Ma regasesc adesea in monologurile mele usor sarcastica .Imi permit ! In relatiile mele cu ceilalti,insa, ma feresc atat cat pot sa adopt tonul acesta pentru ca displace.
Am urmat cursurile liceale intr-un oras de provincie .Oamenii se imparteau in :clasa de sus ,bogatii si cea de jos ,saracii.Mai apareau din cand in cand ipocritii ,care se fuduleau in dreapta si in stanga ca au ,desi toata lumea stia ca ii bate vantul prin buzunare.
La scoala elevii erau priviti asa:
1.asta-i a lu' X ,are ;
2.asta-i a lu' X n-are ,dar ce conteaza ,face rost!
Pana la un moment dat din viata mea ,lucrurile acestea mi-au zdruncinat bine increderea in mine si in cei din jurul meu.Eram priviti in functie de care mergea la meditatii ,ce si cum dadeam .Se ajunge la stadiul in care erai examinat .Tu ,elev bine pregatit erai trecut la loc si notat ,din motive numai de profesor stiute ,cu o nota umilitoate pentru conditia ta de elev bine pregatit.Apoi aveai surpriza ca era examinat un domnisor ce se transporta cu mercedesul la scoli si-i oferea pe langa banii de meditatii profesorului si sticle cu bauturi de calitate, tigari sa se resfete ,eventual atentii de aur pentru "madame" .Ramaneai blocat in fata notei pe care o primea .Te intrebai .Cum ? De ce? Nu se poate! si ramaneai in stadiul acesta pentru ca altceva nu aveai de facut .Taceai si ...inghiteai (noduri amare!).
Apoi urmeaza facultatea.
Tu ,elev bine pregatit ,inveti ,tocesti creioane ,reciti poezii ,pregatesti comentarii ,inveti teoreme .Bravo! Vine bacul ,deci iti spui: "Mai ,acum iese adevarata valoare la lumina!".Au ,blestemata amagire! Esti multumit de tine si astepti rezultatele. Le vezi si nu poti sa crezi .Esti printre ultimii pentru ca in fata ta e baiatul doctorului cutare , fata inginerului ,copilul primarului , feta aluia ce se ocupa cu traficul de carne vie (si pe care nimeni nu -l prinde ca in fata banilor sai toti au ochelari de cal).Si asa ne alegem cu foarte buni avocati ,directori, "calculatoristi" etc.
Se intampla multora.
Vremurile in care traim iti arata ca omul nu mai este apreciat in functie de ceea ce are in cap si in suflet ,ci mai degraba in functie de ceea ce conduce ,de vila pe care o are ,in definitiv in functie de ceea ce are in buzunar.
Cui ii pasa?
Numai unora.
De ce le pasa?
Pentru ca sunt copii ,adolescenti ale caror caractere se vor forma gresit, pentru care goana dupa avutie va deveni singura preocupare-doar asta te ridica in ochii altora ,vor presupune.Sunt aceia la inceput de drum a caror soarta o intrezarim ,nu e facut pasul ,dar il vedem deja .Le e drumul inceput deja cu stangul de catre cei de dinaintea lor.
Inca de mici nu-si mai povestesc ce vacanta frumoasa au avut ,ci se lauda cu LCD-ul nou,cu telefon de ultima generatie,cu ipod-ul al mai scump.Doar asta te face om .Canta si manelele despren tine :"barosani" cu bani ,mertane ,haine de la Roberto "Carnavalli".Te-ai aranjat.
Intai iti sunt privite conturile din banca ,banii din portofel,restul Eh!de parca mai conteaza!?Cand esti la scoala ,la facultate ,la un interviu pentru o noua slujba ,la slujba cand vrei sa avansezi in functie. Mai intotdeauna! Tot ce putem face e sa multumim ca am avut ocazia sa intalnim oameni exceptie ,adevaratii oameni ! Admiratie pentru ei.