10 Octombrie, 2025, 12:22:56 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Frumusetea  (Citit de 7975 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

22 Iulie, 2006, 10:57:32 p.m.
Citit de 7975 ori

Lorelei

"Frumusetea s-a nascut inaintea ochilor care au privit-o."

Exista frumusete absoluta? Frumosul ca idee arhetipala, platonica? Sau frumusetea apare abia dupa ce ochii au vazut si au facut o judecata de valoare? Frumusetea tine de receptare sau este un dat in sine?
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

23 Iulie, 2006, 12:27:03 a.m.
Răspuns #1

valentina

Nu exista asa ceva.Frumusetea absoluta nu exista decat in imaginea pe care noi ne-o formam in privinta unora.(sper ca m-am exprimat bine.)De exemplu barbatii,cand vad o tipa bine, zic"mama ce super e tipa",iar noi femeile"mama ce super e tipul",dar vedem doar suprafata individului,doar invelisul.
         Pentru mine un om frumos este acela care are si invelisul si sufletul,sau de fapt doar sufletul,deoarece frumusetea interioara lumineaza in asa fel exteriorul ,incat totul pare frumos.Poate fii cel mai urat om la exterior,insa daca sufletul e frumos...ce mai, acel om pentru mine inseamna ca este frumos.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

23 Iulie, 2006, 12:32:58 a.m.
Răspuns #2

Lorelei

Nu ma refeream strict la oameni, ci in general, la ideea de frumos. Dar sigur, si oaemnii sunt o categorie de "obiecte" carora frumusetea li se poate aplica.  :)

23 Iulie, 2006, 12:44:10 a.m.
Răspuns #3

valentina

OK nu intelesessem,dar oricum nu exista,asta e parerea mea.Acel ceva absolut,nu-i...Ca noi il vedem asa pe cineva sau ceva,e altceva.
   Noi ne formam o imagine despre cineva sau ceva.Pentru unii dintre noi poate fi acel frumos absolut,dar nu toti ar vedea acelasi lucru la fel ca noi ceilalti.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

23 Iulie, 2006, 12:48:08 a.m.
Răspuns #4

digitty

frumusetea este de fapt o perceptie a noastra...
de exemplu mie imi place orhideea pentru ca o consider cea mai frumoasa floare.Colegului meu ii plac trandafirii si zice ca aceia sunt cei mai frumosi. Fiecare percepe in felul lui un obiect,avand fiecare gusturile lui.Acestea au fost create de imprejurarile in care a trait fiecare si de mai multi factori...
nu stiu daca voi intalni vreodata un obiect cu o perfectiune absoluta,care sa placa tuturor. nu cred.
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

23 Iulie, 2006, 11:38:40 a.m.
Răspuns #5

Morena

Pt mine FRUMUSETZEA consta in Simplitate....Bun Gust...Puterea De A Recunoaste Adevarul...Puterea De A Ierta.....Frumusetzea e Bunul Din Rau... :)
sunt fapte multe ce vor sa demonstreze ca un singur moment de tacere e mai dureros decat 100 de fapte ce-ti dau placere

23 Iulie, 2006, 12:30:48 p.m.
Răspuns #6

George Ene

Frumuseţea a existat şi există independent de ochii care o privesc (deci şi de simţirea care o… “savurează”). Aşadar, ea, frumuseţea, ne premerge. Probabil că ordinea şi simetria stau la baza ei, ca şi la baza organizării intime a vieţii şi, fireşte, a apariţei omului, care, prin specia numită femeie, e cea mai frumoasă creaţie a Naturii. Cel puţin aşa credem noi, oamenii.
În fond, frumuseţea derivă din complexitatea lumii, din organizarea perfectă şi nu-n ultimul rand din multicoloritul fpo (fenomenelor, proceselor, obiectelor)…
Să ne gândin că florile sunt făcute (aşa cum sunt) să atragă insectele, care le polenizează, încât, în felul acesta, se asigură perpetuarea speciilor. Asta mai înseamnă că frumuseţea are un rol bine definit şi că ea a apărut ca expresie a nevoilor Naturii. Pe de altă parte, nu pot crede că oamenii cavernelor nu erau sensibili la frumos, de pildă în faţa unui apus de soare, a valurilor de ninsoare care cădeau din cer, ori a unei avalanşe grandioase de apă, cum e cascada Niagara.
După apariţia vorbirii (care e o prelungire a spiritului de observaţie şi a gândirii), oamenii au găsit şi un cuvânt (EXTAZ) spre a consemna sentimentul de bine şi de împlinire pe care ni-l furnizează FRUMOSUL.
Odată cu filosofii arabi, de dinainte de Platon şi Aristotel, au apărut şi primii teoreticieni ai frumosului, deşi chinezii ştiau cu multe mii de ani înaintea lor să imite (în chip omenesc) Fumosul din Natură.
Esteticienii spun că superlativul frumuseţii se cheamă SUBLIM.
Se povesteşte că în 12 aprilie 1961, în clipa-n care Iuri Gagarin a văzut Pământul, prin hubloul capsulei sale spaţiale, a exclamat: “Sublim!”
De unde rezultă că frumosul (cu “vârful” lui, Sublimul) există independent de noi…
Interesantă temă. Felicitări, Lorelei!
E cantu dinoscitur avis

