Poate că da.
Poate că nu.
Poate că nu ştiu.
Poate că nu vreau să ştiu.
Relativismul acesta absolut este pe de o parte foarte interesant iar pe de alta parte foarte neinteresant.
Nu prea poti lasa logica sa raspunda la toate intrebarile.
Am undele dileme pe care nu le pot rezolva abordand binar lucrurile. Pe forum aici (un exemplu): il apreciez pe rudy pentru talentul lui, dar in egala masura ma enerveaza cu parerile lui acide si ingamfarea cu care insista sa ne 'deschida' ochii. Cum justifici logic ca pot coexista doua sentimente contrare ? Binar A nu poate fi simultan si adevarat si fals.
Si de obicei sufletul e ambivalent.. Poti iubi si ura in acelasi timp, in psihologie se stie ca nu exista feminitate absoluta sau masculitate absoluta ci doar trasaturi dominante, etc.
Ce vreau sa zic este ca logica o gasesc utila in practica, in stiinta, dar cand am incercat s-o duc la extrem, n-a mai 'tinut'. Tot ce-am fost in stare sa obtin abuzand de logica a fost ori un sir nesfarsit de intrebari recursive (gen de ce frunza e verde ? clorofila e verde ? de ce clorofila e verde ? pai nu absoarbe spectrul verde al luminii! de ce ........... ) sau, si mai simplu, am dat peste oscilatii din astea gen (de ce X ? de ce nu ? totusi de ce ? de ce nu ?).
Capcana intinsa este una a inutilitatii, a nihilismului orcarui sens - cand mintea oboseste de atata recursivitate/oscilare, se apara si ea si tranteste un nu stiu, nu ma intereseaza. Si atunci, privat de satisfactia de a gasi sensuri, brusc iti dai seama ca e degeaba. Si iti cam pare rau dupa efortul de pana atunci.
De aceea ziceam de citat. Dovedeste ca mintea e exersata - si e interesant; dar pe de alta parte, da, acesta e finalul oricarei argumentari in care se foloseste doar logica binara - si e neinteresant.
Interesante ar fi descoperirile de dupa