10 Octombrie, 2025, 05:17:38 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Ce este realitatea?  (Citit de 13739 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

27 Noiembrie, 2006, 11:19:52 p.m.
Răspuns #15

andera

ce este realitatea?exista atat realitatea subiectiva sau a subiectului cugetator,care este infinit variabila si potentiala si depinde de fluctuatiile de constiinta si realitatea intersubiectiva,exterioara subiectului singular,unde subiectii se percep intre ei ca alteritati.subiectul isi interpreteaza realitatea interioara egoul,in functie de  informatiile pe care reuseste sa le proceseze intrand in relatie cu realitatea externa,adica constituindu se in relatii intersubiective.exista un etalon cu siguranta istoric adica supus modificarii si evolutiei pe parcursul timpului,(cat si de gradarii),pe scurt diacronic,care se numeste simtul comun.in baza lui cei conformisti evalueaza realitatea.in baza simtului comun,si asta nu tine neaparat de atitudine conformista-putem stabili cu facilitate existenta concreta a unui scaun de ex.insa trebuie sa stim ca realitatea se identifica in mod viabil doar cu ajutorul metodei stiintifice.in rest diferenta intre date de fapt si date de drept e mult speculata,in functie de realitatea interna a subiectului ganditor.
"Intr o seara am facut frumusetzea sa se aseze pe genunchii mei-Si am gasit o amara.-Si am insultat o."(Rimbaud,"O stagiune in infern").

28 Noiembrie, 2006, 09:00:19 a.m.
Răspuns #16

viulian

Administrator
Si stiinta e relativa :) pare realista caci are aplicabilitate practica dar cine poate spune cu certitudine ca e adevarata ? E si ea tot o alegere..
Un caz cunoscut este teoria atractiei gravitationale a lui Newton. Functioneaza foarte bine pe Pamant, explica in mare de ce planetele au orbita care o au in jurul Soarelui, dar este fundamental gresita - Einstein fiind cel care a lamurit povestea cu spatiul deformat. Deci sute de ani s-a considerat stiintific ceva care la baza e pur empiric; forta de atractie de care vorbea Newton nu exista, dar aparent e asa din cauza spatiului deformat din jurul Soarelui.
Acum cine poate garanta ca si Einstein are dreptate ? Poate e ceva empiric si la el si peste cateva sute de ani se va descoperi altceva care sa explice dintr-o noua perspectiva tot ceea ce se intampla..

Mie imi pare ca realitatea este puternic legata de constiinta - stiinta reformand doar felul in care arata exteriorul - insa oamenii au ramas la fel de mii de ani. Tot lupta pentru putere, tot egoism, tot invidie, homo homini lupus - fiecare isi cauta satisfactia fiind inflexibil la orice altceva.

29 Noiembrie, 2006, 01:03:35 p.m.
Răspuns #17

Lady Allia

Realitatea...
Realitatea se adevereste atunci cand fericit te plimbi pe strada mancand un ho-dog si un copil mic sau un batran, murdar si infometat se uita la tine... Te trezeste vrand, nevrand la realitatea cruda de langa noi!
Realitatea este atunci cand imbracati in haine groase, cu manusi, cu fular, cu caciulita asteptam un tramvai sau alt mijloc de transport, iar aceleasi personaje parca desprinse dintr-o lume mult pra dura...stau ghemuiti intr-un colt al unei cladiri...plangand de frig... Te trezeste vrand, nevrand la realitatea cruda de langa noi!
Realitatea...
Realitatea este atunci cand acum tii de mana un om si maine iti saruti mana de dragul si dorul lui...bucuros ca macar ai ramas cu amintirea unei tineri de mana..., a unei imbratisari...
Realitatea este atunci cand privesti o femeie insarcinata pe strada si te intrebi de ce numai unele au acest noroc? Te trezeste vrand, nevrand la realitatea cruda de langa noi!
Realitatea este lacrima de pe obrazul nostru sau fericirea de pe zambetul nostru... Este tot ceea ce noi putem atinge intr-un fel sau altul... Unii ating palpabil, iar altii in trecerea lor ating doar cu sufletul...
Toate astea te trezesc vrand, nevrand la realitatea cruda de langa noi si din noi!

30 Decembrie, 2006, 07:30:12 p.m.
Răspuns #18

andera

viulian.da mi voie sa recuperez o serie de fapte stiintifice pe care le ai scuza mi expresia,"masacrat".in primul rand obiectivitatea stiintifica se garanteaza prin teoria failibilista a lui karl popper.obiectivitatea stiintzifica e intersubiectivitate colectiva.si nu se bazeaza ,cum ai afirmat tu in legatura cu teoria lui newton,pe empirism.daca am intzeles eu gresit,newton,a fost in spatiu,si empiric(in persoana,prin medierea propriei expierentze)a constatat ca fortza de atractzie dintre planete scade odata cu distantza.ceea ce este perfect fals.el,a calculat,prin medierea ratiunii,care este APRIORICA,acesta lege.nu in mod empiric,intzelegi?si in al treilea rand,pot identifica o alta contradictzie in spusele tale,precum ca teoria sa explica miscarea planetelor,calculeaza masura acceleratziei gravitatzionale in mod valabil,dar e falsa.ca asta demostreaza einstein.acu da mi voie sa ti spun ca faci confuzie intre mecanica clasica,si mecanica CUANTICA.-materia lui einstein.fratzilor,EXISTA atractzie gravitatzionala intre corpuri.spatiul deformat din jrurl soarelui,si al tutuor corpurillor,se datoreaza greutatzii masei,care e direct proportzionala cu densitatea campului.deci,unde exista masa,exista si atractzie gravitatzionala.ca sa fim clari,newton a explicat,in mod perfect valabil(uitati va si la hegel,daca vretzi)viteza,si legile care o determina,referitor, la corpuri aflate la o mare distantza intre ele,in cazul de fatza fiind vorba de planete.einstein,cu poincare,cu heisenberg,etc.etc.au inventat mecanica cuantica,care explica legile care se stabilesc intre PARTICULE.si campul care le inconjoara.sunt inca multe de spus.referintza:Einstein si Infeld,"Evolutzia fizicii".daca mai vretzi lamuriri..
"Intr o seara am facut frumusetzea sa se aseze pe genunchii mei-Si am gasit o amara.-Si am insultat o."(Rimbaud,"O stagiune in infern").

30 Decembrie, 2006, 11:30:42 p.m.
Răspuns #19

charlie

cineva a zis: singura realitate pe care o cunosc sunt eu. restul este relativ.
You believe but what you see
You receive but what you give

31 Decembrie, 2006, 01:21:30 a.m.
Răspuns #20

Escu

Global Moderator
prea mult matrix in viata de zi cu zi....
Let's put a smile on that face!

01 Ianuarie, 2007, 06:53:49 p.m.
Răspuns #21

andera

cineva a zis: singura realitate pe care o cunosc sunt eu. restul este relativ.
din moment ce singura realitate pe care o cunosti esti tu,iar restul e relativ,rezulta ca realitatea trebuie sa fie ceva aflat la antipodul relativului,adica ceva absolut,identificata cum ai facut si tu,cu eul propriu.asta este doctrina solipsista.care este insa falsa.urmarind desfasurarea logii prin deductie din ceea ce ai spus tu,rezulta ca tu te cunosti in mod absolut.dar notziunea absolutului e o idee care ia nastere in subiect,nu are existentza in afara constiintei noastre,deci e subiectiva,deci e r e l a t i v a.se deduce in mod coerent ca si eul tau,in caliatte de subiect,este relativ.prin urmare nu poate fi real.kant spune,ca imediat ce ne aventuram intr un spatziu care depaseste sfera empiricului,totul poate fi argumentat,pe baza speculatiilor metafizice.totul,prin asta intzelegand o forma afirmativa si una negativa a unei premize.oarecare.descartes,spune:dubito,ergo cogito,cogito ergo sum,sum ,ergo deus est.cugetam deci existam.si suntem relativi.cu sigurantza sunt cateva constante.dar suntem supusi istoriei.evoluam diacronic,(in timp,deci un anumit eveniment e relatzionat unor anumite coordonate pe axa timp -spatziu, e relativ la.)nu sintonic,in afara reperelor.spatziul exista datorita relatziilor dintre obiecte.daca noi cu capacitatea nostra dinamica nu ne am misca,si nu am avea o masa oarecare,spatiul nu ar exista.sa existi ca materie presupune deja relativitatea.(astea sunt noile teorii din fizica).realitate=relativitate.ar fi absurd sa negam asta.si cum suntem inca infantili,absolutizam inca tot ce ne vine la mana:propriul eu,categorii religioase,etice..sa nu plangem dupa nici o forma de stagnare,dupa proprietatzi de autoconservare ale materiei,(desi sunt.energia ,masa,lucrul mecanic,etc..),pt ca de aici premerg formele de absolutism,de totalitarism,si obsesiile.sa ne bucuram de diversitate,de polimorfie.de infinitatea de posibilitatzi,si sa ne bucuram de entuziasmul pe care ni l da constiintza probabilitatzii ca un anume numar de evenimente din infinit ne va lumina existentza in viitor.

02 Ianuarie, 2007, 01:03:51 a.m.
Răspuns #22

charlie

am citat si eu pe o prietena, cu intentia de gluma... si uite ce a iesit...

