10 Octombrie, 2025, 11:03:03 p.m.
Totul despre Iubire

Sondaj

Ce fel de dragoste preferati?

Dragostea pasională
Dragostea liberă
Vreau sa aflu mai mult
Nu e relevant subiectul

Autor Subiect: Dragoste pasionala sau dragoste libera ?  (Citit de 36743 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

08 Iunie, 2008, 03:54:25 p.m.
Citit de 36743 ori

liviu

Intrebari - raspunsuri - opinii - atitudini - stil de viata
« Ultima Modificare: 08 Iunie, 2008, 04:01:26 p.m. de liviu »

08 Iunie, 2008, 03:59:45 p.m.
Răspuns #1

Emma

eu am votat dragoste pasionala... :P nu stiu de ce, asta a fost primul impuls...dar daca e pasionala nu e libera?  :-\ adica aici sunt termeni opusi?
Strong people don't put others down...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

08 Iunie, 2008, 04:04:56 p.m.
Răspuns #2

liviu

eu am votat dragoste pasionala... :P nu stiu de ce, asta a fost primul impuls...dar daca e pasionala nu e libera?  :-\ adica aici sunt termeni opusi?

Viata intreaga e un sir de alegeri.. Nu putem sa pastram prajitura si sa o si mancam, in acelasi timp!  :)
« Ultima Modificare: 08 Iunie, 2008, 04:06:45 p.m. de liviu »

08 Iunie, 2008, 04:16:15 p.m.
Răspuns #3

Emma

:laugh: foarte tare faza asta cu prajitura...da, am inteles...dar daca aceasta prajitura are o cantitate indefinita (ca de exemplu un pandispan cu visine interminabil) din care te servesti in fiecare zi...sau dupa pofta fiecaruia...iar pasiunea se naste de fiecare data...poate cu o alta intensitate... :D
They lift them up..
(Michael P. Watson)

08 Iunie, 2008, 04:22:43 p.m.
Răspuns #4

liviu

Daca ar fi sa-i dam crezare lui Enstein.. "Doar universul si prostia sunt infinite". Dar poate a zis-o si el mai la batranete, cand e posibil sa se fi sclerozat.. Cine poate sti..!?  :(

08 Iunie, 2008, 04:36:41 p.m.
Răspuns #5

Emma

dar eu nu am spus infinit..eu am spus indefinit..pentru ca nu m-am gandit la pasiune ca rezervor infinit ci ca rezervor ale carui margini nu se cunosc...ele pot fi aici sau mai incolo...sunt neclare, imprecise...obscure...doar sa ne bucuram de ea atat cat exista..iar daca pasiunea se naste din iubire, atunci, desi pasiunea va scadea odata cu trecerea timpului...va ramane ceva...care va face relatia sa continue..daca la inceput a fost doar pasiunea..atunci relatia e compromisa...pentru ca aceasta va atinge un apogeu dupa care va intra intr-un declin..pana nu va mai exista nimic...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

08 Iunie, 2008, 04:55:14 p.m.
Răspuns #6

liviu

dar eu nu am spus infinit... iar daca pasiunea se naste din iubire, atunci, desi pasiunea va scadea odata cu trecerea timpului...va ramane ceva...care va face relatia sa continue..

In primul rand, trebuie sa imi cer scuze pentru ca am inteles gresit:(

In opinia mea, ca sa intelegem dragostea pasionala, am putea sa ne imaginam - stranse la un loc - toate paiele din lume + un bat de chibrit.. aprins! E ceva de-a dreptul fascinant. Dar nu pasiunea se naste din acest tip de iubire, ci invers: pasiunea ce ne subjuga da nastere acetei iubiri!!!
« Ultima Modificare: 08 Iunie, 2008, 05:16:27 p.m. de liviu »

08 Iunie, 2008, 05:22:46 p.m.
Răspuns #7

Paul

Din felul in care a pus Liviu problema se pot trage doua concluzii.
1. Iubirea pasionala priveaza indragostitii de libertate pentru ca ii absoabre intrutotul

2. Iubirea libera e mai domoala, dar mai durabila?!

Eu personal ca iubirea e libera sa devina si pasionala si monotona, si durabila si incandescenta... Depinde de cei care o traiesc... exclusiv de inconstienta lor.
Iubesc, deci exist.

08 Iunie, 2008, 05:23:41 p.m.
Răspuns #8

Paul

As vrea totusi sa aflu mai mult.
Iubesc, deci exist.

