Port in ultima vreme un ceas Seiko, automatic.. nimic electronic pe el, doar mecanica. Boon.
O ia inainte cam cu un minut la trei/patru zile, ceea ce dupa cateva cautari pe wikipedia/google [in engleza un ceas de mana cica se numeste corect 'timepiece'] aflu ca e totusi o precizie superba pentru un ceas mecanic si ca putine ceasuri se pot lauda cu asa ceva.
Un coleg de servici are un ceas Tissot, aparut acum 2 ani, nou nout, scump, iti ia ochii, geam de safir, samd! Automatic.
Al lui... ramane o ia inainte cam cu 1 minut pe zi! Ceea ce a citit in manualul ceasului lui ca e normal; motivul? mecanica de precizie este infernal de greu de facut sa fie tolerabila la diferentele de temperatura, de gravitatie, miscare a mainii, etc.
O diferenta intre cele doua marci, oricum!
Dar nu v-am zis ultimul detaliu... ceasul meu.. e aparut in 1969. Are aproape 40 de ani.. Merge in continuare superb, sanse mari sa mearga la fel inca 40 de ani.
Si nu-mi vine sa cred. A costat o gramada de bani atunci (cumparat de taica-miu, era si el tanar) si acum pe ebay ceasul inca valoreaza in jur de 75 de $.
Pana la urma... lucrurile de calitate sunt intotdeauna scumpe. Nimeni nu s-a imbogatit cu adevarat - comparativ cu acum 50 de ani ma gandesc eu. Doar ca unele chestii s-au facut mai prost, mai cheap, mai pe banda, si au devenit accesibile si publicului larg..
Foarte putini aveau ceasuri acum 100 de ani. Erau atat de scumpe, doar regii si bogatii si le permiteau.. Dar! Un ceas de acum 100 de ani merge si acum, la fel de bine.. si.. e la fel de scump probabil. Calitatea a ramas..
Ce s-a intamplat intre timp, e ca ajutandu-te de putin siliciu, o bateriuta si niste metale, care au devenit ieftin de produs - au putut oferi ora exacta si oamenilor mai putin avuti. Si cam asa s-a intamplat cu totul. Un scaun era foarte scum sa-l cumperi acum 40 de ani. Acum e atat de ieftin! Dar... Se rupe dupa un an

Si toata lumea traieste cu impresia ca uite, am o casa, am masina, am tot ce-mi trebuie... Dar de fapt ce am pana la urma ? Nimic in care sa am incredere.. Masina ma poate lasa oricand, calculatorul se poate strica oricand, masina de spalat se poate descentra oricand, telefonu poate crapa oricand.. Totul se strica dupa ce trece perioada de garantie. Invariabil.
Ma simt incapabil sa ma mai atasez de ceva trainic..
Inainte schimbam telefoanele destul de des, eram nemultumit fiindca voiam un telefon cat de cat complet, care sa aibe tot ce vreau. Intr-un final, cam acum un an jumate, am gasit ceva ce mi se potrivea, si n-am mai schimbat. E, acum, ca a trecut perioada de garantie... A inceput sa se juleasca plasticul, bateria nu mai tine cum tinea, tastele s-au mai slabit, s-a stricat incarcatorul.. puii mei. Si sunt dezamagit

Asta ar fi trebuit sa fie telefonul perfect! Mi l-am dorit din tot sufletul, a durat cam o zi pana cand l-am putut avea, credeam ca innebunesc, a fost dragoste la prima interactionare siiiiiiii

acum arata complet de nedorit.
Si nu vreau sa mai iau altul. De ce sa trec iar printr-un nou ciclu extaz/dezamagire ? Nu mai vreau pur si simplu! M-am enervat.
Pe de alta parte, ceasul asta de 40 de ani merge la fel ca in prima zi... Uooof. Lume de carton.