Dragă Exigenta,
Problema ta nu-i deloc complicată. De când lumea fetele şi băieţii se caută unii pe alţii până zic, gata, am găsit, asta (ăsta)-mi place, mi-e drag (ă), va fi numai al meu (a mea), numai că dacă a doua zi văd o altă persoană-şi zic (şi ea, şi el), dar dacă asta (ăsta) e mai pe potriva mea, ia să văd eu „dacă ţine”...
Şi-uite-aşa, mereu are loc o rotire permanentă, până la marginea gropii: „Ochii văd, inima cere!” Or, tu, dacă vrei să-ţi recâştigi prietenul (care, probabil, e pe cale să-ţi fie suflat de prietena ta) n-ai de făcut altceva decât să-i dovedeşti în primul rând lui, dar şi ei, că eşti superioară, iar asta – atenţie! – s-o vadă, mai degrabă s-o simtă el, care să se lumineze in sinea-i că, iată, „Exigentuţa mea” e o fată incomaprabil mai bună decât cealalta.
„Cum să fac asta?” mă vei întreba.
Neînchipuit de simplu:
1) Rabdă, învaţă să rabzi în tăcere, dar fii atentă să nu se vadă în afara ta (a forumului tău interior) că suferi, dimpotrivă, arată-te veselă, bine dispusă, chiar fericită, pusă mereu pe şotii, atât cu el, cât, mai ales, cu prietena ta (de data asta). N-o să-ţi vină să crezi ceea ce vei declanşa în primul rând în sufletul lui, dar, mai ales, în sufletul ei. El se va posomorî, te asigur, pentru că nu va şti ce să creadă – va crede că ai un nou iubit, că eşti pe cale de a face o cucerire deosebită, ori poate c-ai înnebunit (lasă-l să creadă şi asta!), iar ea va fi bulversată şi va încerca să se apropie de tine, să-şi spună oful, că, adică, n-o mai iubeşte „domnul”, că, iată, n-o mai bagă-n seamă etc.
2) Fii bună până dincolo de bunătatea obişnuită: oferă-i băiatului tău, ca din întâmplare, un măr, o bomboană, câte un fleac (dar fă-o cu discreţie, să nu te vadă prietena ta). Caută şi învaţă şi câteva bancuri (de bun simţ) şi spune-i-le, dar – atenţie! – exprimă-te cu drăgălăşenie, cu şarm, ca o artistă. Caută, ca-n tot ce faci să irumpi, să te ridici pe tine însăţi atât în faţa ta (asta ar fi cea mai grea cucerire!), cât, mai ales, deasupra mediocrităţii, adică a mediei. Studiază-ţi privirea, zâmbetul, ochii, faţa, gâtul, ţinuta etc. în oglindă şi pune-ţi în valoare ceea ce ştii că ai mai frumos.
3) Nu te încrunta niciodată, pentru că te vei urâţi. Vorbeşte în glume cu tine însăţi (caută-ţi şi un diminutiv, mângâie-te cu el, dezmiardă-te. Nici nu ştii cât bine reconfortant îţi poţi induce tu însăţi, procedând în felul acesta)... Nu pierde nopţile (aşadar culcă-te în jurul orei 22, pentru că cele mai valoroase ore de somn sunt cele până-n miezul nopţii).
Lasă-le ambilor impresia că eşti foarte ocupată, că n-ai timp de pierdut. Eventual spune-le că te-ai hotărât să iei lecţii de pictură, ori de altceva, că te preocupă nişte lucruri deosebite, la care (tu vei şti în mod sigur) că ei n-au acces...
Într-un cuvânt, arată-te alta, dulce, totdeauna tandră şi binedispusă (şi mai ales îngăduitoare cu... „mărunţişurile” lor).
Numai aşa vei câştiga. După o vreme, când totul se va linişti (şi vei câştiga... partida) eu sunt sigur că vei adopta metoda mea de viaţă. Şi vei vedea că această metodă nu dă greş.
Fii atentă că-l poţi pierde definitiv pe cel drag (fie că acum ţi-e prieten, fie că-n viitor îţi va fi soţ) dacă o începi cu reproşurile şi continui cu figurile (ca să nu le zic scandaluri) – căci ambele procedee duc direct şi iremediabil la rupturi definitive în cupluri.
Cu prietenie,