Articolul 10 - se refera la aparare, informatii si contrainformatii
UE este o entitate militara omogena. UE dispune de urmatoarele institutii cu rol militar, politienesc, de informatii si contrainformatii:
10.1 Institutii militare: Armata (EU Army), Marina (EU Marine Corps), Fortele Aeriene (EU Air Force), Garda Transnationala (EU TransNational Guard)
10.2 Institutii civile politienesti: Interpol (EU InterPolice)
10.3 Servicii de informatii si contrainformatii: European Inteligence Agency (EIA)
10.4 Programul Spatial European - EU Space Research
10.5 Institutiile militare sunt formate prin contributia statelor membre, in functie de populatia acestora si sunt subordonate PE.
10.5.1 Comandantul Suprem al Fortelor Armate (CSFA) este propus de catre CE si validat de PE pe o perioada de 5 ani. El are la dispozitie un Consilu de Stat Major in care sunt reprezentate fiecare din statele membre pe principiul 1 stat - 1 membru.
10.5.2 CSFA are drept de decizie in cazul derularii unui conflict militar dar orice interventie militara trebuie initial aprobata de catre Consiliul UE prin vot secret, pe principiul majoritatii simple a celor prezenti.
10.5.3 CSFA este responsabil de actiunile sale in fata PE si poate fi demis cu votul a 2/3 din numarul total de parlamentari.
10.5.5 Garda Transnationala este o institutie militara care actioneaza in toate statele membre in caz de dezastre naturale sau pentru depasirea consecintelor grave ale unui conflict militar sau atac terorist (contaminare biologica, chimica, radioactiva, etc)
10.6 Interpol colaboreaza cu Politiile statelor membre si are drept de jurisdictie in rezolvarea cazurilor trans-frontariere.
10.7 EIA este subordonata PE.
10.8 Activitatea tuturor institutiilor descrise in capitolul 10 este guvernata de legi organice.
10.9 Statele membre au dreptul si obligatia de a mentine forte militare, de ordine si de informatii la nivel national, conform Constitutiilor acestora. In caz de conflict, la cererea CSFA si cu aprobarea PE aceste forte pot fi puse la dispozitia Uniunii.
10.10 Programul Spatial European asigura prezenta EU in spatiu atat civil cat si militar, in baza recomadarilor CSFA, CE si prin acordul PE.
10.11 Bugetul alocat apararii si ordinii interne va fi desemnat prin lege organica, odata la 3 ani, pe baza procentuala din PIB national al fiecarui stat participant dar nu poate fi mai mic de 2%.
10.12 Bugetul alocat dezvoltarii spatiale va fi desemnat prin lege organica, odata la 3 ani, pe baza procentuala din PIB national al fiecarui stat participant dar nu poate fi mai mic de 0.5%.
Offf, deci mai dati-mi un stat, ca mai am vreo 3 articole de scris