10 Octombrie, 2025, 10:59:33 p.m.
Totul despre Iubire

Sondaj

Ce fel de dragoste preferati?

Dragostea pasională
Dragostea liberă
Vreau sa aflu mai mult
Nu e relevant subiectul

Autor Subiect: Dragoste pasionala sau dragoste libera ?  (Citit de 36742 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

12 Iunie, 2008, 10:39:12 p.m.
Răspuns #30

Lady Allia

amândouă liviule!  :D ;)
la priveşte aşa: libertatea e prăjitura, iar pasiunea frişca! cu puţină încredere, spontaneitate îi adaugi în timp şi topping  :laugh:! în dragoste nimic nu se privează şi nu se ia...mereu se adaugă (asta dacă vorbim de iubirea aceea care într-adevăr e iubire...)

12 Iunie, 2008, 10:44:11 p.m.
Răspuns #31

Paul

Este foarte frumoasa discutia propusa de Liviu, iar subiectul cu atat mai frumos.

Este foarte greu de decis ce place sufletului mai mult, iubirea pasionala sau iubirea durabila... As avea totusi o idee pe care mi-as dori sa o clarific cu voi.
Eu cred ca de multe ori, pentru o persoana care traieste o poveste de dragoste, cu alte cuvinte un indragostit, transforma instinctiv relatia intr-una pasionala, pentru ca... fiind un sentiment frumos, fiind o traire noua poate, tinde sa 'devoreze' cat mai mult din ea... atat timp cat dureaza. Pentru ca totusi... traind in vremurile in care traim, sa ai parte de o astfel de poveste, te simti pe undeva infricosat ca nu va dura, si incerci sa te bucuri de ea.
   Voi ce ziceti?
Iubesc, deci exist.

13 Iunie, 2008, 08:45:01 p.m.
Răspuns #32

liviu

... As avea totusi o idee pe care mi-as dori sa o clarific cu voi.
Eu cred ca de multe ori, pentru o persoana care traieste o poveste de dragoste, cu alte cuvinte un indragostit, transforma instinctiv relatia intr-una pasionala, pentru ca... fiind un sentiment frumos, fiind o traire noua poate, tinde sa 'devoreze' cat mai mult din ea... atat timp cat dureaza. Pentru ca totusi... traind in vremurile in care traim, sa ai parte de o astfel de poveste, te simti pe undeva infricosat ca nu va dura, si incerci sa te bucuri de ea.
   Voi ce ziceti?
(asa este, deci putem spune acum - fara teama de a gresi -, ca iubirea pasionala este sinonima cu iubirea disperata)

Haideti sa vedem impreuna care este finalitatea celor doua tipuri de iubire, dar pentru aceasta e necesar sa facem, mai intai, o scurta referire la conceptul de sanatate.. Sanatatea inseamna mai mult decat absenta bolii; este o stare de bine general care se manifesta atat la nivelul corpului cat si la nivelul sufletului si mai cu seama al spiritului.. Semnul sanatatii trupesti este senzatia de placere opusa durerii; semnul sanatatii sufletesti este bucuria ce alunga tristetea, in timp ce fericirea este o sanatate aparte de natura pur spirituala, deci cu implicatii morale..

.. iar acum putem sa vorbim despre fericire!

Asadar, e usor sa vorbim despre fericire atunci cand nu ne doare nimic.. Dar de fiecare data cand avem o suferinta fizica realizam foarte clar faptul ca sanatatea este chiar mai importanta decat fericirea.. Intr-adevar, sanatatea are o sfera de cuprindere mai larga decat fericirea

Sanatate = placere(trup)+bucurie(suflet)+fericire(spirit)

Dar atunci prin ce anume se remarca conceptul de fericire si cum isi mai justifica acesta suprematia printre celelalte concepte inrudite..!? - Prin calitatea de relativa autonomie fata de toate celelalte. Caci putem fi privati de placere si/sau bucurie, dar nimeni altcineva nu ne poate priva de fericire afara de noi insine.. dar nu prin deprivare ci pur si simplu prin neglijenta (depravare) Tocmai de aceea fericirea este asa de aproape de fiecare dintre noi.. si totusi, cat de departe uneori..!