08 Iunie, 2008, 05:44:43 p.m.
Răspuns #9

liviu

.. iubirea e libera sa devina si pasionala si monotona, si durabila si incandescenta... Depinde de cei care o traiesc... exclusiv de inconstienta lor.

Asa este.. Dar, prin chiar faptul ca iubirea este libera, noi suntem "constransi sa alegem"!!! Dar numai in cazul fericit ca vom fi reusit impreuna sa ne antrenam, suficient, capacitatea de discernamant, vom putea avea certitudinea ca aceasta alegere a fiecaruia/eia dintre noi a fost exact ceea ce ne-am dorit!!!  ;)
« Ultima Modificare: 08 Iunie, 2008, 05:46:27 p.m. de liviu »

08 Iunie, 2008, 06:48:51 p.m.
Răspuns #10

liviu

As vrea totusi sa aflu mai mult.

1. Aspectul cantitativ

Asemanare: Atat iubirea pasionala, cat si cea libera sunt egale, considerate "in modul".

Deosebire:

- iubirea pasionala este excesiv de intensa la inceput, dar scade in intensitate pe parcurs (se/ne consuma!).

- iubirea libera este (doar) relativ domoala la inceput, dar creste continuu in intensitate, proportional cu gradul de cunoastere reciproca.

08 Iunie, 2008, 07:25:41 p.m.
Răspuns #11

liviu

... gradul de cunoastere reciproca.

Aici trebuie sa facem o mentiune: Ce aflam noi, unii despre altii, atunci cand ajungem sa ne cunoastem mai bine partenerul/partenera..!? Evident, lipsurile si nevoile fiecaruia/eia dintre noi.. Asta e.., ca doar suntem oameni! Dar este asta, intr-adevar, o problema? Sau te pomenesti ca iarasi a facut D-zeu misto de noi..!? Nicidecum (daca ar fi fost asa, v-as fi spus). Eu am cautat intotdeauna un tip de relatie cat se poate de practic si eficient si fara nici un fel de compromisuri. Va rog sa ma credeti ca se poate.. Sau daca nu, va rog sa ma contraziceti fara nici un fel de retinere!!!

08 Iunie, 2008, 10:27:19 p.m.
Răspuns #12

inda

Asemanare: Atat iubirea pasionala, cat si cea libera sunt egale, considerate "in modul".

Deosebire:

- iubirea pasionala este excesiv de intensa la inceput, dar scade in intensitate pe parcurs (se/ne consuma!).

- iubirea libera este (doar) relativ domoala la inceput, dar creste continuu in intensitate, proportional cu gradul de cunoastere reciproca.

Ce inteleg eu de aici e ca doar momentul in care iubirea atinge intensitatea maxima difera in cazul celor doua feluri de iubire, ca daca relatia nu se destrama, oricum la un moment dat dragostea pasionala se transforma in dragoste libera si invers, ca e cu dus si intors! Sau nu am inteles eu ce e dragostea libera?  ;) chiar, nu prea am inteles!

Si mai am inca o "neintelegere" :
Eu am cautat intotdeauna un tip de relatie cat se poate de practic si eficient si fara nici un fel de compromisuri.
Cum poti imbina practicul, eficientul si pasionalul? Ca daca se poate o sa incep sa cred ca cineva a facut misto de mine si nu mi-a predat toata lectia  :D Lumineaza-ma !
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

08 Iunie, 2008, 10:43:02 p.m.
Răspuns #13

liviu

Ce inteleg eu de aici e ca ... oricum la un moment dat dragostea pasionala se transforma in dragoste libera si invers, ca e cu dus si intors!
.................................................
(fizic, vorbind.. asa e)

Si totusi, cele doua tipuri de iubire sunt opuse, fara a fi complementare! Chiar daca exista unele asemanari in privinta avantajelor, ele sunt de fapt, total diferite!!

(voi incerca sa explic, dar am nevoie si de ajutorul vostru.. macar sa ma contraziceti!  ;))

08 Iunie, 2008, 10:54:50 p.m.
Răspuns #14

inda

Sau nu am inteles eu ce e dragostea libera?  ;) chiar, nu prea am inteles!

Si mai am inca o "neintelegere" :

Cum poti imbina practicul, eficientul si pasionalul? .....Lumineaza-ma !

Cum sa te contrazic daca nu inteleg despre ce-i vorba in propozitie?  ;)
Am intrebat, chiar de doua ori, voiam sa vad argumentele ca sa le pot contrazice!!!
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul