Sincer nu cred ca exista mare legatura intre cele doua notiuni , nu se poate confunda autosugestia cu superstitia , aceasta din urma nu reprezinta fructul gandirii tale proprii , este ceva stabilit de altii , asa se spune ca daca o pisica iti taie calea vei avea ghinion daca nu faci 3 pasi inapoi ... nu ai cum sa fii sigura ca o zi proasta este rezultatul ghinionului celor 3 pasi nefacuti sau pur si simplu lucrurile ti-au iesit prost in urma actiunilor tale in ziua respectiva . Pe cand autosugestia este concentrarea propriilor ganduri spre influentarea propriilor actiuni .
Parerea mea este ca autosugestia nu tine , cel putin nu la modul de a influenta actiuni sau reusite ce sunt , de fapt , determinate de realitate . Exemplul dat de Just , cu interviul , nu cred ca e suficient sa-ti repeti obsesiv in minte "voi obtine acest job" daca in cv-ul tau e saracie la rubrica experienta sau nu e relevanta pentru postul respectiv , nu ai calificarea necesara sau pur si simplu nu corespunzi din unele puncte de vedere cerintelor jobului ; eu , una , nu ma prezint la un interviul daca nu cred ca am sanse reale sa obtin acel job , imi fac o evaluare inainte pentru a nu face risipa de timp si energie .
Sunt de parere ca autosugestia poate fi de folos in cazul persoanelor carora le este teama de apa , de intuneric sau au diverse asemenea fobii , isi concentreaza gandurile pe faptul ca nu se poate intampla nimic rau ceea ce le da curaj sa intre in apa , sa zicem , si odata intrati se conving ca intr-adevar nu se intampla nimic de care sa le fie teama .
Tind sa cred ca autosugestia este mai degraba legata cumva de optimism si negativism ... Pe mine optimismul ma ajuta intotdeauna , inconstient , sa ma canalizez asupra cautarii de solutii pentru lucruri care nu merg asa cum imi doresc sau pentru ameliorarea unor situatii care nu au rezolvare . Presupun ca negativismul iti taie din start cheful de a cauta solutii , esti convins ca totul e asa negru ca nici nu merita sa te obosesti sa incerci ceva ce va esua oricum .