11 Octombrie, 2025, 01:22:50 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Impresii de calatorie - Alba Iulia  (Citit de 15012 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

27 Septembrie, 2007, 12:12:53 p.m.
Citit de 15012 ori

Zantiala

Daca sunteti insetati de romanism, daca aveti in voi macar o farama de constiinta nationala, va trebui sa vizitati  neaparat Alba Iulia... luati-va insa timp, caci veti avea multe lucruri de vazut !

Nu va lasati descurajati de cartierele intinse de blocuri de la margine, centrul orasului din zona cetatii, este pur si simplu superb... va veti simti, pentru cateva clipe, aruncati cu cateva secole inapoi in timp, in perioada secolului XVIII, cand inginerii austrieci ridicau prin munca taranilor romani una dintre marile minuni arhitectonice ale vremii... cetatea de tip Vauban.

Veti avea multe de vizitat... Catedrala... piata centrala, cu o frumoasa fantana arteziana...  Muzeul Unirii, ingrijit exemplar,  cu numeroase exponate. Veti cunoaste istoria strabunilor daci, istoria romanilor cuceritori, si istoria poporului nostru. Dar poate cea mai mare atractie turistica o reprezinta cetatea... domina, cu maretia si forta ei, orasul... va veti trezi intr-un labirint imens de ziduri, santuri de aparare altadata umplute cu apa, tunuri care pe vremuri rasunau cu putere.

Pentru cei dornici de calatorii, in imediata apropiere se afla Muntii Trascau, parte a Muntilor Apuseni... munti de stanca, munti frumosi, munti in care stramosii nostri au durat cetati puternice, cuiburi de vulturi la Piatra Craivii... cei dornici de senzatii tari, pot utiliza parapantele pe pantele primejdioase ale acestui pisc ascutit. Cei dornici sa cunoasca ospitalitatea ardeleneasca, pot ramane in satele din jur, sate bogate, frumoase, unde vechile traditii sunt inca vii.

Nu uitati insa ca va aflati in inima Romaniei, si ca, aici, in Alba Iulia, este centrul spiritual al poporului nostru. Va recomand sa veniti aici de 1 decembrie... veti simti atuncia, cu siguranta, o parte din sufletul romanesc !
"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

21 Octombrie, 2008, 08:38:32 p.m.
Răspuns #1

lumycriss

Vizitator
Cu siguranţă, o zi de 1 decembrie în Alba-Iulia nu se compară cu nici un alt 1 decembrie de nicăieri... Din fericire, drumul vieţii mele mi-a prilejuit o mică excursie şi în acest oraş istoric, şi în acelaşi timp modern, aş adăuga eu. Mi-a plăcut Catedrala Reîntregirii Neamului (cred că aşa se numeşte, dacă greşesc, cineva să mă corecteze ;D ), precum şi cea romano-catolică, deosebită într-un fel de toate celelalte pe care le-am mai văzut... Când voi avea posibilitatea, voi posta şi nişte poze, trebuie neapărat să vă arăt monumentul care cel puţin pe mine, m-a impresionat teribil - roata, simbol al torturii lui Horia, Cloşca şi Crişan. Pe atunci se afla în piaţa principală, dar, din câte am auzit, între timp a fost izolată - cineva începuse să desprindă de pe ea trupurile sculptate... :( Oameni fără valori, fără demnitate, fără respect pt suferinţa şi sacrificiul înaintaşilor...
De asemenea, panorama oraşului este impresionantă de pe dealul cu monumentul închinat aceloraşi eroi amintiţi mai sus.

13 Noiembrie, 2008, 08:06:35 p.m.
Răspuns #2

lumycriss

Vizitator
Monumentul despre care v-am vorbit mai sus: