10 Octombrie, 2025, 10:20:01 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Libertatea  (Citit de 25590 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Noiembrie, 2005, 06:16:23 a.m.
Citit de 25590 ori

Evangeline

Ce intelegeti prin libertate? ??? Am vrut sa deschid discutia asta de mult timp si m-am gandit ca acum e momentul potrivit. Credeti intr-adevar ca cineva e liber pe lumea asta? Totusi Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege intre bine si rau. De ce multi tineri in ziua de azi vor sa fie cat mai liberi si totodata inteleg gresit cuvantul libertate. Cata libertate ar trebui sa se acorde unui copil, unui adolescent? Credeti ca un adolescent ar trebui sa faca ce vrea pentru a se putea simti liber?

Astept cu nerabdare parerile voastre :P
Never, never quit!

13 Noiembrie, 2005, 11:28:18 p.m.
Răspuns #1

digitty

Libertate=independenta...sa faci ce te taie capul fara sa dai socoteala nimanui...sau ar mai putea fi si altfel de libertate,cred. Speranta sau constiinta ne ingradeste acea libertate... libertate spirituala parca...
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

14 Noiembrie, 2005, 04:39:16 p.m.
Răspuns #2

viulian

Administrator
Totusi Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege intre bine si rau.

Parerea mea e ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui, dar libertatea de a alege intre bine si rau ne-am luat-o noi :)
Imi place zicala cu "Ai atata libertate cata iti oferi". Chiar putini oameni iti pot pune cu adevarat limite, daca tii musai sa ajungi ceva. Iar aparentele limite gen scoala, servici, cum te percep ceilalti, nu sunt implicite - noi le lasam sa fie asa fiindca avem anumite interese (egoiste de obicei) de satisfacut.

Copiii vor libertate fiindca vin dintr-o familie aspra, cu norme sociale impuse agresiv, despre cum sa te comporti, cum trebuie sa te perceapa ceilalti, etc. Si atunci apare revolta. De ce sa fac ce vor ei ? De ce sa nu fiu ceea ce vreau eu ?!

Cred ca mai bine ar fi ca parintii sa fie priviti ca oameni cu parerile lor; fiecare e indreptatit sa aiba pareri, iar adolescentul sa isi asume riscul pentru propriile lui pareri/actiuni. E mai nasol cu santajul afectiv, parintii te sustin usor daca faci ce vor ei :) ; dar pana cand esti cu adevarat independent tre sa te descurci cumva. De recomandat sunt discutiile, punctele de vedere expuse corect si argumentate; fara afirmatii de genul "eu stiu ce e mai bine pentru tine, caci sunt mama | tata". Adica fara etalari de putere sau omisciente. Ci rational, corect, argumentat.

Dar.. daca nu vor sa accepte, e ok sa faci ce vrei atata timp cat esti pregatit sa faci fata riscurilor in caz ca parintii afla sau lucrurile (din cauza neatentiei) ies nasol. Asta nu inseamna ca invevitabil vor iesi nasol si ca parintii aveau dreptate. Nu, cu atentie si luciditate, lucrurile ies bine :)

14 Noiembrie, 2005, 06:31:47 p.m.
Răspuns #3

Strumfita

Fiecare trebuie sa avem putina libertate .. si sa luptam pentru ea deoacrece este viata noastra si nu ar trebui sa hotareasca altcineva viitorul nostru si nu ar trebui sa ia nimeni deciziile in locul nostru. Totusi aceasta libertate are o limita .. nu trebuie sa intrecem masura .. este adevarat .. o viata avem si trebuie sa o traim .. dar cu capul pe umeri pentru ca mai tarziu sa nu regretam .
    Daca ne gandim mai bine .. nimeni nu poate sa spuna ca este liber .. da .. suntem liberi sa ne luam singuri deciziile .. dar dupa aceea trebuie sa ne asumam responsabilitatile .. sa suportam consecintele pe care nu avem cum sa le ignoram .. deci .. putem spune ca suntem liberi pentru cateva momente pentru care trebuie sa platim dupa .
   Parerea mea  ;D
daca iti pun un nor in suflet o sa iubesti mai mult cerul?

