11 Octombrie, 2025, 01:56:50 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Mentalitatea romanului  (Citit de 21060 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

20 Octombrie, 2007, 01:01:01 p.m.
Citit de 21060 ori

katya1886

Cum este romanul? Suntem aceeasi dintotdeauna? Topicul se doreste a fi o dezbatere, dintr-un punct de vedere obiectiv, privitor la caracterul romanului. Cum ne vedem unii pe altii, dar si imaginea pe care o au alte popoare despre noi. 
"... un suflet de nomad cu nostalgii sfasietoare, ma incindea dorul de duca, ma infrigura ispita plecarilor spre necunoscut."

21 Octombrie, 2007, 07:03:33 p.m.
Răspuns #1

Sonrisa

Cum e romanul? Nu stiu cum era romanul de altadata, dar cel de acum e .... GROAZNIC. Parca ar aduna toate defectele omenirii, parca se perfectioneaza in a fi "personajul negativ" tipic. As putea spune (cu regret in glas si durere) ca nu mai are caracter.
Cum ne vedem unii pe altii? In tara: ca niste dusmani. Fiecare crede ca vecinul are o capra mai grasa, mai laptoasa, mai devreme acasa. Vaneaza cum sa i-o ia, si nu cauta sa-si cumpere si el una. Romanii sunt intr-o goana nebuna dupa bani, facuti prin orice mijloace (prin munca dreapta, cinstita - tot mai rar). Ne intereseaza la maxim ce face vecinul, ce are in oala ...
Cata vreme alesii nostri, reprezentantii de seama ai natiei se dau in stamba, nu au bun simt, maniere, caracter... ce sa ne asteptam de la oamenii de rand? De fapt, alesii sunt "cei mai buni" dintre noi si au cele mai multe "calitati".
Cum ne vad strainii? Hoti, cersetori, lenesi, violatori, prostituate ... In tarile europene toti cersetorii pe care ii vei intalni pe strada, la metrou, la intrarile in biserici sunt romani. Oamenii inteligenti care pleaca in strainatate raman marii necunoscuti. Ei nu ne pot salva de la "eticheta" deja capatata. Sunt clipe in care ai vorbi in orice limba, mai putin in limba romana, ca nu cumva ceilalti sa-si dea seama ca esti roman.
Pacat ca ne-am pierdut caracterul, constiinta, scara de valori!
Daca sper sa se repare ceva? As vrea sa cred ca da! Insa in viata asta nu voi reusi sa fiu mandra de poporul caruia ii apartin. Si sufar din cauza asta.

22 Octombrie, 2007, 01:04:24 p.m.
Răspuns #2

sanchi

din auzite...

22 Octombrie, 2007, 01:32:56 p.m.
Răspuns #3

sanchi

din auzite...

22 Octombrie, 2007, 01:34:28 p.m.
Răspuns #4

sanchi

din auzite...

22 Octombrie, 2007, 01:41:25 p.m.
Răspuns #5

Zantiala

Cum suntem noi, romanii ? Avem o serie de calitati si defecte, ca orice alt popor. Nu exista popor mai bun, popor mai rau. In Occident, pragmatismul si seriozitatea sunt dublate de raceala sufleteasca, de vreme ce la noi bunatatea si marinimia sunt dublate de neseriozitate, de lipsa capacitatii de organizare, etc. Iar dintre defectele romanilor, as mai mentiona existenta unui oarecare "complex de inferioritate" in fata strainilor.

Nu e bine sa ne consideram cei mai prosti din lume, dar nici buricul pamantului. Trebuie sa ne vedem asa cum suntem - cu bune si cu rele - egali cu orice alt popor al lumii.
"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

22 Octombrie, 2007, 01:51:10 p.m.
Răspuns #6

sanchi

din auzite...

22 Octombrie, 2007, 07:12:27 p.m.
Răspuns #7

Escu

Global Moderator
M-am abtinut mult sa nu comentez, dar iata ca o fac. In primul rand nu cred ca putem face portretul robot al unui roman, si sa bagam in el toate mentalitatile...si sa zicem "Asta e roman". Ca fiecare tara, avem si noi destui oameni care din diferite motive nu au evoluat (sau nu se comporta asa cum ne comportam noi). Fiecare om e unic. Nu cred ca este o mentalitate anume a romanului, ci doar placerea noastra sa mediatizam 2 stiri, sau  2 oameni care ii intalnim si zicem "uite-i si pe aia, vai de capul lor". In lumea lor poate sunt fericiti, nu le stim grijile, nu le stim problemele. Nici macar pe noi insine nu ne cunoastem asa de bine precum pretindem. E foarte usor sa postezi niste link-uri negative si dupa aceea sa arati cu degetul, sa-ti zici in mintea ta "frate ce oameni dusi!". Destepti sau prosti, suntem oameni, si chestia asta nu se aplica doar la romani. Am avut norocul sau ghinionul sa ne nastem aici. Atata tot!

