Degeaba, adica nu prea avem motiv sa fim dezamagiti de faptul ca cineva reactioneaza/actioneaza altfel decat am vrut noi. Sau, as raspunde altfel: suntem dezamagiti pentru ca avem asteptari. Suntem egoisti oarecum din acest punct de vedere. In acelasi timp, asteptare poate fi speranta si ajungem la dezamagirea-neimplinire. Din experienta spun acum ca m-am invatat sa iau totul asa cum e, fara sa anticipez in vreun fel reactiile sau actiunile celor din jur. Orice lucru bun este amplificat pentru ca nici macar nu mi-am imaginat bucuria si orice lucru mai putin placut nu mai e dezamagire din acelasi motiv - nu m-am asteptat la ceva anume.
Cat despre raspunsul la cea de-a doua intrebare... Revenim la egoismul nostru. Celalalt trebuie sa ne placa, trebuie sa fie de acord cu noi, trebuie sa realizeze una sau alta astfel incat sa nu ne dezamageasca. Aici am putea despica firul si in patru. Vream sa detinem controlul, sa ne implinim prin celalalt, sa respectam toate conventiile sociale etc. Avem nenoie sa ne raportam la cate un nivel si ajungem la un moment dat (momentul dezamagirii) sa ne certam pentru ca cel de langa noi este sau nu este asa cum am sperat. Si asa ajungem sa facem compromisuri, acumulam dezamagiri si cand rabufnim aruncam cu reprosuri. Un cerc vicios!