10 Octombrie, 2025, 01:23:01 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Viața, existența și realitatea- Platon(peștera)  (Citit de 8196 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

16 Mai, 2011, 05:05:16 p.m.
Citit de 8196 ori

Just

And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

16 Mai, 2011, 08:47:04 p.m.
Răspuns #1

viulian

Administrator
Interesant :) stiam varianta mai scurta a acestei metafore - cu oameni care stau in pestera, dar nu vor sa iasa afara.

Si mi se pare ca e la fel cu elefantul, care legat cu un lant de cand e mic, nici nu ii trece prin cap sa rupa usor lantul (odata crescut) caci el nu stie ce este aceea libertate.

Pe de alta parte, raportat asa la oameni (iluminatii cum zice in filmulet, comparativ cu cei din pestera care trebuie iluminati), cred ca nu prea mai tine comparatia. Pana la urma, relativ vorbind, toti sunt la fel de entuziasmati - chiar daca unii nu stiu - si altii stiu. Evident, e rolul scolii sa educe, sa arate ca se poate, dar pe unii ii prinde, altii raman in mediocritate (mediocritate comparativ cu altii mai buni) - caci in lumea lor, e ok.

Cred ca problema este cum putem face noi sa iesim din propriile noastre pesteri catre soare. Ca altfel, daca stam sa ne gandim la altii, nu ajuta prea mult comparatul, caci totdeauna vor fi altii mai slabi (din orice punct de vedere ales), cat si mai buni. Asa ca metafora e interesanta - insa personajul cel mai important este cel care 'da drumul' prima data.

Intrebarea mea, e nevoie de el ? Si daca da, cata ? Si daca nu ?

16 Mai, 2011, 09:00:30 p.m.
Răspuns #2

Just

Păi, ideea asta cu școala m-a lovit puternic.
Citat
”Evident, e rolul scolii sa educe, sa arate ca se poate, dar pe unii ii prinde, altii raman in mediocritate (mediocritate comparativ cu altii mai buni) - caci in lumea lor, e ok.”
Din contră, cei din școală sunt cei din peșteră. Rolul școlii nu este să te scoată la lumină, ci să te afunde în întuneric. Nu vezi în oamenii aceia legați, elevii? stau și văd proiecții, idei gata concepute pe care le înghit și le iau de bune. Nu au voie să privească în jur, să-și formeze propriile concepții, sunt învățați să înghită și să ia de bun tot ce este gata fabricat, special conceput pentru ei și pentru ”buna ordine” a omenirii cu drumuri gata trasate, rute bine stabilite și spirite gata să le urmeze fără să ezite sau să se întrebe.

Platon a scris despre asta gândindu-se și la soarta învățătorului său, Socrate, care a avut curajul să privească și în alte direcții, a avut curajul să aspire la libertate, a fost liber, a ieșit din peșteră. Dar știi ce s-a petrecut cu el pentru că nu a urmat drumul pre-stabilit? a fost executat.

Ideea e că ne vor în peșteră și se face tot posibilul ca noi să rămânem aici, să înghițim tot ce ni se oferă, să luăm de bun și să aprobăm. Să mai spunem și merci.
Nu regăsești tot ceea ce se exemplifică în filmuleț în lumea de azi. Ba da, este aici, dar la alt nivel.

Oare prin banalul televizor ce se petrece? Realitate, eh? Privim la televizor și vedem realitatea, nu?
Ceea ce ne spun la știri e ceea ce se petrece cu adevărat în jurul nostru sau ceea ce vor să ni se transmită? Brain-wash zi de zi, oră de oră prin orice cale posibilă, dar mai ales prin intermediul mass-mediei. Totul e aranjat! ca și în filmuleț, ni se transmite ceea ce vor ei să vedem, prea departe de realitate.
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

16 Mai, 2011, 09:20:39 p.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
Aaa  :pouty: acum inteleg cum ai vazut tu filmuletul. Da, probabil ca poate fi interpretat si asa.

Eu nu am o parere asa rea despre scoala. In primul rand, spre deosebire de televizor, facebook, sau alte cele, iti ofera o viziune de ansamblu despre multe aspecte - geografie, istorie, literatura, matematica, filozofie, muzica. Ceea ce, daca l-ai lasa pe om de unul singur - sa faca click doar pe ce-l intereseaza pe el - s-ar reduce foarte repede perspectiva.

Zilele acestea se discuta foarte mult de un episod de pe TED, si anume ideea de Filter Bubble (si cum marile societati media, ca sa particularizeze experienta catre fiecare utilizator, ii fac un profil, si ii ofera acele stiri care statistic o sa-l faca sa stea acolo, consumand serviciile lor: http://blog.ted.com/2011/05/02/beware-online-filter-bubbles-eli-pariser-on-ted-com/ ).

Pe de alta parte, scoala are rolul de a si educa omul putin in a se mula mai bine in societate - prin aceasta 'pedeapsa' pe care o atribuie. Nu esti cuminte ? Nu investi ? Esti recalcitrant ? Pedeapsa (nota mica).
Astfel, scoala are rolul de a 'uniformiza' un pic comportamentul prin note mici, etc. Intr-un fel, si asta e bine - caci un talent innascut nu va fi oprimat usor, iar pe de alta parte, pregateste micii revoltati de lumea destul de stricta (financiar vorbind) care va urma. Faci ce ti se zice, or your out!

Pe de alta parte, e si stilul oamenilor sa ramana in universul in care se afla, acest miraj al iluminarii e greu de dus (si solicita munca) asa ca de ce sa nu ramai in universul intereselor tale, citind ce ai chef, vazand ce iti place, fara sa mai conteze si altceva ? Si te mai intrebi de ce Facebook creeaza dependenta ? Fiindca asta ofera ... universul tau, asa cum iti place tie (si na si niste reclame la ce-ti place tie, sa ne iasa si noua ceva).

Totul are o ciclicitate insa, de unde acum 30 de ani era revolutia Hippie, sex fara bariere, constiinta, mila, acum s-a ajuns la obezitate, pasivitate, criza financiara, etc. Va trece si asta, si tot asa ...