23 Iulie, 2006, 09:35:54 p.m.
Răspuns #7

Lorelei

In primul rand nu cred ca frumusetea consta in simetrie si in armonie. Altfel cum am mai aprecia muzica atonala, de pilda... sau pictura abstracta etc. Sau exista oare o frumusete in sine si separat o frumusete educata, conotata puternic social prin norme stabilite de schimbarile de curente estetice?

Apoi faptul ca Gagarin a apreciat ca sublim Pamantul vazut din spatiu poate la fel de bine sa fie o perceptie subiectiva si nu o dovada a unui varf al frumusetii care aduce in prim plan categoria estetica a sublimului. Mai mult decat atat, sa nu uitam ca si categoria grotescului naste arta, ceea ce inseamna ca intr-un anume fel este o forma de frumusete.

Insa nu pot totusi sa nu ma intreb daca nu ai intr-un anume sens dreptate, o dreptate platoniciana cumva. Am mai scris in alt loc pe site un citat din Edgar Poe care ma obsedeaza: "Suntem mistuiti de o sete ce nu se poate stinge. Aceasta sete face parte din nemurirea omului. Ea este consecinta si totodata semn al existentei lui fara sfarsit. ea este setea fluturelui de noapte dupa stea. Atunci cand Poezia sau Muzica, cea mai imbatatoare dintre formele poetice, ne-a facut sa ne scaldam in lacrimi, nu plangem - cum banuieste abatele Gravina - din exces de placere, ci din pricina unei gandiri pozitive, impetuase, nelinistite, pe care o simtim din neputinta noastra de a sesiza acum, din plin, pe acest pamant, o data pentru totdeuna, aceste bucurii divine si incantatoare, din care nu atingem prin poem sau prin muzica decat scurte si vagi lumini."

Exista asadar aceasta "Frumusete de sus"? Sau e numai creatia perceptiei noastre subiective?