23 Noiembrie, 2005, 11:50:29 p.m.
Răspuns #4

Evangeline

Citat
Totusi aceasta libertate are o limita .. nu trebuie sa intrecem masura .. este adevarat .. o viata avem si trebuie sa o traim .. dar cu capul pe umeri pentru ca mai tarziu sa nu regretam .

De acord cu tine draga mea. Insa multi inteleg prin liberatate drum liber spre orice, fara limite. Cam asa au ajuns oamenii in ziua de azi. Ce ne facem atunci cand libertatea duce la lucruri urate, la insulte, la vorbe jignitoare...ca doar suntem liberi. Eu sunt de parere ca trebuie sa ne bucuram cand suntem liberi sa facem bine, suntem liberi sa ajutam pe cel care are nevoie si nu atunci cand suntem liberi sa facem rau celor din jur sau sa ne facem rau noi insine (cu idea ca e spre binele nostru). Ar mai fi ca tinerii din ziua de azi vor sa fie independenti, liberi sa faca ce le taie capul dar oare duce la ceva bun aceasta libertate care ei o vor, dupa care ei tanjesc ??? Cred ca pana la urma libertatea duce la lucruri urate si de putine ori la lucruri frumoase.

Citat
Copiii vor libertate fiindca vin dintr-o familie aspra, cu norme sociale impuse agresiv, despre cum sa te comporti, cum trebuie sa te perceapa ceilalti, etc. Si atunci apare revolta. De ce sa fac ce vor ei ? De ce sa nu fiu ceea ce vreau eu ?!

Sa stii ca nu asta e singurul motiv pentru care copii vor sa fie liberi, ci pentru ca li se pare ca nu vor mai fi nevoiti sa dea socoteala parintilor, nu va trebui sa asculte morala parintilor si tot asa mai departe. Dar te intreb si ii intreb pe toti cati dintre copii sau adolescenti pot fi liberi, sa fie independenti?

P.S. Dupa 1989 libertatea in tara e inteleasa gresit

Va pup :-*
Never, never quit!

24 Noiembrie, 2005, 11:11:31 a.m.
Răspuns #5

digitty

copii independenti?exista asa ceva? atata timp cat parintii ii intretin,nu sunt independenti. dar mai sunt si copii care umbla cat e ziua de lunga pe strada,fara ca parintii sa le zica ceva, dar nici ei nu sunt chiar asa independenti.Bani pentru haine,mancare,un loc unde stie ca este mereu binevenit(acasa) tot la parinti gasesc...
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

24 Noiembrie, 2005, 07:05:18 p.m.
Răspuns #6

Evangeline

Citat
copii independenti?exista asa ceva?

Dupa parerea mea nu exista, dar daca ne uitam la statistici cred ca mai mult de 20% ar vrea sa fie independenti si chiar cred ca pot fi. Cand spun copii ma refer la cei de pana in 16 ani. ;)
Mai mult de atat vroiam sa stiu care e parerea voastra in general despre libertate, daca a dus la ceva bun de cand pe lumea asta "poti face ce te taie capul", daca lumea s-a schimbat in bine sau in rau. Nu ma refer strict la dolescenti sau copii ci la toti ;)

:-*
Never, never quit!

06 Iulie, 2009, 01:08:12 a.m.
Răspuns #7

Paul

Libertatea este un concept abstract dar cu o implicare foarte personala. Poate fi individuala sau pluri-individuala. Poate fi temporara sau de lunga durata, poate fi subiectiva sau obiectiva, evidenta sau aparenta si posibilitatile nu se sfarsesc aici. Poate fi pana si inexistenta.
     A fi liber un orizont plin de intrebari, dar covarsit de raspunsuri. Toti dorim sa fim liberi intr-un fel sau altul, intr-o masura mai mare sau mai mica, toti vrem ne eliberam de ceva; de la stress la constrangeri financiare, de la discriminare la rasism, de la rautate la puscarie, de la parinti la grija copiilor, lista este aproape infinita... cu totii vrem sa scapam sau sa ne dezlegam de ceva anume.
     Cateodata vrem sa ne eliberam chiar de noi insine, cand devenim autocritici, cand nu mai suportam sa ne privim in oglinda... Poate chiar atunci... avem nevoia cea mai mare de libertate.
     Daca viata este un ceas, eu sunt doar o miime de secunda... poate si voi la fel, poate unii mai mult, poate altii mai putin, poate unii sunt zecimi de secunda, sutimi... imi place sa cred ca unii din voi sunt deja minute, ore, de ce nu zile.
     Libertatea sta in voi insiva, ascunsa bine dupa o poarta... careia toti ii cautati cheia. Va doresc sa gasiti cheia usii Libertatii voastre.

