4 Autoritatea
La inceputul casniciei noastre ne certam tot timpul. Se parea ca indiferent de ceea ce as fi vrut eu, ea dorea contrariul. Speram ca lucrurile sa se imbunatateasca, dar ele se inrautateau pe zi ce trecea. Ea isi petrecea mai tot timpul ocupandu-se de educatia copiilor. Imi inchipuiam ca ea stie mai bine lucrul acesta. Eu eram cel care aducea banii in casa.
Daca iti inchipui ca e de ajuns sa ai bani si proprietati ca sa devii un bun tata de familie, atunci o sa ai parte de necazuri si de suferinte.
Respectand un vechi obicei, evreii fac o slujba comemorativa in amintirea celor care s-au stins. Isi pomenesc tatal spunand „Tatal meu, invatatorul meu”.
Educatia nu se refera numai la invatatura, ci inseamna si indrumare, supraveghere, instruire, corectarea defectelor si in unele cazuri, pedepsire. Unii tati refuza sa-si exercite autoritatea de care ar fi trebuit sa dea dovada.
Pentru ca un barbat, sa aiba o influenta puternica asupra copiilor sai si in acelasi timp o relatie armonioasa cu sotia sa, trebuie sa fie inainte de toate, un tata, adica un lider al copiilor sai si un model pentru ei.
Sunt multe cazuri in care mama se plange cu amaraciune de esecul sotului sau in privinta educatiei copilului, dar atunci cand el incearca sa ia decizii in acest sens si sa ii pedepseasca, ea are tendinta sa-l contrazica sau sa-i anuleze deciziile.
A fi puternic nu e totuna cu a tiraniza. E greu sa fii puternic, e o povara. Inseamna sa-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce se intampla, sa preiei controlul si sa gasesti solutia problemelor. Cand am inceput sa-mi dau seama de asta si sa actionez ca atare, sotia mea a inceput sa ma respecte.
Nu te considera un tiran? NU, daca ea ar fi dorit sa faca un anumit lucru intr-un anumit fel, iar eu m-as fi impotrivit doar ca sa-mi impun autoritatea, as fi fost un tiran, daca as fi insistat asupra unui lucru care ar fi demonstrat ca nu ma gandeam decat la mine insumi, as fi fost un tiran. Dar cand stabilesti un obiectiv care demonstreaza ca-ti pasa de soarta celor dragi si nu renunti la el nici chiar atunci cand ceilalti se impotrivesc, inseamna ca esti puternic.
5 Asculta ce spune ea
Exista o zicala populara care spune „daca sotia ta e scunda, apleaca-te si cere-i sfatul”. Sfatul unei femei e nepretuit dar asta nu inseamna ca ea trebuie sa hotarasca totdeauna. Trebuie sa ai grija sa nu ranesti sentimentele ei dar viata poate deveni un adevarat iad daca ii urmezi totdeauna sfaturile, fara sa-ti folosesti propria judecata.
Cu 2000 de ani in urma se spunea ca exista trei vieti care nu merita traite: una e cea a omului care trebuie sa supravietuiasca mancand la masa altuia, a doua e cea a celui cu trupul chinuit de durere. Cea de-a treia e cea a barbatului condus de nevasta.
Am invatat ca a fi puternic inseamna sa ai mintea deschisa, sa ascult parerile sotiei mele si apoi sa fac apel la propriul discernamant. Uneori trebuia sa fiu flexibil si sa fac compromisuri. Alteori trebuia sa fiu ferm. Nu puteam sa cedez, acceptand o idee despre care stiam ca e gresita. Exista momente dificile cand este intr-adevar important sa fii puternic si sigur pe tine.
(va urma)