Lumea cred ca va fi mereu a celora care se vor intalni la o bere, relaxati, si vor bate palma sa semneze un contract.
Eu am in lista de buddies si fetele unor prieteni de familie mai batrani. Am intrat de curiozitate pe pagina lor de myspace si m-am uitat.. toate au poze provocatoare - fetele cu buzele tuguiate, close-up-uri, filmate unele din profil incat fundul sa le iasa in evidenta - iar baietii imbracati cat mai şucăr sau cu pieptul dezvelit sa arate ce macho sunt ei.
Am feelingul ca acest exibitionism virtual sa-i zic erodeaza cumva ideea de apropiere, de bonding.. de prieteni cu care petreci si la bine si la rau, in care te poti baza.
Chiar citeam pe net cat s-a redus 'aria de deplasare' a copiilor in ultima suta de ani. Acum 100 de ani copii erau lasati sa mearga 10Km pana la lac, sa pescuiasca, acum vreo 50 de ani inca era ok sa se duca in padurea aflata la 5-6Km de casa, iar acum nu mai au voie sa plece din fata blocului.
E un soi de panica instaurata cumva, toti sunt dusmani, toti iti vor raul, si atunci cum sa lasi copilul sa umble de nebun prin oras, nu ?
Poate nu sunt in stare sa vad io pericolul totusi.
Acum 2 zile eram la o trecere de pietoni, era rosu. Pe partea cealalta a strazii, cativa adulti au vazut ca pot trece repede strada, cu toate ca se apropia un autobuz; au purces sa treaca repejor. In spatele lor venea in viteza o fetita pe role (sa fi avut vreo 10 ani), care i-a vazut angajati in traversare, doar ca ea era atenta cum va aborda bordura si a sarit fix in fata autobuzului.
Noroc cu soferul experimentat care a sesizat-o venind si incetinise anticipand o frana brusca - fiind nevoit pana la urma sa execute manevra. A claxonat-o bine, iar o femeie s-a luat de ea ca de ce e neatenta si a cam mustruluit-o.
Si fetita totusi cu tupeu, ca ea i-a vazut pe aia ca trec si ce, a trecut si ea!
Uite ce face totusi atentia exacerbata a parintilor. Niste inhibati care atunci cand scapa in lumea larga, habar n-au sa fie atenti la nimic. Doar mamica/taticu a avut mereu grija nu ? Acum ce-o fi o fi.
Eu cred ca o sa-i explic copilului/copiilor mei multe, dar n-o sa-i constrang.. Le explic cum sa fie atenti, care sunt pericolele, si restul sa se descurce. Pana la urma e viata lor, iar io.. o sa-mi fac datoria sa am grija de ei cat sunt mici sa nu bage cuie in priza - dar dupa aceea iau hamurile..