Draga viulian nu stiu cum au reusit bietii batrani sa te supere asa de tare incat sa vorbesti cu atata dispret despre ei! Cineva spunea "Cine nu are batrani, sa-si cumpere". Batranetea nu este un defect, ci mai degraba o virtute. Dumnezeu i-a spus lui Moise ca oamenii vor trai (in medie) 60 de ani iar cei mai puternici - 80. Ma intrebi daca batranii care stau in umbra si nu se mai duc la lupta stiu sa isi ia destinul in maini. Cam naiva intrebarea! Si am sa iti raspund tot intr-un fel naiv: Daca esti bolnav si mergi la spital, cine ai prefera sa te consulte: un medic abia iesit de pe bancile scolii sau unul cu vechime de vreo 30 de ani? Cam asa e si in viata!
Batranii de care vorbesti tu, cei care chiar acceptand faptul ca au trait in ignoranta o viata intreaga si acum, spre final, se apropie de Dumnezeu, daca sunt constienti ca asta trebuie sa faca, atunci pot spune cu certitudine ca nu au trait chiar in ignoranta totala. Pentru ca daca ar fi asa, atunci probabil ar continua asa, incercand sa traga cat mai mult de viata asta si de placerile ei. Sunt multi si din astia! Aici in America vad oameni pentru care nimic nu e mai important decat sa traiasca, sa adune, sa se distreze si sunt dispusi la cheltuieli imense de timp, bani, etc. pentru a-si prelungi viata. Ii inteleg intr-un fel, doar ca mi se pare ca uita sau nu vor sa stie ce conteaza de fapt pe lume asta!
Da, ideal ar fi sa fim tot timpul in contact direct cu Dumnezeu. Dar vreau sa iti spun ceva, ce am citit dar nu imi aduc aminte unde: "Daca Dumnezeu ar primi in Rai numai oameni fara pacat, ar ramane cu Raiul gol. Dar decat sa primeasca in Rai un om care iubeste pacatul, care il divinizeaza, mai bine il primeste pe cel care uraste pacatul si il regreta".
Stii, nu poti sa judeci pe cineva fara sa iti asumi riscul de a fi subiectiv. Fiecare din noi are cel putin perioade de ratacire, perioade in care uita de Dumnezeu sau nu tine seama de ceea ce vrea El. E rau! Dar cu atat mai mult putem sa ii apreciem pe cei care chiar dupa o viata intreaga de ignoranta se intorc la El.
In ceea ce ii priveste pe cei bogati, iti recomand sa citesti pilda Bogatului. Are o invatatura care spune asa: "Adevarat va spun ca greu va intra un bogat in Imparatia Cerurilor. Va mai spun iarasi ca este mai usor sa treaca o camila prin urechea acului decat sa intre un bogat in Imparatia lui Dumnezeu". Stai, nu te agita inca! Acete cuvinte sunt spuse intr-un context anume. Tocmai de aceea iti recomand sa citesti pilda! Imparatii lui Dumnezeu (David, Solomon), oamenii lui Dumnezeu (Iov, Avram) au fost oameni foarte bogati. Dar diferenta intre ei si cei la care face referire pilda, e ca pe primii i-a imbogatit Dumnezeu ca rasplata pentru ca au stat aproape de el. In timp ce “ceilalti” au facut si fac scop din imbogatire.
Si vreau sa inchei cu ceva din Psalmul 20, care sper sa iti raspunda la o alta dilema, la cea legata de faptul ca oamenii il folosesc pe Dumnezeu ca pe un ursulet de plus: “Sa te asculte Dumnezeu in ziua necazului si sa te ocroteasca Numele Dumnezeului lui Iacov, sa-ti trimeata ajutor din locasul Sau cel Sfant si sa te sprijineasca din Sion!”
E si o urare din partea mea pentru tine!