10 Octombrie, 2025, 12:32:04 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Împărţire fundamentală  (Citit de 8321 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

11 August, 2008, 10:46:58 p.m.
Citit de 8321 ori

Mihai Dor

Pe scenă unul face pe prinţ, altul pe ministru, altul pe slugă, sau pe soldat, sau pe general, etc. Dar aceste deosebiri sunt numai pe dinafară; înăuntru, în miezul unei astfel de înfăţişări, se află la toţi acelaşi lucru: un biet comediant cu grijile şi nevoile lui. În viaţă este tot aşa. Deosebirile rangului şi ale avuţiei dau fiecăruia un rol deosebit de jucat, fără a produce însă vreo deosebire internă în fericirea şi liniştea sufletească, ci şi aici se găseşte în fiecare din noi acelaşi sărman muritor, cu nevoile şi neajunsurile lui, car în privinţa materiei sunt felurite la feluriţi oameni, dar în privinţa formei, adică a adevăratei firi, sunt cam aceleaşi pentru toţi, deşi cu diferenţe de grad; şi nici măcar diferenţele de grad nu se iau după starea socială sau după bogăţie, adică după rol. Căci tot ce există şi se întâmplă pentru un om, există nemijlocit numai în conştiinţa lui şi se întâmplă numai pentru dânsa; astfel este evident că cel dintâi element esenţial va fi calitatea conştiinţei însăşi, de la care va atârna în mai toate cazurile mai mult decât de la formele şi figurile ce se înfăţişează în ea.

11 August, 2008, 11:26:54 p.m.
Răspuns #1

viulian

Administrator
"Homo sum, humani nihil a me alienum puto." - Sunt om, si nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Terenţiu.
"Nosce te ipsum" - Cunoaste-te pe tine insuti (completarea mea - si vei ajunge sa-i cunosti pe toti).
Sau Balzac parca zicea - daca ai avut o femeie (adica prin truda ta) le-ai avut pe toate. [si reciproca e valabila nu ma linsati va rog  :angel:]

Unde vreau sa ajung:

Toate's vechi si noua toate.. [Eminescu evident]

pentru ca ma opresc pana la urma la concluzia:

Ce ma intriga pe mine nu e omul din spatele rolurilor, adica acel om 'comun', standard, cu pasiunile si fricile lui, cu dorintele si frustrarile lui, etc. Ci faptul ca.... asa a fost de mii de ani, si asa pare ca va fi in continuare.
Da, suntem mai sanatosi, mirosim mai putin, controlam cand vrem sa avem copii, insa........ toate-s vechi si noua toate. Ma uitam la prezentari de jocuri pe calculator cu Roma antica. Da, oare cum o fi fost atunci, piatre, praf, fara aer conditionat... Cum ? La fel! In interior, aceleasi "homo homini lupus", aceiasi invidie, aceleasi iubiri neimpartasite, aceleasi compromisuri..

Pai si atunci.. ? What's the point ?

12 August, 2008, 12:17:43 a.m.
Răspuns #2

inda

... car în privinţa materiei sunt felurite la feluriţi oameni, dar în privinţa formei, adică a adevăratei firi, sunt cam aceleaşi pentru toţi....... de la care va atârna în mai toate cazurile mai mult decât de la formele şi figurile ce se înfăţişează în ea.

M-a cam bagat in ceata exprimarea asta. N-oi fi eu tocmai in starea zen, insa parerea mea este ca fondul e reprezentat de constiinta iar forma de actiunile noastre. Fondul mi se pare cel important si neschimbat, forma de exprimare a lui este data de actiunile noastre prin care interactionam cu ceilalti, fondul ramane neschimbat tocmai pentru ca il cunoastem doar noi iar prin intermediul formei ne aratam celorlalti in masura in care dorim. Poate de aceea se spune ca avem mai multe fete (nu in sensul rau al acestei expresii), chiar pentru ca putem fi in mai multe feluri deodata in functie de obiectul si obiectivul comunicarii.

"daca ai avut o femeie (adica prin truda ta) le-ai avut pe toate."
Sa inteleg ca barbatii se vor multumi cu o singura femeie?  :D

sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

12 August, 2008, 12:53:22 a.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
:laugh: ramanand in tema, oricat de suspuse ar fi femeile, oricat de destepte, oricat de frumoase, toate, de la inceputuri pana acum, asunse in toate hainele posibile in care le-a invelit societatea, nutresc, undeva in adancul lor, sa fie ultima aleasa de catre alesul lor.

Si viceversa e adevarata evident  :angel:

12 August, 2008, 01:08:31 a.m.
Răspuns #4

inda

Adevar graiesti  :boresp: dar daca bine imi amintesc,barbatii vor ca ea sa fie si prima  :-[
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

12 August, 2008, 06:50:19 a.m.
Răspuns #5

viulian

Administrator
^:)^ adevar graiesti si tu. Doar ca acum ti-e cam frica, daca tu esti primu, si tipa are 30 de ani, ceva e in neregula. Daca are 20 de ani, iar e in neregula  :-[ insa hai sa zicem ca a fost cuminte si a asteptat, da' la 20 de ani, in ziua de azi, numa la ganduri serioase nu le sta gandu'. Cariera bani distractie, nu conteaza restul.

Asta cred ca difera de ani buni, caci probabil pe vremuri la 20 de ani femeia era casatorita de mult, si cu 2 copii..