Buna Diana.
Se pare ca diferentele de mentalitate isi spun cuvantul. Prin tot ceea ce s-a scris pana acum aici cam nimic n-a fost pe gustul tau. Nu te condamn, dar intelege si tu ca exista mari diferente intre lumile in care traim. Venim insa tare din urma, nu te teme, si va vom prinde la un moment-dat. Pana ati ajuns acolo unde sunteti ati trecut printr-o evolutie cu multiple faze. In Romania vom sari peste multe etape fiindca modelul vostru ne este aratat tot timpul. Impedimentul major in calea evolutiei il constituie mentalitatea noastra, a celor deja formati. Noi ne schimbam extrem de greu, chiar si eu care sunt un tip foarte deschis spre nou. Ma tem ca va trebui sa treaca aceasta generatie pentru a se schimba regulile in societatea romaneasca. Pana atunci insa... (Nu te grabi sa-mi raspunzi, citeste pana la capat. Voi continua aceasta idee.)
Cei ce ti-am scris aici reprezentam pe undeva target-ul cartii de care vorbesti. N-ar trebui sa te contrarieze raspunsurile noatre cat, mai degraba, sa te puna pe ganduri. Daca nu vorbim aceeasi limba?
Sa ne lamurim un pic.
Eu am spus:
Bine, nu-ti poti invata copilul despre orice, cat de prieten te-ai da. Spre exemplu cum se saruta.
La care tu replici cu:
De ce crezi ca sunt lucruri pe care nu se cade ca parintii sa le discute cu copiii? Tu personal cum iti vei educa fii sau fiicele chiar din punct de vedere sexual?... Dar cine trebuie sa ii invete pe tineri sa nu se sarute chiar in vazul lumii, pe coridoarele scolii sau in spatele discotecii?
Eu vorbeam despre CUM se saruta. Nu despre UNDE si CAND. Ma refeream la ce ai invatat tu pe la 14 ani:
"Eu imi aduc aminte ca aveam aproape 14 ani cand am invatat sa sarut, eram in prima relatie de prietenie cu un baiat, etc."
Ca sa nu te fierb prea mult afla ca intentionez ca personal sa ma ocup de educatia sexuala a copiilor mei. Iti zici poate chiar acum "Bine dar la cum gandesti imi dau seama ce-i vei invata tu!" Si asta pentru ca n-ai de unde sa ma cunosti. Vreau sa fiu prietenul copiilor mei. Sa cladesc o relatie puternica si sincera. Nu vreau ca ei sa aiba secrete fata de mine si nu vreau ca sa mi-i educe "strada". E bine acum?
Am un baiat si o fata de 7 si respectiv 6 ani. Dar niciodata nu le-am spus ca ia adus barza. Ei stiu ca un copil se afla mai intai in burta mamei si ca va iesi de acolo prin operatie. De ce asa? Fiindca pregatim terenul unor informatii corecte si complete mai tarziu. Deja, te-ai mai linistit?
Indiferent ce s-ar intampla, copiii mei vor ramane ai mei si, punand raul inainte, ei trebuie sa stie ca mami si tati ii iubesc. Doar asa putem sa-i salvam din plasa unor greseli in care poate vor pica, nu respingandu-i (alungandu-i).
Usa casei va fi mereu deschisa pentru ei fiindca mami si tati ii iubesc neconditionat.
Dar tin sa-ti spun un lucru clar: chiar daca le voi vorbi deschis despre sex, despre anatomia organelor genitale si despre sexul protejat nu le voi spune si despre pozitiile din timpul unei partide de amor. Nu cred ca e treaba noastra, a parintilor sa vorbim asa ceva. Bine, daca vom fi intrebati specific n-o vom da cotita dar nu va fi initiativa noastra sa mergem atat de departe. De aceea nu le voi spune ce sa faca cu limba atunci cand se saruta.
Este CUM-ul de care vorbeam undeva mai sus? Oricum la momentul respectiv voi fi deschis oricarei discutii. Dar evident ca le voi da si sa citeasca pe tema asta. De acolo vor afla restul. Apoi mai discutam ca lucrurile sa fie clare.
Din raspunsurile noastre trebuia sa deduci un lucru: in Romania fenomenul de care vorbesti nu este atat de raspandit cum crezi. In America da, dar aici inca nu. Sa vorbesti de cuplu la varsta asta e exagerat.
Bine, bine, iti dau dreptate: fenomenul exista. Si se extinde.
Dar sa numesti relatia asta relatie de cuplu e cel putin nepotrivit.
Cand insa mai pui si problema bunelor maniere intre ei suna ca si cum ai vrea sa-i inveti cum sa nu se desparta. Suna a INCURAJARE! Poate nu-ti dai seama.
Daca vorbeai de alte varste, 18-20 spre exemplu, era alta treaba si primeai raspunsuri faine, cred. Dar la 13,14,15 ani ce reactie te astepti sa gasesti?
Poate sunt eu mai tampit si nu inteleg dar cum pui tu problema e derutant. Zici de politete cand de fapt vrei sa vorbesti despre altceva. Daca intentionezi sa ne atragi atentia asupra necesitatii educatiei sexuale in familie suntem perfect de acord. Dar nu-i pot incuraja sa se poarte frumos in "cuplu" la varsta asta! Fiica-mea va invata sa-i arda si-o palma celui ce-o sacaie cu avansurile. Da, asta am s-o invat. Ca ea, de fapt, o sa-i sara de gat primului venit, asta e alta poveste.
Vai, greu e sa fi parinte!
Cum sa-i mai cresti? Oricum ai face poate sa iasa prost. Sa ne rugam pentru copiii nostri!
Cand zici de abuzul unui parinte asupra copilului te referi la o palma sau la o bataie "sora cu moartea"? Sau si la una si la alta? Sau la abuzul sexual?
Despre acest ultim aspect vreau sa spun ca am o cumnata care ramasa vaduva de foarte tanara (sotul a murit intr-un cutremur) si insarcinata pe deasupra, dupa vreo 7 ani s-a recasatorit cu un roman de seama ei stabilit in California. S-a mutat si ea. De curand a descoperit ca sotul a incercat in repetate randuri sa abuzeze sexual de fetita. Acum sunt in divort. In plus comunitatea romaneasca de acolo a acuza pe ea ca de ce a anuntat autoritatile. Dupa cum vezi, de experienta voastra buna, americana, ar trebui sa beneficieze si vecinii tai.
Inchei spunand ca se poate ca noi parintii sa fim la un moment-dat "depasiti", "de moda veche", "expirati" sau cum ne-om mai numi, dar privind realitatea in ochi vom continua sa luptam pentru valorile morale normale in lumea in care copiii nostri urmeaza sa traiasca.
Patriotic, nu?
PS: Mi-ar fi placut sa inchei astfel, insa recitind mi-a trecut prin minte un gand. Oare n-ar fi mai potrivit sa numesti tema aceasta "Bunele maniere in
prietenia dintre un baiat si o fata cu varste cuprinse intre 13 si 20 de ani"? Ne-am intelege mult mai bine atunci.