit de-o stea,
Ce-am rătăcit să v-aduc voua
Poveştile din ţara mea...Octavian Goga

19 Septembrie, 2007, 03:34:54 a.m.
Răspuns #7

Luli

Fleur de lys ,faci niste confuzii-explicabile-in geneza ceea ce este tradus d-zeu sint "puterile lui D-zeu" -in apocalipsa sint cele 7 duhuri ale lui D-zeu,in traditia ebraica sint Sfinta Hebdomada-reprezentate prin sfesnicul cu 7 brate-adica Elohim.Adam si Eva reprezinta omul adamic,doar nu crezi ca omenirea este produsul unei consangvinizari milenare.Ar fi multe de spus,dar Tatal nu si-a dus copiii in ispita,si nu exista nici un pacat.Tatal nu este Elohim .Elohim este un plural care arata perechea in creatie,totul este pereche-aici este chipul si asemanarea.
Dintre Elohim,D-zeul lui Israel este Yahweh,al 7-lea Elohim.El a pretins de la Adam si Eva sa nu manince din copac.Retine te rog termenul siret despre sarpe ,acelasi este termenul de Goi despre adam si eva.
In ebraica ARUM-inteligent,fascinant.
Yahweh s-a suparat pe Cain ca nu i-a adus jertfe din primele roade ca si Abel.
Pe scurt,crestinismul nu a preluat(tratind cu dispret)-mistica si traditia ebraica-de aici si neintelegerile.

Opreste trecera.
Stiu ca unde nu e moarte,nu e nici iubire,si,totusi te rog:opreste, Doamne,ceasornicul cu care ne masori destramarea.

19 Septembrie, 2007, 10:10:06 a.m.
Răspuns #8

mRanderson

Citat

De ce e interzis incestul daca inca de la inceput a fost practicat ptr a se putea inmulti? :-[ :(

o sa-ti raspund...dar nu cred ca o sa te multumeasca....la inceput D-zeu a ingaduit dar apoi l-a interzis...poi intr-un fel pare logic...nu erau decat ei...apoi cand s-au inmultit
D-zeu a zis stop.
Crestinismul tau nu valoreaza nimic daca nu poate fi vazut. Lampile nu vorbesc, dar stralucesc. <br />http://everystudent.ro/

19 Septembrie, 2007, 05:09:30 p.m.
Răspuns #9

Rebecka

Bun, ok, nu am pus intrebarea asta ptr ca as fi atee sau ceva de genul, numai ca mereu m-a "bantuit" sa spunem asa acest lucru...chiar si cu raspunsul tau nu il inteleg ,nu Ii contest puterea sau Existenta, dar lucrul asta tare ma pune pe ganduri, si sincera sa fiu pana acum nimeni nu mi-a raspuns in asa fel incat sa inteleg....
Eu sunt un om fără de ţară,
Un strop de foc purtat de vânt,
Un rob razleţ scăpat din fiară,
Cel mai sarac de pe pamânt.
Eu sunt un mag de legea noua,
Un biet nebun, orbit de-o stea,
Ce-am rătăcit să v-aduc voua
Poveştile din ţara mea...Octavian Goga

19 Septembrie, 2007, 11:55:39 p.m.
Răspuns #10

Zantiala

La inceput informatia genetica din fiecare oameni era mult mai variata, mult mai bogata, dovada ca in Sf. Scriptura si vechii oameni aveau unele capacitati pe care astazi noi nu le mai avem (traiau mai mult, de exemplu...). Incestul deci, nu putea sa duca la malformatiile genetice la care duce de obicei in ziua de astazi.

Insa cu timpul, aceasta zestre genetica a inceput sa se degradeze, treptat, treptat, odata cu trecerea timpului. Un fel de deriva genetica, ca sa zic asa.

Interzicerea incestului mai tarziu a aparut ca o nevoie de a evita nasterea unor copii malformati, cu probleme mentale si fizice.

"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

07 Noiembrie, 2007, 06:24:40 p.m.
Răspuns #11

valentina

"De ce a plantat Dumnezeu copacul cunoaşterii binelui şi răului în mijlocul grădinii paradisului, dacă nu voia ca cei doi oameni creaţi de el să mănânce din fructele lui? De ce şi-a dus în ispită creaturile? De ce avea nevoie de aşa ceva, din moment ce era Dumnezeu cel atotputernic, care crease lumea? De ce avea nevoie să-i forţeze pe cei doi oameni la supunere, dacă el era Dumnezeu cel atoateştiutor? N-a ştiut că atunci când a creat omul a dat viaţă unei fiinţe care este curioasă şi că a silit-o să-şi nege propria natură? "
  "Mantuitorul stia ca nimeni nu este scutit de pacat.De aceea era mereu in mijlocul celor cazuti,sa-i ajute si sa-i indrepte.Pentru a arata celor cazuti ca nu trebuie sa-si piarda credinta si nadejdea in indreptare."
 "Oare nu Dumnezeu însuşi a trezit în el pizma, preferându-l într-un mod atât de evident pe Abel?"
  "Numai noi ne miscam in viata dupa voia noastra.Asa ca noi ne faurim soarta,viitorul,si in aceasta munca ne ajuta intai Dumnezeu,apoi ne ajutam noi singuri,si la urma oamenii,prin mintea si inima carora insusi Dumnezeu ajuta."
 Nu Dumnezeu, ci el singur e vinovat de pizma avuta impotriva fratelui sau.Dumnezeu da,insa daca nu sti sa primesti ,pierzi .Dumnezeu ne da,dar nu ne baga si in traista.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume