10 Octombrie, 2025, 04:05:05 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Subiecte interesante  (Citit de 15247 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

16 Octombrie, 2006, 06:20:50 p.m.
Răspuns #15

pokemon

eu ascultam la un moment dat manele....in copilarie  ;D daca pot spune asa...doar ca am descoperit ca exista voci chiar frumoase...si versuri care merita ascultate...iar acum...pot spune ca am alergie la ele...
Sunt momente in viata cand simti absenta cuiva atat de tare incat ti-ar placea sa-l scoti din vise si sa-l imbratisezi.

16 Octombrie, 2006, 07:48:33 p.m.
Răspuns #16

Lorelei

Am raspuns candva la o provocare a lui Joey apropos de manele, scriind un fel de articolas sau cum sa-i zic... Il reproduc aici. Vei gasi in el argumentele pe care le ceri.

Există în ultima vreme un fenomen aproape alarmant care se manifestă cu virulenţă şi cu ostentaţie peste tot în jurul nostru: fenomenul manele. Manelele ne-au invadat nu numai casele de discuri, magazinele de muzică, programele televizate (până şi emisiuni de tip talk-show), posturile de radio, dar până şi intimitatea propriei case în care nu se poate să nu auzi măcar din când în când acordurile „suave” ale manelelor pe care le ascultă vecinul cu toată puterea pe care i-o permite staţia de amplificarea cumpărată special pentru Adi, Guţă şi Sorinel.

Fenomenul în sine n-ar fi atât de deranjant dacă s-ar manifesta numai temporar (poate vă amintiţi moda câtorva veri în care tot ce auzeam de dimineaţa până seara era „La mare / la soare / fetiţele sunt goale” – care a trecut aşa cum a apărut). Însă ceea ce este îngrijorător este longevitatea manelelor, la care se adaugă o proliferare aproape exponenţială a „concertelor” de manele cu săli arhipline şi a discurilor vândute.

Ei şi? Veţi spune? Au existat şi rock-and-roll-ul, şi jazz-ul, şi rock-ul „supărat”, punk-ul şi mai nou house, hip-hop etc. Da, au existat şi mai există. Departe de mine gândul de a face un proces de intenţie unui anumit gen muzical în pofida altuia. Moda se schimbă şi latinul spune că „de gustibus non disputandum”. Însă fenomenul manelelor este unul îngrijorător prin aceea că impune drept valori kitsch-ul şi prostul gust, lipsa crasă de profunzime în gândire şi în simţire şi o sub-mediocritate frizând retardarea.

Manelele au fost acuzate – şi uneori pe nedrept – de vulgaritate şi obscenitate. Adevărul este că majoritatea manelelor şi – poate cel mai important – manelele de succes nu au conţinut nici vulgar, nici obscen, ci pur şi simplu o tematică extrem de facilă şi de siropoasă care merge de la tânguirea patetică a bărbatului după o iubire pierdută la blestemarea propriei soarte şi la gânduri de răzbunare. În versurile manelelor transpar o gândire profund rudimentară şi un grobianism cras. Ceea ce doare nu este faptul că versurile sunt proaste (e plină lumea de versuri proaste, azi tot românul e poet), ci faptul că asemenea platitudini trec drept esenţe ale simţirilor profund umane. Şi la acest lucru contribuie fără îndoială în primul rând mass media.

Amploarea mediatică a fenomenului este de blamat şi de sancţionat public. Justificări de genul „asta se cere”, „asta se vinde” sunt cu atât mai condamnabile cu cât media sunt cele care formează într-o anumită măsură gustul publicului. Am intrat cu toţii într-un cerc vicios din care este aproape imposibil de ieşit. Principiile economiei de piaţă aplicate la spiritul concurenţial care în media se manifestă în puncte de audienţă conduc la o supralicitare şi supravalorizare a manelelor prin frecvenţa cu care sunt difuzate şi prin fervoarea cu care sunt promovaţi autorii lor.

Este – cred – de datoria fiecărui român care are un minim respect pentru cultură în toate manifestările sale să dezavueze acest tip de sub-muzică şi să militeze pentru îndiguirea fenomenului în mass media. Gusturile nu se discută şi vor exista întotdeauna oameni care să aprecieze orice tip de manifestare pseudoartistică de gust cel puţin îndoielnic şi de o platitudine îngrijorătoare, uneori oameni de bună credinţă şi de o oarecare pretenţie intelectuală. Însă pericolul mare este acela ca cei care sunt în formare, adolescenţii, tinerii, cei care îşi caută acum valorile ajung să creadă că manelele sunt muzică şi încă de calitate, să crească având senzaţia că valorile vulgului sunt şi ale lor. Pericolul care pândeşte societatea românească este trivializarea până la o limită inacceptabilă a gustului public şi a valorilor promovate prin mass media.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

16 Octombrie, 2006, 09:54:52 p.m.
Răspuns #17

Just

De mult timp dau tarcoale subiectului acesta. Mai era un topic ceva de genul "Pro sau contra manele".Eu nu am absolut nimic cu cei ce asculta astfel de "muzica" ,dar am multe cu cei care o produc .I-as trimite sa faca o scoala pentru a invata limba romana si apoi poate ar fi capabili sa scrie versuri ,cine stie !? apoi vocea ,vai de mine! dar in ziua de astazi toata lumea poate canta.

Ma deranjeaza foarte mult acest fenomen ,care deja dureaza de prea multa vreme.Si de ce ma deranjeaza? pentru ca nu poti nici macar circula cu un taxi fara a iesi de acolo ...aaa,intoxicat.

Am ramas perplexa la niste "versuri ",chiar intr-un taxi ascultate (parca mi-e si rusine sa le redau): "Esti un guy \Esti ok\Esti maro la chilotei" .Hm! unei persoane care gandeste putin si care are ureche sa auda si versurile in loc sa se holbeze la fetitele dragute, care pe toata durata melodiei dau din fund si atat,este cam imposibil sa-i placa asa ceva ,oricat ar fi el ritmul de oriental si eu mai stiu.Dupa mine versul si vocea face intreaga melodie, iar "versurile" in general te cam baga in sperieti.

Eu nu vreau sa incep acum o polemica. Cum bine spunea Lorelei "gusturile nu se discuta" ,dar totusi sa ne respectam putin!
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

16 Octombrie, 2006, 10:49:50 p.m.
Răspuns #18

anushca

Vizitator
Nu vad ce se mai poate spune despre subiectul “manele”. Se comenteaza prea mult pe tema lui.
Manelele au aparut si se mentin la cererea unui anumit public (chiar daca unul mai incult cum admit multi). In fond este o simpla muzica de peterecere si adesea  prinde foarte bine deoarece fabricantii ei stiu sa manevreze prin ea sufletul omului simplu, fara pretentii: folosesc un dictionar minimal de cuvinte mai mult sau mai putin romanesti (traiasca rima!), au 2-3 teme exploatate la maxim si cateva acorduri de veche muzica tiganeasca… la care se adauga zorzonele orientale.
Sunt importante pentru o anumita subcultura cum sunt telenovelele (subcultura este o subclasa a culturii, a nu fi luata musai drept incultura…).
Nu le agreez tocmai pentru ca in loc sa dezvolte un grad de cunoastere ne intorc la un anumit primitivism muzical si verbal.

Sunt totusi zeci de forumuri care proslavesc manelele. Nu credeti ca va puteti orienta spre ele si sa lasam lovetime asa cum a fost gandit?
E pacat ca un site la care s-a muncit mult sa ajunga unul de calitate indoielnica sau pur si simplu matrimonial. Putem exploata teme noi, sau mai vechi, care dau de gandit.
Cati din voi cititi si raspundeti la altceva decat povestea mea, poze, noi veniti sau subiecte facile? Si cati din voi dati curs zecilor de provocari care nu au subiect lacrimogen?

16 Octombrie, 2006, 10:58:27 p.m.
Răspuns #19

Zamolxis

Vizitator
Manelele astea noi sunt jale ca si texte (textierii sunt inculti si culesi efectiv de pe strada sau din randul tiganimii), dar daca reusiti sa faceti rost de niste manele vechi, chiar de prin perioada interbelica, va garantez ca o sa fiti placut surpinsi... ;)

17 Octombrie, 2006, 01:55:18 a.m.
Răspuns #20

crocantzel

Vizitator
Cv, cv...Nu te amblala asa ca nu e bine.  Gresesti in cateva privinte. In primul rand, daca nu postam in acele topicuri pe care le-ai pomenit tu nu inseamna ca nu le citim si nu stim ce se intampla in ele. Dar decat sa ma bag in seama degeaba(vorbesc doar despre mine acum), mai bine observ si tac.

Spuneai sa lasam subiectul la o parte. Nu sunt de acord. Titlul topicului este SUBIECTE INTERESANTE. Am spus la inceput ca asta o sa fie un topic interesant. Si stii de ce? Fiindca dintre toate raspunsurile de pana acum si chiar (sunt absolut sigur) dintre toate, cel al Moderatoarei noastre, Lorelei, este cel mai de bun simt si mai...bine legat.

Am zis si repet: NU JUDEC si scopul acestui topic nu este JUDECATA. Fiecare e liber sa faca ce doreste. Nu am nimic cu manelistii, antimanelistii, rockerii, rapperii...Nu am nimic cu nimeni. Am pus o simpla intrebare. Nu costa nimic sa dati un simplu raspuns.

Aaa, si CV, care zici tu ca e scopul acestui forum? Fiindca nu cred ca e doar un loc de unde oamenii pot sa ia parerile altora despre o anumita situatie, stare de fapt, traire emotionala etc. Nu cred ca e doar un manual de psihologie ieftina de colt de strada. Cred ca esenta acestui forum este cunoasterea de sine si cunoasterea celorlalti. Numai cunoscand o anumita persoana poti sa o ajuti cu adevarat. Si daca nu stii mentalitatea si modul de functionare a materiei cenusii a respectivei persoane, cum poti sa o cunosti?

BTW, nu am vazut inca nici o persoana care sa recunoasca faptul ca asculta manele. Si, chiar, o mica intrebare. Cine are curajul sa dea un raspuns sincer? CATI DINTRE CEI CARE AO POSTAT DEJA IN ACEST TOPIC ASCULTA MANELE? CATI DINTRE CEI DE PE AICI CARE SE DAU ANTIMANELARI O ZIC DOAR ASA, DE DRAGU` DE A O ZICE???

17 Octombrie, 2006, 10:08:33 a.m.
Răspuns #21

Zamolxis

Vizitator
Eu ascult. Nu orice fel de manele, e drept, dar ascult  :D

17 Octombrie, 2006, 02:14:02 p.m.
Răspuns #22

digitty

EU!  :)
si am mai recunoscut asta si in alt topic...mai sus mentionat ... pro sau contra manele parca...

Ascult manele...si ce? la chefuri chiar dansez pe ele. si ce e cu asta?

Chiar credeti ca cineva care asculta asa ceva nu poate fi destept,inteligent si asa mai departe?Cunosc persoane cu o cultura generala impresionanta care sunt in stare sa-si sustina parerile cu argumente clare si care asculta manele.  hai sa fim seriosi,ce asculti nu are nici o legatura cu valorile personale. Nimeni nu isi formeaza un sistem de valori pe baza versurilor sau a melodiilor.

ce amuzant mi s-a parut cand am citit "nu am nimic cu cei care asculta manele..............1,20m,lant de aur la gat..." toti manelistii sunt "mai negri"? Din cate stiu eu Denisa e romanca si mai sunt cativa...chiar mi-as dori ca cei care au afirmat acest lucru ("in ziua de azi toti pot canta manele") sa se inregistreze pe ei insisi,apoi sa pune inregistrarea pe net ca sa o ascultam si noi...ca de,la urma urmei,'toata lumea canta manele"...nu?
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

17 Octombrie, 2006, 02:19:04 p.m.
Răspuns #23

pokemon

Haideti sa nu atacam persoanele...nu a spus nimeni ca esti manelist daca la chefuri dansezi pe manele...sau asculti asa ceva...dar...ce parere aveti despre cei care asculta NUMAI manele( si cunosc persoane care in pc au numai asa ceva :o :o :o)Mie una mi se pare exagerat...si nu cred ca a spus nimeni ca cei care asculta asa ceva sunt inculti...sau mai stiu eu cum...era vorba de agramaticalismele si versurile pe care majoritatea cantecelor le au...era vorba despre cultura cantaretilor si a compozitorilor...
Cel putin eu asa am inteles din ceea ce am citit in acest topic...si daca nu am dreptate...ce am exprimat mai sus e parerea mea ;)
Sunt momente in viata cand simti absenta cuiva atat de tare incat ti-ar placea sa-l scoti din vise si sa-l imbratisezi.

17 Octombrie, 2006, 03:10:23 p.m.
Răspuns #24

digitty

pe mine,personal,nu ma intereseaza ce muzica asculta sau pe ce muzica danseaza cineva.Ma intereseaza doar sa pot discuta cu acea persoana indiferent de gusturile sale in ceea ce priveste muzica :)  e alegerea fiecaruia...
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

17 Octombrie, 2006, 09:27:59 p.m.
Răspuns #25

crocantzel

Vizitator
Wow, wowo, wow! Usurel! Nu va ambalati asa. NU va jugneste nimeni. Stiu foarte bine ce s-a discutat in topicul MANELE - PRO SAU CONTRA, l-am citit. Aici e ceva putin diferit. Am vrut sa aud parerile antimanelarilor si mai ales MOTIVELE lor. Nu judeca nimeni pe nimeni aici. Am mai spus: daca acest topic deranjeaza, stergeti`l...

17 Octombrie, 2006, 10:19:04 p.m.
Răspuns #26

Iosif

Am vazut ca s-a divagat destul de mult de la ideea initiala asa ca nu m-am mai obosit sa citesc decat titlul subiectului. Am sa propun eu prima tema, sa vedem cine se incumeta.
Tinand cont ca siteul se ocupa atat de religie cat si de psihologie si pe langa aceste aspecte ne mai place sa si filosofam, propun ca tema de subiect sufletul platonic, intre unitate si diviziune. Rog pe acela sau aceia care se incumeta, sa posteze referatul/eseu in sectiunea tema de casa.

Multumesc si va doresc spor la scris. :)
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

18 Octombrie, 2006, 04:24:10 p.m.
Răspuns #27

Zamolxis

Vizitator
Citat
Tinand cont ca siteul se ocupa atat de religie cat si de psihologie si pe langa aceste aspecte ne mai place sa si filosofam, propun ca tema de subiect sufletul platonic, intre unitate si diviziune

Joey, tu vrei sa miroase a creier ars pe aici ?  :D

18 Octombrie, 2006, 11:59:31 p.m.
Răspuns #28

Escu

Global Moderator
miroase deja..
Let's put a smile on that face!

26 Octombrie, 2006, 12:36:59 p.m.
Răspuns #29

burn_2_hell

eu spun (sunt fff sincera)ca nu am nici macara 1 singura manea' in calculator...nu am nimic..dar nu stiu..pur si simplu ma dezgusta cand trec pe strada pe langa niste baieti..care asculta la telefon...'manele'...de ce trebuie sa le ascult eu manelele??sa asculte frate acasa...eu sunt rapperita...asa ca probabil ma intelegeti de ce nu suport manelele...am ales o muzica adevarata .ca lumea..in care ma regasesc!!NU AM NIMIC CU CEI CARE ASCULTA!!dar sa asculte acasa..oriunde numai sa nu imi bage mie p gat ;D..
I know I need you
I want you to
Be free of all the pain
You hold inside