Astfel ca exista o ,,reteta clasica" a unei fericiri utopice (in opinia mea) dupa care

Fericirea = sanatate + placere + bucurie

si o alta reteta a fericirii practice (tot in opinia mea) pe care o putem desprinde cu usurinta - chiar cu riscul de a fi socotita simplista - din formula mentionata mai sus (Sanatate = placere(trup)+bucurie(suflet)+fericire(spirit)):

Fericirea = sanatate - placere - bucurie

(Prin aceasta nu exclud nicidecum din ,,reteta fericirii" nici senzatiile de placere si cu atat mai putin sentimentele de bucurie, ci doar senzatiile si sentimentele egocentrice de acest fel..)

Daca este adevarat ca nimic nu este mai practic decat o buna teorie, odata redefinit/extins conceptul de sanatate - in acord cu mai recenta acceptiune OMS - tocmai am stabilit un cadru interactiv unde putem aduce fiecare exemple ce pot ilustra veridicitatea uneia sau alteia dintre cele doua posibile ,,retete ale fericirii":

1) Fericirea = sanatate + placere + bucurie

sau

2) Fericirea = sanatate - placere - bucurie

In opinia mea, cele doua ,,formule" mentionate exprima doua atitudini generale de viata diametral opuse.. Daca prima conceptie se intemeiaza pe acumulare si agonisire (egocentrism), ultima este axata pe renuntare si daruire (altruism).. Si in timp ce prima nu este altceva decat un tipar preformat capabil sa se autointretina pe durata intregii vieti, cea de-a 2-a conceptie necesita, totusi, un efort constient si este departe de a fi o ,,formula magica" a fericirii..

.. doua tipuri de iubire carora le corespund doua finalitati complet diferite  ;)
« Ultima Modificare: 13 Iunie, 2008, 08:58:27 p.m. de liviu »

15 Iunie, 2008, 10:06:23 a.m.
Răspuns #33

liviu

Argument: De ce am ales eu pentru mine fericirea autentica? - Pai, pentru simplul motiv ca cealalta "fericire" s-a dovedit intotdeauna, de-a lungul timpului, si fara nici o exceptie, ca fiind in intregime falsa.
Eu am cautat mereu o Cale care sa se suprapuna perfect peste nevoile mele.. iar acestea la randul lor, s-au dovedit a fi nevoi general umane si valabile.
Atata timp cat sunt nevoit sa locuiesc intr-un trup, mai mult sau mai putin perisabil, de ce sa o apuc eu pe o cale al carei apogeu stiu bine ca va fi urmat de un declin lamentabil..!? Pentru ce? Doar asa ca sa-mi pregatesc cu mana mea esecul..!?
In loc de aceasta, am ales o Cale mai eleganta, pe care, oricat de lent ar fi progresul, stiu bine ca va fi continuu.. Caci prin chiar faptul ca scad mereu cate ceva din propria-mi sanatate globala (vezi formula), fie in mod voit, sau chiar si nevoit fiind, voi avea cel putin senzatia ca de fiecare data, astazi am fost mai fericit ca ieri! Poate ca tocmai de aceea se si zice ca: mai e si maine o zi!! Incolo, succesuri multiple!!!  ;)

15 Iunie, 2008, 10:16:03 a.m.
Răspuns #34

liviu

... Dar atunci prin ce anume se remarca conceptul de fericire si cum isi mai justifica acesta suprematia printre celelalte concepte inrudite..!? - Prin calitatea de relativa autonomie fata de toate celelalte...

Despre caracterul de relativa autonomie al fericirii

Pai daca intr-unul din cazuri, fericirea este oarecum nepasatoare fata de lucrurile, mai mult sau mai putin inutile, care se scad din ea, in cel de-al 2-lea caz, fericirea ne scapa oricum printre degete, la un moment dat, oricat de multe lucruri i-am adauga!!!