Cu drag... Paul Dragu Sorlopciu
Iubesc, deci exist.

22 Iulie, 2009, 03:21:25 p.m.
Răspuns #8

Angy

Personal,iubesc acest cuvant:Libertate.Niciodata n-am sa accept ca cineva sa mi-o ingradeasca si sa ma exprim liber..Se spune ca cea mai perfecta crima e sa-ti ucizi dorinta de libertate.Din cauza acestei dorinte au loc conflicte interumane caci nu e de ajuns sa o chemi,trebuie sa o simti.As compara libertatea cu sentimentul de dragoste trait la maxima intensitate,ambele avand asupra sufletului aceleasi consecinte.Este cu adevarat liber cel ce-l lasa si pe celalalt sa fie la fel.
Nu stiu unde e cheia,dar niciodata nu voi inceta sa o caut si de ce nu,sa o si gasesc.
There is no finish line. Never in life !!!

23 Iulie, 2009, 07:53:57 p.m.
Răspuns #9

Paul

Cheia este la indemana fiecaruia dintre noi. Nimic mai simplu. Mai intai trebuie sa te eliberezi pe tine insati de tot ceea ce te tine legata din interior. Daca simti ca esti ingradita de frica, incearca sa te lupti cu temerile tale, daca te simti ingradita de fobii incearca sa le confrunti. Nu renunta niciodata atunci cand iti pare ca totul iti sta impotriva. Strange din dinti si urca-te pe mal daca iti pare ca ai trecut oceanul innot. Cateodata oboseala ne cuprinde exact inaintea atingerii destinatiei.
Iubesc, deci exist.

24 Iulie, 2009, 02:35:44 a.m.
Răspuns #10

Angy

Multumesc pentru indemn,aici mai e de lucru,da, frumos ..."sa ajungi la destinatie"...depinde si de aspiratiile ce le ai si cum sunt "valurile oceanului"."Libertatea e un concept limita,ea nu poate fi dedusa din nimic si redusa la nimic (Berdiaev)
There is no finish line. Never in life !!!

24 Iulie, 2009, 03:58:47 a.m.
Răspuns #11

Paul

Ok. O sa zic ceva mai mult. Cheia Libertatii fiecaruia dintre noi oamenii, este increderea in Dumnezeu, nu in tine insuti sau in tine insati.
Iubesc, deci exist.

24 Iulie, 2009, 11:28:03 a.m.
Răspuns #12

Escu

Global Moderator
Ok. O sa zic ceva mai mult. Cheia Libertatii fiecaruia dintre noi oamenii, este increderea in Dumnezeu, nu in tine insuti sau in tine insati.

Suna "utopic", ca sa nu zic altfel. Dar ceea ce spui tu aici e putin... Adica cei care nu cred in Dumnezeu nu sunt liberi sau nu beneficiaza de libertate? E ca si cand ai trece strada fara sa te asiguri, ca ai incredere in Dumnezeu ca nu o sa treaca nici o masina.

Let's put a smile on that face!

24 Iulie, 2009, 04:18:44 p.m.
Răspuns #13

Paul

Adaug ultimei mele replici calificativul de subiectiva... Asa cred ca multumesc pe toata lumea.
Iubesc, deci exist.

24 Iulie, 2009, 04:35:07 p.m.
Răspuns #14

ARIDANA

Vizitator
...e un paradox ce-ai spus,asa cred eu,daca ma gandesc la ce se spune,ca Dumnezeu e in toate.Tocmai avand incredere in tine esti liber.A fi tu insuti/ insati e ca si cum ti-ai castigat si-ti exerciti incontinuu libertatea.
« Ultima Modificare: 24 Iulie, 2009, 04:47:06 p.m. de ARIDANA »