As ruga sa depolitizam discutia, stim cu totii ca politica e curva

si n-are rost sa pierdem timpul cu asta.
Pe mine apropos de mentalitate, ma socheaza atitudinea de copii cu masina a romanilor.
Sa incep cu un context mai intai, ca sa-mi pot dezvolta ideea:
Mi-am schimbat locul de munca de jumatate de an, si cu toate ca obiectivul principal al schimbarii a fost marirea salariului, un alt obiectiv principal a fost ca locul de munca sa fie cat de aproape se poate de unde locuiesc. Intr-un Bucuresti haotic, prins continuu in reparatii de sosele si cu un trafic infernal, era musai sa gasesc un loc de munca in sectorul 6 (unde stau) si nu la mama naibii in platforma Pipera.
E, am gasit ceea ce cautam - m-am mutat, siii... fac 30 de minute pe jos pana acolo. Cu masina dimineata insa... fac chiar si o ora!
Ce ma socheaza insa este ca imediat cum ploua, toti isi pun fundul in masina, si stau in trafic. Asa o atitudine de copii rasfatati care cer mereu sa fie dusi in brate n-am vazut. Fratilor si claxoane, nervi, evident ca pe jos eu ma deplasez mai repede decat coloana de masini care circula pe Iuliu Maniu. E un spectacol care ma face sa ma simt super.
Oamenii astia sunt convins ca:
a) dau zeci de milioane pe an pe CASCO la masina pt ca sa stea blocati in trafic.
b) productivitatea in firma cred ca e la pamant, si dupa ce ca intarzie probabil 2 ore fata de program, vor mai sta 2 ore sa-si revina la cap si sa se vaite la colegi. Juma de zi dusa pe apa sambetei, doar pentru ca bebelusul are jucarie.
c) benzina cheltuita degeaba (cred ca naveta prin Bucuresti cu masina principala costa 100euros). Cred ca la foarte multi le-ar fi aproape imposibil sa negocieze o crestere de salariu de 100euros, bani care ar putea usor sa le ramana in buzunar daca ar alege sa fie ceva mai putin egoisti.
Si ce e mai nasol e ca egoismul asta de turma face ca si transportul comun sa fie la pamant si aproape sa forteze pe cei cu masina totusi sa incerce sa razbata tot Bucurestiul la volan. Asta e. Avantaj eu.
Tot discutand asa cu unul, cu altul, ar fi cateva idei:
a) taxa mare pentru trecerea cu masina prin centru in timpul saptamanii. Sa zicem 100euros. Asta i-ar forta pe toti 'bebelusii oportunisti' sa ramana pe dreapta, transportul in comun si-ar reveni imediat, in scurt timp din abonamente ar fi bani pentru cumparat si mai multe autobuze etc/, si toti ar ajunge confortabil / ieftin / repede la servici. Eee ?
b) Masinile de firma (cumparate de firme si date angajatilor) sa fie obligate sa ramana la garaj la sf. programului. Ca asa foarte multi au in fata blocului atat masina personala, cat si masina de firma. Parcarile gafaie, patronii sunt satisfacuti ca au castigat si ei putin, omul are un sentiment de putere ca 'fraiereste' firma, dar per ansamblu nivelul de stress colectiv creste. Patronu nu se va simti mai bine ca i-au ramas un 1000euros in buzunar cand ajunge acasa si nu are unde sa parcheze, sau ca ii intarzie angajatii, samd...
Din pacate romanul nu are inca suficienti bani incat sa nu mai simta nevoia sa se dea jmecher. Asta am simtit-o si pe pielea mea. Pana cand n-am avut un telefon scump, mereu ma 'manca' sa-mi scot telefonul mai ieftinache din buzunar, si sa ma dau jmeker ca ala de langa mine are unul si mai ieftin. E, de cand mi-am luat telefonul pe care l-am dorit mereu, nu ma mai laud cu el deloc. Imi e suficient ca il am, nu ma mai intereseaza al altora.
Dar romanul este sarac, si dornic de afirmare. Masina noua! Excelent motiv de stat in trafic si de laudat la prieteni, si asta pe banii personali.