Nici mie nu mi-a trecut prin cap că ar fi căzut din copac, dar nici nu am întrezărit finalul așa cum apare el.
Mi-a plăcut foarte mult și sunt convinsă că se aplică foarte bine în realitate. Eu am avut ocazia de a asista pe viu la o asemenea poveste, oarecum. Când un doctor îți spune că vei muri, cauți încă unul, iar dacă acesta din urmă îți spune că sunt sperațe te agăți cu tot sufletul de ea și te influențează psihic. Cineva trecut prin fața morții mi-a spus că dacă ai sufletul curat, dacă vrei cu adevărat să învingi, o să te poți smulge din ghearele morții- să crezi numai. M-a surprins foarte mult puterea psihicului, mă surprinde constant.
Și eu am o problemă cu medicul din poveste sau cu alegerea asta de a spune că nu mai e nicio speranță, vei muri sau mai ai n luni de trăit. Avem dreptul de a crede în minuni atâta vreme cât asistăm frecvent la ele- direct sau indirect. Cine se crede cutare să-mi spună că nu se mai poate face nimic? +că majoritatea se lasă pradă verdictului dat de cutare, ceea ce e grav. Când spui unui om că va muri sigur, îl dezarmezi, îi iei tot, curmându-i speranța îi curmi însăși viața.
Revenind la parabolă, nu cred că bunicul a legat frunza pentru nepoată- clar nu știa că fetița e la curent, altfel ar fi fost menționat lucrul acesta. A legat-o într-un moment de revoltă, de răsculare. Pe mine sentimentul acesta m-ar cuprinde, pe lângă disperarea mea zilnică. Revoltă împotriva medicului, a însăși naturii: ”Cine sunteți voi să decideți pentru mine, să-mi decideți viața-moarte!? Mă ridic împotriva tuturor!” și a legat frunza ca un gest de împotrivire și revoltă. Iar astfel gestul său și înverșunarea sa i-a redat viața micuței.