Mai, nu stiu ce sa zic... eu nu m-as baga sa judec.
Adica oamenii astia fac asta de sute de ani, e traditia lor, obiceiurile lor.. S-a adus vorba de o tipa care a ramas insarcinata la 15 ani si a parasit-o prietenul, stricand astfel 2 vieti. Daca tipul si tipa ar fi fost rromi, probabil rromul acela ar fi patit ceva nasol la judecata lor si s-ar fi gandit de 100 de ori inainte sa fuga. Ma rog, imi dau cu presupusul, tot ce stiu e din carti. Si ce, fata de 12 ani insarcinata avea in plan sa se fi dus scoala si apoi la facultate, sa traiasca doar sa-si faca o cariera, si doar ce si-a ratat viata ?
Eu n-as vrea ca fetita mea sa ramana insarcinata la 12 ani. Dar daca as fi rrom, si maica-mea ar fi avut 12 ani cand m-a nascut, si bunica-mea tot 12 ani cand ar fi nascut-o pe maica-mea, si ar fi trait sanatoase pana la 60-70 de ani, nu cred ca as vedea vreo problema in asta, si a-mi casatori fata cand are 10 ani. Mai ales ca nu vad rromii sa fie atat de nevrotici, bolnaviciosi, stressati, panicati, samd.
Oricum, date fiind conditiile sociale in care traiesc rromii, fetele lor la 12 ani sunt mult mai mature decat multe naive si credule de 16 ani care tinute departe de toate grijile sociale, dornice doar de afirmare sociala precum si de a gasi marea iubire cat mai repede, trantesc un plod intr-un habarnism mai dezarmant decat expresia feţei mele privind picturi cubiste.
Din cauza ca la noi generatiile sunt cumva scindate, multi adolescenti invatand despre viata mai mult de la colegi/reviste/internet(

) decat de la parinti si deci neintelegand riscurile intr-un mod matur ci doar felurile cool de a fi, sunt de acord cu controlul mai aspru asupra vietii sexuale (e mai usor sa impui reguli noi, decat sa educi toata populatia sa isi educe la randul ei copii), samd.
Dar e o limita intre a face ce vrei la tine in ograda si a merge sa impui regulile tale si in ograda altuia fara sa incerci sa intelegi diferentele... mi se pare mai mult o treaba de ingamfare decat de "noi stim deja ce e bine, si va impunem asta".