...Îmi amintesc

...dimineţile dinaintea sărbătorilor de iarnă...Afară se auzea zăpada viscolind, căţelul din curte lătra din când în când de frig sau pentru că auzea paşi străini pe trotuarul din faţa curţii..., pisica torcea lângă sobă sau căţărată pe plapuma mea mare şi pufoasă..., focul ardea pocnind şi scoţând sunetele cele mai frumoase pe care mi le închipuiam eu atunci... Limbi mari roşii-portocalii se vedeau pe lângă vatra sobei, iar umbrele lor se jucau vesele pe pereţi în timp ce bunicul în odăiţa de alături stătea în fund pe marginea unui pat mare şi verde pufăind liniştit veşnicul său Mărăşeşti..., iar bunica frământa cozonaci îngăimând cântecele şi colinzi vechi şi frumoase...
...De cele mai multe ori mă prefăceam că dormeam, dar o priveam cu colţul ochilor cum mâinile ei micuţe şi asprite de muncă intrau şi ieşeau din aluatul galben şi frumos...Îmi părea că este o magiciană...
...Câteodată din cuptor se împrăştia miresme de cozonaci şi lămâie...şi erau atât de îmbietoare încât de abia mă abţineam să nu îmi bag nasul în cuptor să inspir minunăţia aia de miresme...
...Îmi plăcea când veneau colindătorii...La bunici în sat sunt foarte multe obiceiuri şi...veneau mascaţi şi deghizaţi în fel şi fel de personaje care mă fermecau şi colindau atât, atât de minunat încât mi se părea că sunt îngeri...
...În Ajun...bunica mă îmbrăca cu cele mai groase şi frumoase hăinuţe, îmi punea o desăguţă în spate, îmi făcea crucea de "Doamne ajută!" şi mă trimitea cu copii din sat la colindat: "Du-te şi tu puiul bunicii...să vezi cât este de frumos să colinzi cu copii şi să vă jucaţi în zăpadă..., dar vreau să îmi promiţi că ai să vii sănătoasă acasă. Mor dacă păţeşti ceva suflet mic!"...şi mă pupa şi mă drăgălăşea de parcă mergeam pe un an undeva departe...Bunicul râdea...şi îi zicea mereu:"Da lasă elful meu femeie...că aşa o pupi şi o înfofoleşti de parcă merge la polul Nord şi numai peste un veac mai vine...". Bunica trăgea de nas...îi arunca o privire cum numai ea putea şi...zicea oftând:"Eiii, ce ştii tu măi bărbate cum e să fii femeie..." şi mai şi trăgea câte un smiorcăit...

...Bunicul când vedea că plânge găsea mereu câte ceva să o facă să râdă...:"E şi tu acuma femeie...Bine că nu ştiu cum e să fiu femeie...că nu mă descurcam la naştere...Le dădeam cu cioaca în cap la doctori...şi numa copil nu ieşea..."..., iar bunica...râdea...
Cioaca este cârjă...

.
...După ce vedeam că bunica râde din nou mergeam la bunicu să îl pup şi să îîmi tragă căciula pe faţă ca de obicei şi apoi mergeam la colindat...Colindam, iar apoi ne opream în mijlocul satului, ne bulgăream de nu mai ştiam unde începe zăpada şi unde ne terminăm noi...

, atât eram de înzăpeziţi..., iar apoi făceam un om de zăpadă uriaş..
...Serile adormeam în braţele bunicului sau a bunicii...ascultând poveştile cele mai frumoase, colinzile de pe uliţă, privind pe gemuleţ cum sub lumina puternică a lunii cădeau fulgi mari şi...sorbind din priviri bradul...
Asta este o parte din amintirile mele cele mai frumoase, dar...o să mai revin...