11 Octombrie, 2025, 02:27:52 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: rusine  (Citit de 4675 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

27 Decembrie, 2004, 03:27:21 p.m.
Citit de 4675 ori

Semiramis

Global Moderator
ti-e rusine de tine insuti? ai facut lucruri pe care nu le-ai mai face? ai spus vorbe pe care nu le-ai mai spune? te-ai jucat cu sentimentele cuiva? de unde vine rusinea asta? cum o apreciezi?
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

27 Decembrie, 2004, 07:05:46 p.m.
Răspuns #1

Fiul_Ploii

Se spune ca cei sapte ani de acasa ne conduc in viata. De aici vine si rusinea, si prejudecatile. De la educatia care ne-au impus-o parintii nostri. Acum depinde de tine insuti cat si cum vrei sa te judeci si sa iti intentezi procese de constiinta, daca ceea ce ai facut a fost bine sau a fost gresit. Totul se reduce la EGO !
Ce que vous n’aimez pas, ne le faites pas !

11 Ianuarie, 2005, 11:06:06 p.m.
Răspuns #2

Lorelei

Rusinea e o forma teribila de a face cunostinta cu lumea. Asa cum isi pusese copilul din Blaga mana la ochi cand se dadea lumii in cuvant. Eu resimt acut o singura forma de rusine: aceea de a mi se citi in suflet, parca m-ar vedea cineva plangand sau inchinandu-ma.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

13 Ianuarie, 2005, 10:45:35 a.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
Ah RUSINEA! Super cuvant - rad de fiecare data cand il aud.

Rusinea = autoculpabilizare si autoinvinovatie.
Cand eram in gimnaziu, profa de romana avea o zicala "io n-am fost cand s-a impartit rusinea!". Nu prea pricepeam atitudinea ei (e drept ca atunci tremuram in fata autoritatii) ei dar in timp am inteles-o :)

Nu imi este rusine de ceea ce am zis, si am zis lucruri grele. Le-as mai zice, daca situatia ar cere-o din nou. Da, m-am jucat cu sentimentele altora (cand eram "in formare" - era placut sentimentul de putere).

Din cate am vazut, rusinea vine din raportarea la normele impuse de societate (si de familie, de educatori, etc) de cele mai multe ori impunerea facandu-se cu "nu e frumos sa faci asta!" .
Copilul fiind nevoit sa asculte (altfel fiind privat de iubire - santaj clasic in educatia copilului), el trebuie sa se supuna si sa interiorizeze interdictia. Dupa ani de interiorizari - se ajunge la varsta adolescentei cand deja a incerca sa treci peste o interdictie devine "rusinos". Interdictiile nu trebuie musai sa fie explicite, pot fi si deduse din atitudinea parintilor, etc...

20 Ianuarie, 2005, 06:37:44 p.m.
Răspuns #4

Semiramis

Global Moderator
la modul general, nu mi-e rusine cu mine, nici de mine. am facut multe lucruri pe care nu le-as mai fece, de care la momentul respectiv m-am crucit ca le-am facut...si-apoi ma incerca sentimentul rusinii. m-am jucat din nefericire si cu sentimente, uneori cu buna stiinta, uneori nevinovat. si ce-am invatat e ca asa ceva nu se face niciodata. niciodata. nu avem dreptul asta. rusinea vine din educatie, din norme impuse si acceptate, din experienta in momentul in care reusim sa cunoastem bunul simt. rusinea nu se apreciaza cred, ea se simte.
mi-e rusine cand imi pasa si nu ating asteptarile celor dragi, mi-e rusine cand ranesc cu vorbe, mi-e rusine cand nu am taria sa fac ceva cand imi recunosc greselile. daca nu ne-ar mai ramane rusinea, ne-am transforma in oameni fara suflet. in oameni rai. rusinea te invata sa fii mai ingaduitor cu ceilalti si mai apropiat de oameni, caci toti gresim.
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

31 Octombrie, 2006, 08:59:27 p.m.
Răspuns #5

pokemon

Imi este rusine atunci cand nu reusesc sa fac ceva,imi e rusine cand ceva din ceea ce fac ii dezamageste pe ceilalti,imi e rusine cand stiu ca fac un lucru care nu ar trebui facut,imi e rusine cand tratez pe cineva cu dispret(chiar daca uneori merita asta)...imi e rusine cand ii ranesc sau dezamagesc pe ceilalti...
Nu imi este rusine de mine...imi este rusine de rusinea mea.....cred ca asta e realitatea...Sper sa intelegeti...nu stiu cum altfel as putea sa ma exprim...
Sunt momente in viata cand simti absenta cuiva atat de tare incat ti-ar placea sa-l scoti din vise si sa-l imbratisezi.

31 Octombrie, 2006, 09:19:10 p.m.
Răspuns #6

Escu

Global Moderator
am regretat multe...mi-a fost rusine de multe...acum nu imi mai e rusine de nimeni si de nimic....
Let's put a smile on that face!

31 Octombrie, 2006, 09:30:56 p.m.
Răspuns #7

Just

Am invatat si eu ce inseamna rusinea.Am simtit-o in urma unor insuccese ,am simtit-o atunci cand nu m-am ridicat la nivelul asteptarilor mele sau la nivelul asteptarilor celor apropiati mie (care conteaza).Rusine mi-a fost cand de multe ori dupa ce am fost rea ,obraznica,nedreapta,insensibila am realizat ca am gresit.
 In general ,da, am invatat ce am avut de invatat din cele ce au fost.Acum incerc si lupt sa nu ma mai pun in situatia de a trai acel sentiment pentru ca nu imi place.
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

01 Noiembrie, 2006, 12:11:40 a.m.
Răspuns #8

serenity82

Mie imi e rusine, sau mai bine spus jena si ma simt prost, cand gafez si imi dau seama ca am gresit sau cand sunt pusa in situatii penibile din care incerc sa ies si ma scufund si mai tare  :o
Cea mai mare iubire este cea care iti slabeste sufletul si care ne face sa vrem si mai mult. Cea care ne arde inimile si care ne linisteste mintile.