Cred ca de cele mai multe ori prea luptam sa gasim persoana/prietenul care sa corespunda nevoilor noastre. Sa ne respecte, sa ne ajute la nevoie, sa ne dea sfaturi, sa ne fie parteneri de distractii, etc. Uitam ca fiecare om are propria personalitate si, adesea, oricat de stransa e prietenia sau oricat de bune ar fi intentiile celuilalt, reuseste sa ne dezamageasca.
Inchipuiti-va un profesor de citire care il asculta pe elevul X recitand o poezioara. Elevul s-a straduit sa o invete acasa dar a avut si alte teme de facut si poate mama lui i-a solicitat la un moment dat ajutorul in gospodarie. Dar el s-a straduit sa invete poezia. Iar acum, in clasa, se straduieste sa o recite. Iar profesorul face observatii. Pe de o parte, el poate sa vada efortul elevului de a recita ceea ce a invatat acasa, pe alta parte, insa, profesorul poate considera ca elevul nu a acordat destul timp si interes fata de materia predata. In primul caz, profesorul nostru va da o nota maricica pentru stradania elevului. Poate nota e prea mare fata de prestatie. Dar ea e menita sa il incurajeze pe elev. Iar profesorul va da dovada de blandete, intelegere si isi va castiga simpatia si admiratia elevului , va castiga un prieten.
In a doua situatie, profesorului nu ii ramane decat sa fie corect. E clar: elevul nu stie poezia! Iar nota pe care o va primi va reflecta cu maximum de profesionalism, cunostintele elevului din acest moment. Evident, nota nu poate fi mare! Dar e acordata pe drept! Pe cine incalzeste acest lucru? Pe elev, care numai el stie cate "cazne" a suferit cu o zi inainte? Si care acum cu siguranta uraste materia "Citire"?
Pe profesor, care acum e privit cu ochi tristi de catre elev si stie ca acest elev nu va mai invata niciodata poezii, cu placere ?
Cam asa stau lucrurile si in prietenie. Daca alegem sa fim toleranti, intelegatori, blanzi, etc. vom atrage oameni in jurul nostru. Daca ii vom judeca pe ceilalti in functie de propriile nevoi, mi-e teama ca mereu vom fi dezamagiti. Cred ca e mai bine sa invatam sa daruim prietenie, in loc sa o asteptam, sa o cantarim, sa o etichetam, etc.