23 Iulie, 2006, 11:50:49 p.m.
Răspuns #8

George Ene

Interesante puncte de vedere.
Şi totuşi, trebuie să recunoaştem că percepţia frumosului e o chestiune absolut subiectivă. Concret, “Nu-i frumos ce e frumos, ci-i frumos ce-mi place mie”. Eu, unul, nu includ în categoria (estetică) de frumos grotescul, deşi, şi urâtul – care e artă, cum bine spui – poate fi raportat la frumos, şi poate fi chiar catalogat drept frumos… De gustibus.
Nu ştiu exact unde şi cine mi-a mai pus în faţă acest citat din Allan Edgar Poe, şi chiar acest  argument, al “setei fluturelui de noapte după stea”. Numai că observă, te rog, că această sete de lumină, specifică fluturelui de noapte (şi mai tuturor insectelor luminofobe), nu seamănă nici pe departe cu relaţia (subiectivă a) omului cu frumosul, care ţine de simţire, nu de instinct, ca-n cazul fluturelui…
E, într-adevăr, discutabil nu atâta frumosul din Natură (care nu suferă comentarii), cât mai ales “frumosul” din artă.
Dacă până-n revoluţie eram ahtiat după marile opere ale Renaşterii, şi mâncam, pur şi simplu, Istoria Artei, acum – poate şi unde mi s-au mai tocit sentimentele… artistice – am trecut pe planul N toată arta clasicilor picturii (ca să mă refer numai la pictură), pentru că, în comparaţie cu fotografia (în special cea digitală), pictura mi se pare de-a dreptul puerilă. Să-ţi explic. Până nu demult ascultam şi vedeam în fiecare seară show-ul pictură-muzică Vincent Van Gogh.pps (Microsoft Power Point Slide Show – compoziţie şi interpretare Don Mclean: “Storry, storry nicht…” – un segment de combinaţie pictură-muzică magistrală), care mă cufunda într-un sentiment de tristeţe acaparatoare, vecină cu disperarea. Contrastul între muzica şi interpretarea blândă a intrepretului, vizavi de picturile lui Van Gogh, atât de slabe, amestecate, în mintea mea, cu povestea vieţii acestui artist nefericit, mă topea, pur şi simplu, şi nu pentru că mă izbea cu frumosul picturii lui, ci al muzicii, care reuşeşte să pună în valoare nefericirea pictorului. Vreau să spun că nu eram mişcat de pictură, ci de muzică. Alţii, în mod indubitabil, îl pun mult în faţă pe pictor, şi-abia după aceea îl gratulează cu aprecieri modeste pe interpretul liedului, adică pe Don Mclean.
Spui că unii apreciază muzica atonală (de zgomote, pur şi simplu), ca şi pictura abstractă. E treaba lor. Mie nu-mi plac asemenea… “frumuseţi”. Eu nu includ urâtul, şi nici abstractul, în categoria frumosului. De pildă, sculpturile lui Brâncuşi nu sunt frumoase, după părerea mea, ci caută să exprime (şi reuşesc să exprime) esenţe, adică nişte noţiuni. Precum la şcoală, în clasa I, copiii desenează din câteva linii un pom, şi-i zic pom, tot aşa şi Brâncuşi a zis “Măiastra” şi toată lumea a luat-o drept “Măiastra” – o formă alungită a oului, care sugerează o pasăre (abia schiţată). Reprezintă “Măiastra” frumosul? Să fim serioşi!
…Îmi place de tine că – în calitate de Moderator General – cauţi să ne ridici mingea la fileu, că, adică, ne “scormoneşti” (ne “moşeşti” – cum spunea Socrate, care reuşea să scoată adevărul dirijând discuţia în aşa fel încât şi cel mai prost învăţăcel se dovedea a fi un înţelept), căci prin întrebarea ta (lansată cu oarecare naivitate): “Sau exista oare o frumusete in sine si separat o frumusete educata, conotata puternic social prin norme stabilite de schimbarile de curente estetice?”, mă sileşti să fiu franş şi să-ţi răspund că există numai frumuseţe în sine, celelalte frumuseţi fiind doar nişte convenţii (pe care unii le acceptă, iar alţii nu le acceptă)… Ca Frumuseţea să fie frumuseţe-cu-adevărat, trebuie să fie Natură, dar cum Natura nu poate fi făcută decât de Natură, Frumuseţea nu poate fi decât opera Naturii. Restul, adică imitaţiile, sunt convenţii, căci convenţii sunt, după opinia mea, şi operele marilor pictori. Între o frumoasă vie şi Gioconda (cea urâtă) alerg, şi nu doar eu, către frumoasa vie. Căci Natura e Dumnezeu şi numai Dumnezeu poate executa opere inimitabile (pictură, sculptură, muzică)…   
Probabil că nu vei fi de accord cu mine, fapt pentru care las discuţia deschisă.
« Ultima Modificare: 24 Iulie, 2006, 09:31:19 a.m. de GeoSteph »
E cantu dinoscitur avis

24 Iulie, 2006, 02:12:52 a.m.
Răspuns #9

Empress

superb spus Morena ....felicitarile mele!! :-* :-*
De s-ar opri timpul in loc
Si marea de s-ar face foc
Si muntii de ar disparea
Am sa respir iubirea ta.
Si soarele de mi-ar sopti
Caldura lui de mi-ar vorbi
Mi-ar spune cerul 'Tu esti tot,
Tu esti si apa, esti si foc.

24 Iulie, 2006, 09:14:27 a.m.
Răspuns #10

viulian

Administrator
Ah, ma depasesc aceste teoretizari ale frumusetii.. Sincer habar n-am o definitie a frumusestii, dar e drept ca o recunosc atunci cand o vad :) probabil o fi ceva din mine care rezoneaza la acel frumos/sublim si atunci.. ori ma starneste :-[ ori ma face sa fac o reverenta virtuala existentei pentru ca a creeat acea scena.

