10 Octombrie, 2025, 06:04:35 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Pot trai oamenii doar cu paine?  (Citit de 7031 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

23 Iulie, 2008, 02:06:28 p.m.
Citit de 7031 ori

inda

Ne-am obisnuit sa cerem in rugaciunile noastre "painea noastra cea de toate zilele" dar este de ajuns doar atat? Considerand "painea" ca reprezentand trebuintele noastre bazale oare avem nevoie de atat de putin pentru a fi fericiti si noi ne irosim in implinirea altor nevoi care sunt optionale, fara care am putea trai la fel de bine insa mult mai simplu?
Exista o ordine bine stabilita a satisfacerii acestor nevoi sau ea difera de la individ la individ ?
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

23 Iulie, 2008, 09:05:39 p.m.
Răspuns #1

Minerva

Depinde cred de varsta dar mai ales de om. La 20 de ani mie imi erau suficiente un covrig, un pahar de iaurt, cateva carti si sa vad lumea cu un cort in spinare. Nu-mi doream masina fitoasa dar visam sa vad.
Dupa aceasta varsta au inceput alte dorinte: casa mea, sa pot calatorii unde vreau si ceva finante sa nu stau sub cerul liber, masina sa nu merg in inghesuiala la birou sau sa car sacosa...
Cortul e ceva f frumos dar e un hobby pentru scurta perioada, cartile sunt tot prioritare dar inlocuiesc fericita covrigelul cu o masa selecta...
Am convingerea ca si atunci ca si acum f tinerii baieti si fete aveau alte vise, alte prioritati. Painea lor de toate zilele avea alta culoare... Dupa cum am spus si a mea e... alta astazi

23 Iulie, 2008, 10:07:44 p.m.
Răspuns #2

George Ene

Bună înrebare!
   E-adevărat că dacă ai pâine, şi, bineînţeles şi ceva acolo, ca să nu mănânci pâinea goală, ai rezolvat principala problemă a zilei: mâncarea. Dar ziua-i lungă, după ce mănânci, parc-ai mai vrea şi altceva. Ce anume? Ei, asta-i întrebarea!
   Unii se mulţumesc cu puţin. De ex., pensionarii. După-amiezele-i văd într-un spaţiu special creat pentru ei, unde se strâng vreo câteva zeci, adesea peste 100 de pensionari, fac liste de întrecere la table, la şah. Adeseori se ceartă, mai se şi jignesc. Îmi zic: uite, dom'le că au ce face, şi se simt bine. Dar, oare, e suficient să joci şah, ori table, la o vâstă în care ai avea atâtea de povestit nepoţilor, şi nu numai lor ?
   Pot trăi oamenii doar cu pâine? E o întrebare cu o deschidere extrem de largă... Poate ar trebui legată de ambiţii, de vise, de realizări mai mari. Personal mă voi mai gândi la această problemă şi voi reveni. Vă promit!
E cantu dinoscitur avis

26 Iulie, 2008, 09:08:39 p.m.
Răspuns #3

inda

Inseamna ca eu fac parte dintre rasfatatii sortii daca prioritar pentru mine este sa pot comunica cu oamenii? O fi insemnand ca bucata de paine imi este asigurata sau ca o ignor?

26 Iulie, 2008, 10:01:14 p.m.
Răspuns #4

George Ene

Sincer, eu cred că pentru munca de moderator (fie el şi global) nu vă plăteşte nimeni, aşa că nu din această activitate vă asiguraţi salariul, păi nu? "Câştigul" dvs, în cazul de faţă, dacă se poate numi... "câştig" e că vă satisfaceţi nevoia de comunicare, că şi această comunicare dinspre colegi şi spre colegi e, trebuie să recunoaştem, o necesitate, care se cere satisfăcută, că dacă n-ar fi aşa, n-am mai posta în acest site. Dar eu zic că gestul de a ne scrie, şi de a ne citi unii pe alţii, e mai mult decât o nevoie, e o necesitate, precum necesitate e şi pâinea cea de toate zilele, fără de care nu putem trăi. Am sau n-am dreptate?
În topicul lansat de dvs, stimata noastră colegă moderatoare, aţi precizat, şi eu am înţeles bine, că vom vorbi despre toate necesităţile noastre, ca oameni. Una, cea mai importantă, aţi expus-o, chiar de la început, prin întrebare, chiar dvs: necesitatea fiecăruia dintre noi de pâine, care potoleşte o necesitate fiziologică - foamea. Dar noi, oamenii, avem şi alte multe necesităţi, care pot fi clasificate în fel şi cum. Una dintre ele ar fi creşterea şi educarea copiilor proprii, ca şi răspunderea pentru familia proprie. Or mai fi şi alte necesităţi? Desigur. Mi-ar place să ne antrenăm mai mult în această dezbatere interesantă, de interes uman larg, pur psihologică... O dată, spre a ne cunoaşte mai bine unii pe alţii, şi-a doua, spre a ne bucura şi mai mult de prietenia noastră comună ori individuală, ambele fiind necesităţi umane esenţiale...
E cantu dinoscitur avis