02 Ianuarie, 2007, 06:06:50 p.m.
Răspuns #23

Lady Allia

Andera draga mea...mereu trebuie sa fie totul atat de complicat in explicatiile tale?...  :D... Este foarte adevarat si frumos tot ce scrii tu, dar...uneori pana si pentru mine este foarte complicat sa inteleg ce ai vrut sa spui... :) :-* :).... Oricum..., daca asta esti tu si asa iti place tie sa fii alaturi de noi...eu personal iti multumesc pentru ca esti aici indiferent de modalitatea in care iti expui modul de a gandi si simti.

02 Ianuarie, 2007, 06:44:07 p.m.
Răspuns #24

Just

Pe mine ceea ce ma interesa atunci cand am deschis subiectul era (simplu formulta) Ce este mai real ,ceea ce se petrece in interiorul nostru sau ceea ce se intampla in exterior? Este oare realitatea exterioara un produs al realitatii interioare? Adica noi ne cream realitatea exterioara dupa bunul nostru plac(in sensul ca daca astazi imi propun cand ma trezesc sa fac cutarica lucru ,sa simt cutarica lucru asa va fi)? Si cam atatica pentru ca iar m-am pierdut in mister.
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

03 Ianuarie, 2007, 02:11:06 a.m.
Răspuns #25

andera

Andera draga mea...mereu trebuie sa fie totul atat de complicat in explicatiile tale?...  :D... Este foarte adevarat si frumos tot ce scrii tu, dar...uneori pana si pentru mine este foarte complicat sa inteleg ce ai vrut sa spui... :) :-* :).... Oricum..., daca asta esti tu si asa iti place tie sa fii alaturi de noi...eu personal iti multumesc pentru ca esti aici indiferent de modalitatea in care iti expui modul de a gandi si simti.
modul meu de a scrie nu reprezinta o tactica de afront la intzelegerea voastra.nu e cautat.nu e pedanterie.e eu.si ne intzelegem bine.si nu vrem sa divortzam.ca e greu sa ti mai regasesti pe urma o constiinta a eului propriu care sa te mai satisfaca.....atitudinea mea nu e o alegere relativa la voi.in nici un caz.avand in vedere ca suntem diversi din punct de vedere biologic,si traim in binecuvantatul an 2007,ne putem asuma libertatea manifestarii decente a acestei diversitatzi.si eu asta fac. cand am vorbit,m am referit la opinie,la idee,la logica ei.nu la modul,stilul,intr un cuvant,la elemente care tzin de personalitatea indivizilor,pt ca i as putea jigni.nu mi permit opinii aleatorii privind acest punct in legatura cu persoane necunoscute.eu comentez opinii.nu atitudini verbale.deci,lady,daca mai ai ceva de ...adaugat,incearca sa -mi combatzi ideile.ps:prezentul text nu contzine urme de agresivitate verbala,sau de orice alta natura ofensiva.e chiar.prietenesc.(asta ca sa evit ulterioare comentarii de gen).vi ringrazio.

03 Ianuarie, 2007, 11:24:41 a.m.
Răspuns #26

Escu

Global Moderator
serios...va tot urmaresc, nici un rezultat, fiecare din voi ganditi mai incalcit ca celalalt.Oricum ma doare capul, dar inca nu ati ajuns la nici un numitor comun.De ce va legati la cap fara sa va doara ?
Let's put a smile on that face!

03 Ianuarie, 2007, 11:30:12 a.m.
Răspuns #27

Just

Pentru ca gandurile sunt ca ielele ,te inconjoara si odata ce le-ai vazut(le-ai avut) nu mai scapi de ele ,doar daca le duci de nas   :D.Si asta caut eu ,un raspuns care sa ma faca sa scap de ele.Adica mai glumesc si eu ,nu este chiar asa grava problema,dar a fost o intrebare ce mi-a aparut mie in cap'sor si am vrut sa lamuresc problema ,impreuna cu voi :).

Ps:Daca va simtiti inconjurat si sufocat de iele rog consultati doctorul de urgenta al saitului.
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

03 Ianuarie, 2007, 11:31:44 a.m.
Răspuns #28

charlie

fiecare are o alta viziune asupra realitatii.

asa ca, oricat ar incerca cineva sa te convinga de altceva, nu cred ca ar reusi. sau poate ca da...

07 Ianuarie, 2007, 12:16:19 a.m.
Răspuns #29

crocantzel

Vizitator
fiecare are o alta viziune asupra realitatii.

asa ca, oricat ar incerca cineva sa te convinga de altceva, nu cred ca ar reusi. sau poate ca da...

In sfarsit ceva spus la obiect. Scurt si cuprinzator.