Cu adevarat interesanta aceasta tema de discutie ! ... cu atat mai mult cu cat eu insami sunt mama si nu ma pot lauda ca le stiu pe toate intr-ale educatiei copiilor ... sper sa am cate ceva de invatat de pe aici .
Cat despre a oferi totul din punct de vedere material sau doar strictul necesar dar o viata linistita si frumoasa --- pot sa zic ca din acest punct de vedere am invatat cate ceva din cele vazute la altii : am o nepotica in varsta de 11 ani , in general primeste mult mai mult decat are nevoie dar cu ocazia Sarbatorilor intotdeauna primeste saci de cadouri , fara nici o exagerare , cadouri de genul telefon mobil , laptot , si nu mai intra in discutie papusi , castele , etc ... anul asta am asistat la o situatie atat de jenanta ca nu-mi venea sa cred ... parintii ei ii pregatisera si de aceasta data o mare surpriza un set cu bebelus in marime naturala care plange , face pipi , etc ... scaun de papa , patut si carucior toate pt acel bebe DAR pentru ca au comandat acest set in Elvetia nu a ajuns pachetul la timp ca sa-l primeasca fetita de Mos Niculaie asa ca parintii i-au luat in graba un set papusi witch (deloc ieftine de altfel) , o pereche de blugi , bluze , dulciuri , etc ... Reactiei copilului la toate cele primite a fost : aaaaa ... papusi Witch ... IAR

Si avea pe fata expresia unui copil extrem de dezamagit , nu a lipsit mult timp pana cand a bufnit-o plansul ! ... Am fost de fata la toata aceasta scena , nu va pot spune cum m-am simtit ... am ramas stupefiata ! Cum se poate sa nu fii multumit , sau macar sa te prefaci multumit de dragul parintilor tai ?... Mi-a fost greu sa am o reactie fata de oricare dintre parti , copilul era dezamagit de cadouri iar parintii de reactia ei la cele primite !
In concluzie ... stiu ca e normal ca orice parinte sa-si doreasca sa-i ofere copilului sau tot ce vrea DAR totul trebuie sa aiba o limita pentru ca , in general , atunci cand obtii tot ce-ti doresti ajungi sa fii tot mai greu de satisfacut si , mai ales , ajungi sa nu mai pretuiesti ceea ce ai pentru ca tot timpul altceva va fi mai bun , mai interesant , mai modern, etc ... si in felul asta invatam copilul sa fie superficial nu numai cu lucrurile pe care le primeste ci si cu viata , cu oamenii cu care intra in contact ... acest lucru l-am observat tot la aceasta fetita ... pentru ea un om este bun daca ii aduce cadouri scumpe , nu se joaca cu toti copii pentru ca nu toti au jucarii frumoase ca ea ... etc .
Limita conteaza ! Este important sa ne invatam copii sa pretuiasca lucrurile pe care le au , indiferent de valoarea lor materiala , sa incercam sa le facem cadouri distractive dar si utile pe cat posibil ... sa ii invatam sa judece oamenii din jur dupa valori reale nu materiale !
Despre mediul potrivit in care sa-ti cresti copilul ... si eu as prefera la tara unde aerul este curat si fructele si legumele sunt proaspete insa trebuie sa ai si posibilitate pentru ca mi se pare chiar dificil atunci cand depinzi de un loc de munca care este in oras , familie , prietenii , unora le este greu sa renunte la anumite avantaje oferite de viata citadina .
Pana mi se va indeplini visul de a avea atatia bani incat sa aleg orice stil de viata imi doresc am sa-mi educ copilul in asa fel incat sa faca fata , cat mai usor posibil , lumii in care traim ... si asta implica foarte multe . Trebuie sa-l inveti sa fie un om sincer , modest , ambitios , sociabil cu cei din jur , echilibrat ...
Parerea mea este ca noua , parintilor , ni se datoreaza o parte semnificativa din ceea ce vor deveni copii nostri asa ca trebuie sa fim constienti de responsabilitatea pe care o avem in educatia lor . Trebuie sa le ghidam cu grija si atentie pasii prin viata pana in momentul in care ii vom fi invatat deja sufiecient incat sa se descurce singuri !
Si ca sa raspund si la intrebarea care face obiectul acestui topic ... eu zic sa le oferim copiilor nostrii dragoste si educatie , mai inainte de orice altceva !