Imi pare rau ca viata v-a rapit zambetul. Decat incruntat mai bine senin. Incrancenarea nu-mi schimba cu nimic situatia, dar prezenta de spirit si inima vesela ma ajuta sa depasesc mai usor obstacolele. Daca speranta de care vorbim e reala, si nu amagire, atunci lucrurile se vor incheia cu bine. Cu cat experientele se aduna cu atat trebuie sa devenim mai increzatori si puternici, nu mai acrii si mai posaci. "Ce nu te omoara te face mai puternic" dar se pare ca desi traim, zambetul din noi a murit. Unul amar i-a luat locul, un rictus e tot ce mai putem afisa.
Nu ma inchin nebuniei si nici nu proclam rasul infantil, prostesc, dar daca a rade e un pacat atunci omenirea e din ce in ce mai sfanta. Nu confund veselia cu distractia, care poate-i doar o incercare de a te detasa de probleme, ci indemn la confruntarea acestora cu optimism si incredere. In ce s-ar traduce oare speranta? Am auzit expresia "planset deznadajduit" dar de "planset plin de speranta" nu prea. Speranta ma ajuta sa ma ridic atunci cand sunt cazut in drum, dar daca o farama din mine a ramas acolo in tarana, cel ce va razbate cu bine pana la capat, nu mai sunt eu, ci parte din mine. Odata cu vremea devenim umbre a ceea ce am fost odata. Fantome ale unui suflet plin de viata, devenim sobri si tacuti. Ne expunem exhibitionist cicatricile si decoratiile a caror greutate trebuie musai sa se masoare in intelepciune.
Dojenirea mamei mi-e draga, caci vine din iubirea cu care ma ocroteste, dar piatra semenilor vine din mandrie si judecata. Ucisi suntem de cei care s-au pus ei insisi strajeri ai vorbelor, ai ochilor si gandurilor noastre. Deopotriva gresiti, unii se vad mai buni. Respiratia acestora ne sufla in ceafa si de multi ce sunt abia de mai ajunge aerul si la noi. Vesnici invatacei, aspiram la statutul de marionete ale celor pentru care viata si-a descoperit parca toate tainele. Pentru ei consideratie, pentru noi bobarnace.
Spun tuturor: daca necazul ne-a luat la tinta, sa nu ni se amarasca inima. Cine rade la urma rade mai bine.