26 Iulie, 2008, 11:28:15 p.m.
Răspuns #5

silentshadow

:)painea de toate zilele... nu este neaparat paine!
sa ne gandim, painea este hrana. dar daca o interpretam ca hrana a sufletului, si mai intelegem ca mult pomenitele 10 porunci biblice au fost inlocuite cu una singura, atunci painea de care avem este mai mult decat ceea ce oferim stomacului.
vorbesc de cele 10 porunci, desi din pdv religios, am pareri personale care nu prea tin de o religie anume. as spune ca am o viziune proprie referitoare la notiuni ca Bine si Rau.
sa revin, insa la "painea nostra cea de toate zilele": daca aceasta ar fi oferita si celui care nu o are, credeti ca painea, cea concreta, ar mai lipsi de pe masa cuiva? dar stiu, nu este posibil, nu suntem ingeri!

26 Iulie, 2008, 11:32:28 p.m.
Răspuns #6

inda

Ma gandeam ca pentru majoritatea oamenilor trebuie sa existe o anumita prioritate de satisfacere a acestor nevoi sau trebuinte. Probabil ele sunt comune tuturor doar pe lista se afla in pozitii diferite. Pentru unii importante sunt cele bazale care le asigura existenta, pentru altii cele de apartenenta pe cand altora cel mai important li se pare sa-si satifaca nevoile cognitive sau de statut.

26 Iulie, 2008, 11:52:03 p.m.
Răspuns #7

Sibelius

Pentru fiecare dintre noi "painea cea de toate zilele" poate avea o alta semnificatie...dar indiferent de ce inseamna "painea" e nevoie si de apa. Cred ca e nevoie intotdeauna de doua elemente pentru a forma un intreg.

27 Iulie, 2008, 12:06:04 a.m.
Răspuns #8

inda

Considerand "painea" ca reprezentand trebuintele noastre bazale ....

Am spus de la inceput ca "painea cea de toate zilele" reprezinta tot ceea ce avem nevoie, nu painea in sensul concret al cuvantului. Prin urmare ea poate fi chiar si apa si caldura si acoperis deasupra capului si dragoste, orice  :)

27 Iulie, 2008, 12:25:01 a.m.
Răspuns #9

Sibelius

Da...painea= trebuintele bazale, apa= alte trebuite  :angel:

30 Iulie, 2008, 03:08:39 a.m.
Răspuns #10

The Unknown Artist

Doi oameni de stiinta au facut un experiment:

Au luat o boaba de fasole, au cantarit-o si au studiat-o notand toate componentele ei ( mineralele si asa mai departe ). Dupa ce au terminat procesul au pus acea boaba de fasole intr-un pahar cu apa distilata si l-au lasat timp de 2 saptamani intr-un mediu controlat. Dupa cele doua saptamani, acea boaba de fasole era vizibil mai mare ca dimensiune, dupa cantarire a rezultat ca intr-adevar era mai mare si in greutate, iar dupa ce i-au studiat compozitia au realizat ca acea boaba de fasole avea acum chiar si unele substante noi, substante pe care nu le avea inainte si nu avea de unde sa le extraga ceea ce inseamna ca acea boaba de fasole a reusit sa sintetizeze acele substantele de care avea nevoie pentru a supravietui, singurul lucru de care avea nevoie era evident apa.

Dupa finalizarea acestui experiment au schimbat subiectul experimentului de la acea boaba de fasole la ei insisi, si dupa 2 saptamani in care nu bausera decat apa nu pierdusera nici unul din ei nici un kilogram.

Se pare ca intr-adevar, corpul uman poate sintetiza substantele de care are nevoie pentru a se hrani, dar nu va putea sintetiza apa. Asadar, cu apa, omul poate trai.

04 August, 2008, 10:26:28 p.m.
Răspuns #11

Lorelei

Cu apa poate trai omul... dar cu boabe de fasole?  :D Ma gandesc la vrejul de fasole din poveste... si oare nu e tocmai proiectia fiecaruia dintre noi despre acel ceva mai mult de care avem nevoie in afara de "paine" ca sa traim?
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.