15 Iunie, 2008, 10:46:48 a.m.
Răspuns #35

Emma

liviu, vorbesti despre fericire....cu atatea amanunte....dar ce inseamna pentru TINE dragoste pasionala sau libera si pe ce criterii le-ai pus in opozitie nu vrei sa ne spui...sau cel putin nu aici..am vazut ca la un alt topic le-ai amintit...uite cum e treaba..tu vrei sa aflam IMPREUNA ..vrei o acceptiune generala a acestor concepte...ei bine..nu o vei gasi...pentru ca suntem diferiti si ce ar trebui tu sa urmaresti si sa incurajezi este exprimarea FIECAREI opinii, argumentate bineinteles...nu e neaparata nevoie sa ne punem de acord cu totii....poate ca din diferentele din opinii invatam mai mult decat daca ne aprobam ...
Strong people don't put others down...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

15 Iunie, 2008, 11:13:54 a.m.
Răspuns #36

liviu

Aparentul monolog din mesajele precedente nu este autoimpus.. Dar intrucat socotesc ca spiritul democratic nu se rezuma doar la vanturarea sterila de opinii, opinia mea este ca avem nevoie sa luam atitudine.., dar nu in incercarea de a-i schimba pe cei mai multi (cel mult de a-i dezmorti putin pe unii, inainte de a-si continua hibernarea.. Scopul este altul: fiecare sa devina liber de a-si mai armoniza d.p.d.v. afectiv (prin rationalizare!), "propriul" punct de vedere!!! Dar sunt de acord (accept!) si pot sa inteleg ca lucrul acesta nu sta chiar la indemana oricui.. De-aia ma si ostenesc atat si evit cu minutiozitate declansarea unor discutii paralogice, care se pot isca foarte usor, chiar si fara un scop ascuns..  :(
« Ultima Modificare: 15 Iunie, 2008, 11:18:18 a.m. de liviu »

15 Iunie, 2008, 11:23:51 a.m.
Răspuns #37

Emma

Citat
Scopul este altul: fiecare sa devina liber de a-si mai armoniza d.p.d.v. afectiv (prin rationalizare!), "propriul" punct de vedere!!! Dar sunt de acord si pot sa inteleg ca lucrul acesta nu sta chiar la indemana oricui..

scopul acestui topic este sa aflam mai multe despre dragostea pasionala si libera...deci, tot nu vrei sa incepi prin a-ti spune punctul de vedere asupra acestui topic..ok..

PS: si am o rugaminte..te rog :( ..foloseste un vocabular mai usor de descifrat....nu toata lumea studiaza in termenii pe care tu ii folosesti...
« Ultima Modificare: 15 Iunie, 2008, 12:00:50 p.m. de emma_white »
They lift them up..
(Michael P. Watson)

15 Iunie, 2008, 11:41:09 a.m.
Răspuns #38

liviu

scopul acestui topic este sa aflam mai multe despre dragostea pasionala si libera...deci, tot nu vrei sa incepi prin a-ti spune punctul de vedere asupra acestul topic..ok..

PS: si am o rugaminte..te rog :( ..foloseste un vocabular mai usor de descifrat....nu toata lumea studiaza in termenii pe care tu ii folosesti...

Fiecare stim din proprie experienta ca "ce nu ne costa nimic, nici nu valoreaza nimic".. Din punctul meu de vedere totul e ok (atat eu, cat si voi.. si cu totii la un loc: aici-acum-impreuna!), pentru ca nu caut in primul rand folosul meu, ci al celor mai multi.. Dar numai cei care vor fi dispusi sa "plateasca" printr-un efort minim de cautare (nu de descifrare, pentru ca am explicat, deja, in alta parte..!).. au o sansa de a vedea foarte clar rasplata propriului lor efort!  :)

liviu, vorbesti despre fericire....cu atatea amanunte....dar ce inseamna pentru TINE dragoste pasionala sau libera si pe ce criterii le-ai pus in opozitie nu vrei sa ne spui...sau cel putin nu aici..am vazut ca la un alt topic le-ai amintit ...

