poate ca am gresit numind acest subiect *body language*.Probabil ca ar fi trebuit sa spun: *despre comunicare* pentru ca este mai cuprinzator. Exista trei componente ale comunicării care trebuie să fie complementare pentru ca un mesaj simplu să fie transmis. Cercetările au arătat că o comunicare eficientă constă in 7% conţinut (mesaj verbal), 38% tonul vocii și 55% comunicare nonverbală.
-Continutul propozitional reflecta, intr-adevar, ceea ce *simt pentru ca eu stiu cel mai bine ce se intampla cu mine*. E adevarat...informatia pe care o transmitem face parte din universul nostru de cunostinte, de trairi..iar cuvintele sunt de fapt o reflectare a gandurilor..a gadirii noastre (sau cel putin asa ar trebui sa fie).
-Tonul vocii este foarte important pentru ca poate schimba radical ceea ce vrem sa transmitem. Am invatat la psiho ca exista 100 de feluri de a spune NU si 1000 de a spune DA...La fel si cu alte mesaje...de exemplu poti sa spui ceea ce te deranjeaza pe un ton placut si folosind niste cuvinte potrivite ca feedback-ul sa fie cel dorit: si anume persoana sa nu se simta jignita, sa inteleaga ceea ce i-ai transmis si daca este cazul sa reactioneze printr-o schimbare.
-Comunicarea non-verbala este, dupa cum reiese, cea mai importanta. Ascultătorul înţelege mai repede semnalele nonverbale decât conţinutul mesajului. Pozitia corpului, pozitia mainilor, felul in care zambim, cum gesticulam...spun foarte multe pentru interlocutorii nostri..
deci eu, sunt atenta ca intre cele 3 componente sa existe o armonie...imi propun sa reusesc...Dar mi se intampla foarte des sa observ la altii o contradictie intre acestea..Atunci ce e de facut?
Ps ... 'Fiecare comunica asa cum simte. Nu cred ca putem vorbii despre comunicare "proasta" ci poate uneori unidirectionala sau paralela...
Comunicarea inseamna un receptor si un emitator. Daca unul din cei doi actori isi neglijeaza rolul sau nu are rabdare pana celalalt isi termina "scenariul", intervine blocajul. In acest caz mesajul ce se doreste a fi transmis ajunge distorsionat la destinatie. Uneori din vina emitatorului, alteori din vina receptorului'. ...sunt de acord, e doar o forma de a spune ('comunicare proasta')... intrucat scopul comunicarii nu a fost atins...
problema e cati suntem constienti de toate lucrurile acestea si daca le dam importanta ...pentru ca sunt extrem de importante. De comunicare depinde buna desfasurare a relatiilor noastre.