Si da, mi se pare extraordinar de subiectiv totul.. caci nu recunoastem frumusesti catre care nu suntem deschisi afectiv.
Cautarea.. ar trebui si ea definita odata cu frumusetea.

24 Iulie, 2006, 10:25:36 a.m.
Răspuns #11

Lorelei

Muzica atonala – zgomote pur si simplu, spui. Si de-ar fi zgomote pur si simplu, si de n-ar fi creat un intreg curent in muzica clasica, si le-as recunoaste marele merit de a fi dat nastere unui Doktor Faustus prin Thomas Mann. Dar in fine, asta e o alta discutie... Dar daca nici sculptura lui Brancusi nu e frumusete... atunci mi-ai oferit argumentul suprem (afectiv, nu logic) ca frumusetea in sine nu este decat un construct demn sa urneasca mintile filozofilor si esteticienilor si sa-i faca sa se mai ciocneasca in teorii...
Ce vreau sa spun, pe scurt, este ca ceva anume rezoneaza, cum zicea Iulian, in fiecare dintre noi. Si singura, aceasta rezonanta afectiva cred ca ne trezeste in spirit ideea de frumos, pe care eu il inteleg intr-o acceptiune poate foarte larga. Sigur, poate m-am exprimat usor neclar in postul anterior, nu confund categoriile estetice: frumosul, sublimul, grotescul, uratul etc, ce voiam sa spun era ca toate pot naste arta in sensul cel mai autentic al cuvantului si prin asta este posibil sa-si piarda granitele intre ele. Ma gandesc si la modul in care se schimba perceptia noastra asupra oamenilor in momentul in care ii cunoastem. Ajungem sa vedem numai lucrurile fascinante in cei care ne sunt dragi, indiferent cat de urati ni se vor fi parut la inceput si numai o frumusete stearpa care aduce a uratenie in cel mai frumos chip care insa nu ne spune nimic. Asadar, totul tine de perceptia afectiva, de MINE (un „mine” generic, ca substitul al subiectivitatii individuale), eu creez ceea ce e frumos in tot ceea ce vad sau percep cu vreunul dintre simturi. Ca exista totusi o cvasiunanimitate fragila care iti va spune ca exista lucruri considerate de multi drept frumoase... ma tem ca asta nu este decat o apropriere in masa a unor valori estetice definite social si recunoscute in virtutea educatiei care te invata de mic ce e „rau” si ce e „bine”, ce e „frumos” si ce e „urat” etc. In rest... dupa mine singurul garant al frumuseti care me misca pe mine ca centru al subiectivitatii mele individuale este fascinatia. Atunci cand un lucru sau o persoana ma fascineaza... acolo este Frumusete. Dar asta este, poate, un alt topic...

24 Iulie, 2006, 10:21:23 p.m.
Răspuns #12

George Ene

Într-adevăr, despre frumos şi frumuseţe am putea vorbi zile şi nopţi... Important e că am căzut de acord măcar asupra acestui punct de vedere. Chiar şi dezbaterea noastră - incluzând şi intervenţiile colegilor - are frumuseţea ei. Poate c-ar trebui s-o continuăm... De pildă, am puta trata, pe rând, toate curentele (ideile, teoriile, şcolile) în vogă de-a lungul vremii, cu exemple - spre a ne da seama că toate au avut puncte de vedere pertinente, acceptabile.
În fine, ţin să-ţi mulţumesc pentru diplomaţia şi maleabilitatea dovedită în abordarea temei.
Se pare că eşti o bună parteneră în dezbaterea unor asemenea subiecte...
E cantu dinoscitur avis

27 Iulie, 2006, 11:23:56 a.m.
Răspuns #13

Lady Allia

...Frumusetea...
Eu personal nu am o teorie a ei..., dar imi place sa simt frumusetea intr-un zambet de copil..., in manutele acelea atat, atat de micute care ne face sa ne cutremuram de dragoste...
... imi place sa simt frumusetea intr-un acord..., intr-o poezie..., intr-un susur de rau..., intr-un tunet de ploaie..., intr-un zbor gingas de fluture...
...Frumusetea...este clipa sau infinitul...poate dura acum, iar peste o clipa...nici nu ne-o mai aducem aminte, dar daca ea ne intra prin suflet...va dura o vesnicie..., vesnicia fiecaruia dintre noi...
...fiecare traim si murim ducand frumusetile noastre cu noi...pentru ca frumusetea e unica..., unica pentru ca fiecare o simtim altfel...