« Ultima Modificare: 15 Iunie, 2008, 11:45:29 a.m. de liviu »

15 Iunie, 2008, 12:07:04 p.m.
Răspuns #39

liviu

Aduceti-va aminte ca v-am prevenit..

P.S.: va previn ca e nevoie sa ne bagam si pe sub "masina", asa ca - foarte probabil - ne vom murdari din cap si pana-n picioare.. dar eu prefer sa cred ca aici-acum-impreuna vom reusi sa inlocuim vechiul mecanism defect, al sufletelor noastre, cu unul nou.

.. asa ca eu nu m-as grabi sa trag concluzii pripite!!!  ;)

15 Iunie, 2008, 12:17:10 p.m.
Răspuns #40

liviu

(avem nevoie sa cautam, sa facem asocieri, sa stabilim relatii.. sa gandim noi insine. Doar asa ne vom dezvolta discernamantul, vom vedea clar si vom putea sa alegem liber..! Dar nu se poate mai repede de-atat..  :( Am si eu nevoie de putina ingaduinta din partea voastra..)

Legatura stransa dintre iubirea libera si fericirea autentica

DEF: Fericirea autentica este un proces in continua progresie, in cadrul caruia sentimentul de dragoste libera se invata in doi! Si daca este adevarat ca omul traieste cu bucurii mici, acestea sunt chiar micile variatii, in crestere de la o zi la alta, bazate pe dorinta de cunoastere reciproca a nevoilor, privite ca resurse vitale, necesare vietii pentru a se sustine.

P.S.: Acum am formulat si eu, pentru prima data, aceasta definitie.. Daca va trece vreodata prin cap sa multumiti cuiva, ar trebui sa va manifestati recunostinta fata de zecile de utilizatori de pe alte siteuri pe care i-am plictisit teribil, pe vremea cand eram eu foarte nepriceput!  :laugh:
« Ultima Modificare: 15 Iunie, 2008, 12:34:20 p.m. de liviu »

15 Iunie, 2008, 12:40:17 p.m.
Răspuns #41

Emma

off...liviu...iţi spun un secret..eu să zicem că le am cu psiho...am studiat..ştiu cu ce se mănâncă (şi chiar şi-aşa..tot mi-e greu să te urmăresc)...dar ma gândesc că mai sunt oameni care poate nu au fost interesaţi de subiect...şi nu ştiu nişte noţiuni...mă rog, până la urmă...te exprimi cum vrei dar vezi bine ca feed-back-ul....e cam...scăzut..şi nu cred că asta iţi propui...

si totuşi..tu eşti gazda acestui topic..ar trebui să fii mai primitor cu oaspeţii tăi... :(

PS: tu ai postat definitia in timp ce eu ti-am dat acest raspuns...mai bine postai o noua replica..asa se intelege gresit raspunsul meu...dar anyway....eu o să tac. am divagat prea mult..
« Ultima Modificare: 15 Iunie, 2008, 12:55:54 p.m. de emma_white »
They lift them up..
(Michael P. Watson)

15 Iunie, 2008, 12:56:13 p.m.
Răspuns #42

liviu

off...liviu...iţi spun un secret..eu să zicem că le am cu psiho...am studiat..ştiu cu ce se mănâncă (şi chiar şi-aşa..tot mi-e greu să te urmăresc)...dar ma gândesc că mai sunt oameni care poate nu au fost interesaţi de subiect...şi nu ştiu nişte noţiuni...mă rog, până la urmă...te exprimi cum vrei dar vezi bine ca feed-back-ul....e cam...scăzut..şi nu cred că asta iţi propui...

si totuşi..tu eşti gazda acestui topic..ar trebui să fii mai primitor cu oaspeţii tăi... :(

Intotdeauna am jucat cinstit.. Nu am nici un fel de datorii materiale sau morale fata de nimeni. Dar ca sa asigur de la bun inceput un echilibru de forte (= pacea) am avut grija sa "atentionez" in mod voit moderatorii, care isi vor face datoria fara nici un fel de ezitare.. sunt sigur!  :)

