10 Octombrie, 2025, 01:11:28 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Din intelepciunea gastelor  (Citit de 7802 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

18 Septembrie, 2009, 10:48:31 p.m.
Citit de 7802 ori

Ezo

de Angeles Arrien

Formatiile in forma de "V" in care zboara gastele au devenit un simbol al primaverii, sau al toamnei. Ele nu reprezinta numai o priveliste minunata, ci ofera si o serie de lectii utile pentru noi, oamenii...

***
Atunci cand o gasca da din aripi, creeazi un curent de aer ascendent pentru pasarile care o urmeaza. Zburand in formatie distanta de zbor creste cu 70% fata de zborul unei singure pasari.

Lectie: Oamenii care impartasesc o directie si au simtul comunitatii pot ajunge mai repede si mai usor acolo unde isi doresc fiindca in calatoria lor se bazeaza unii pe ceilalti.

***
Cand o gasca iese din formatie simte brusc ca zborul devine mai dificil. Ea revine repede in formatie pentru a profita de curentii favorabili creati de stol.

Lectie: Daca am avea bun simt cat o gasca am ramane in formatia care ne duce incotro vrem. Am fi dispusi sa acceptam sprijin si sa oferim sprijin la randul nostru.

***
Cand gasca din fruntea formatiei oboseste ea intra in formatie si o alta gasca ii ia locul.

Lectie: Este mai avantajos ca sarcinile dificile si conducerea sa fie realizate prin rotatie. Ca si gastele oamenii depind unii de altii, de abilitatile, forta si indemanarea lor.

***
Cand gastele zboara in formatie ele gagaie pentru a-si incuraja suratele sa mentina viteza.

Lectie: Trebuie sa ne asiguram ca gagaitul este incurajator. In grupurile in care oamenii se incurajeaza reciproc productivitatea este mai mare.

***
Cand o gasca este bolnava sau ranita si iese din formatie ea este insotita de alte doua gaste care o protejeaza. Ele raman cu ea pana isi revine sau pana moare. Apoi ele ajung din urma formatia sau se alatura alteia.

Lectie: Daca am avea bun simt cat o gasca am ramane impreuna atat la bine cat si la rau.

Hmmm... de obicei, am evitat sa lucrez in echipa. Asta pentru ca sunt oarecum egoista si imi place sa primesc recunoastere pentru ceea ce reusesc sa obtin singura, fara vreun ajutor din exterior. Imi dau insa seama, in acelasi timp, si ca atitudinea mea nu a fost tocmai sanatoasa. Recent m-am intors din Franta, unde am invatat ca... a cere ajutor celorlalti nu este o rusine, si nu se numeste "a profita", atata timp cat ii rasplatesti inapoi, fie si cu doar un simplu "multumesc"... Pe langa faptul ca e foarte eficient  ;)

Pentru ca tot a venit toamna, m-am gandit ca poate mai invatam si noi cate ceva de pe la suratele noastre, gastele. Sa ne amintim, de cate ori vedem un stol de pasari calatoare (si nu numai atunci) de aceste invataturi.  :)  :-*
Sa nu crezi ce-ti spun acum...

19 Septembrie, 2009, 07:57:47 p.m.
Răspuns #1

Semiramis

Global Moderator
o ştiam. e foarte tare...
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!