Actele teroriste din septembrie 2001 au avut, dincolo de impactul economic, un urias efect psihologic generat de stresul specific situatiei. Imaginile de la locul dezastrului, in special cele cu oameni care se arunca in gol de la etajele in flacari, au avut un impact emotional extraordinar. Personal am dat dreptate articolului de mai jos:
"Mileniul al treilea nu a inceput la 1 ianuarie 2001. Aceasta data este semnificativa pentru cronologia clasica, si atat. Cel de-al treilea mileniu a inceput la 11 septembrie 2001, pentru ca acest moment tragic din istoria omenirii ne-a aratat cat de mult depindem unii de altii. Tot scepticismul cu privire la globalizare, toate dubiile formulate la adresa existentei ei au fost spulberate, precum geamurile Gemenilor din New York. Acest Big Bang al inceputului de secol si de mileniu a comprimat in el atatea semnificatii incat, poate nici acum, dupa cativa ani de zile, nu reusim sa le aflam intelesul. Am vazut, in acele momente, solidaritate, tristete, iubire, ura, confuzie. Dar, poate mai profund si mai subtil decat orice, am vazut multiplele fete ale idealului, complexitatea icoanei. Am putut vedea cu totii, daca am citit bine, cat suntem de diferiti in intelegerea lumii, cat de mult conteaza idealurile. Si, mai ales, cat de mult conteaza liderii, in lumea de astazi."