15 Iunie, 2008, 01:00:52 p.m.
Răspuns #43

Paul

Nu am sa imi dau eu cu parerea in privinta fericirii, pentru ca e o notiune pentru care imi vine peste mana sa imi dau cu parerea. In schimb am sa citez 3 oameni, despre care cu mana pe inima pot sa spun ca aveau idee cu ce se mananca:

SOLJENITIN

Ea consta pentru cine se afla intr-o situatie limita, in care ii este pusa in pericol insasi viata in a-si spune cu hotarare: In clipa aceasta chiar mor. Ii este permis a-si vorbi consolandu-se:pacat de mine, pacat de nevasta mea, de copiii mei, de iubita mea, de vinurile pe care nu o sa le mai beau, de cartile pe care nu o sa le mai citesc, de plimbarile pe care nu o sa le mai fac, de muzica pe care nu o sa o mai ascult, etc. Dar ceva e sigur si ireparabil, de acum incolo sunt un om MORT.
   Daca asa gandeste, individul este salvat, pentru ca nu mai poate fi amenintat cu nimic pentru ca nimic nu il mai sperie, este iesit din lume si prin urmare nimic nu il mai poate atinge.

ALEXANDRU ZINOVIEV

Solutia Vagabondului... Un parazit, un coate goale si o haimana. Traieste de azi pe maine din ce i se da, din ce pica, din te miri ce. E imbracat in zdrente. Isi petrece mai toata vremea prin puscarii sau prin lagare de munca, doarme pe unde apuca. Hoinareste, si pentru nimic in lume nu intra in sistemul social, nici macar in cea mai neansemnata, mai pacatoasa, mai neangajanta slujba. Nici macar pazitor la porci nu se baga. Nu, vagabondul se proiecteaza o data pentru totdeauna in caine de pripas, capra raioasa, calugar budist cersetor, smintit, nebun, totul pentru insasi fericirea libertatii.

WINSTON CHURCILL

Va fi razboi. Praf si pulbere se va alege din Imperiul Britanic. Moartea ne pandeste pe toti. Iar eu simt ca intineresc cu 20 de ani. Cu cat iti merge mai rau, cu cat greutatile sunt mai imense, cu cat esti mai lovit, ori mai supus atacurilor, cu cat nu mai intrevezi vreo nadejde probabilistica si rationala, cu cat cenusiul, intunericul si vascosul se intensifica, se puhavesc si se incolacesc mai inextricabil, cu cat pericolul te sfrunteaza mai direct, cu atat esti mai dornic de lupta si cunosti un simtamant crescand de inexplicabila si covarsitoare euforie.
  Esti asaltat din toate partile, cu forte infinit mai tari ca ale tale: lupti. Te infrang, le sfidezi. Esti pierdut: ataci. Razi, iti ascuti dintii si cutitul, intineresti. Te furnica fericirea, nespusa fericire de a lovi si tu, fie chiar infinit mai putin. Nu numai ca nu deznadajduiesti, ca nu te declari invins si rapus, dar si gusti din plin bucuria rezistentei, a impotrivirii si incerci o senzatie de navalnica, dementa voiosie.
Iubesc, deci exist.

15 Iunie, 2008, 01:12:27 p.m.
Răspuns #44

liviu

Dar sa revenim la ale noastre..  ;)

Lucrul cel mai minunat!

Prin chiar, insasi faptul ca cei care merg pe Calea Iubirii Adevarate sunt putini, este copilaresc de simplu - chiar si pentru cei fara minte - ca asa-zisele "suflete pereche" sa se recunoasca de indata ce se intalnesc, pentru ca este suficient ca doar unul din cele doua suflete sa fi pasit, abia, pe aceasta Cale, ca sa-i fie deja imposibil sa nu-l recunoasca pe celalalt!  :) Deci, oricine este dispus sa isi asume "riscul" sa faca pasul, n-are cum sa se rataceasca.. Cat despre ceilalti.., ne-ar consuma timpul in mod inutil!  :(