Cum ne vedem unii pe altii? In tara: ca niste dusmani. Fiecare crede ca vecinul are o capra mai grasa, mai laptoasa, mai devreme acasa. Vaneaza cum sa i-o ia, si nu cauta sa-si cumpere si el una. Romanii sunt intr-o goana nebuna dupa bani, facuti prin orice mijloace (prin munca dreapta, cinstita - tot mai rar). Ne intereseaza la maxim ce face vecinul, ce are in oala ...
Cata vreme alesii nostri, reprezentantii de seama ai natiei se dau in stamba, nu au bun simt, maniere, caracter... ce sa ne asteptam de la oamenii de rand? De fapt, alesii sunt "cei mai buni" dintre noi si au cele mai multe "calitati".

Inca nu a evoluat tot romanul, de asta fiecare e pe cont propriu. De aici si rivalitatea. Nu am descoperit ca daca jucam in echipa, avem toti de castigat. Am intalnit si oameni care nu sunt asa cum descrii tu. Lasa-i pe alesii nostrii in pace, ca intram in politica si nici dracu nu ne mai scoate de acolo. Sa bat un mic apropo de alesii nostrii si de restul populatiei: "E ciudat cum 2% conduc 98%, si odata la 4 ani ne prostesc sa ii votam"

Cum ne vad strainii? Hoti, cersetori, lenesi, violatori, prostituate ... In tarile europene toti cersetorii pe care ii vei intalni pe strada, la metrou, la intrarile in biserici sunt romani. Oamenii inteligenti care pleaca in strainatate raman marii necunoscuti. Ei nu ne pot salva de la "eticheta" deja capatata. Sunt clipe in care ai vorbi in orice limba, mai putin in limba romana, ca nu cumva ceilalti sa-si dea seama ca esti roman.
Pacat ca ne-am pierdut caracterul, constiinta, scara de valori!
Daca sper sa se repare ceva? As vrea sa cred ca da! Insa in viata asta nu voi reusi sa fiu mandra de poporul caruia ii apartin. Si sufar din cauza asta.

Sper sa nu ma repet, dar mass-media e de vina si pentru imaginea romanilor de afara. La Microsoft a doua limba vorbita e romana. Despre romanii de acolo nu se vorbeste cum se vorbeste de cei care creaza probleme pe afara. Normal, trebuie sa ne vindem semenii, orice suna a stire, orice pentru a creste rating-ul. Pentru ce? Pentru un banut.
Tema de casa...ascultati versurile:
http://www.youtube.com/watch?v=QyaLeDeaigE

http://www.youtube.com/watch?v=vWGwk9wBHI4

http://www.youtube.com/watch?v=M7Vf4Uv7ERc

http://www.youtube.com/watch?v=Gdtv1HYjAIA

Treceti peste injuraturi si alte semne obscene, versurile conteaza.
Let's put a smile on that face!

25 Octombrie, 2007, 07:04:36 p.m.
Răspuns #8

sanchi

din auzite...

25 Octombrie, 2007, 07:46:00 p.m.
Răspuns #9

Semiramis

Global Moderator
românul este un om ca toţi oamenii. există şi români mitocani, bine-crescuţi, educaţi sau fugiţi de-acasă.
nu pot cataloga un popor după ştirile de la ora cinci. nu-l pot cataloga după cei care fură prin pieţele europene. nu-l pot cataloga după majoritate...pentru că eu nu văd majoritatea.
pot să îmi fac o părere dacă îl văd pe român că ajută un bătrân căruia i s-a făcut rău de căldură sau dacă îl văd pe un şofer că-şi scuipă partenerul de trafic pentru că i-a luat-o înainte la semafor.
cine sunt eu să-l judec pe român?
am simţit ospitalitatea românului, am simţit mârlănia populaţiei majoritare din mall-uri sau de pe marile bulevarde.
am fost un popor destul de asuprit. am luptat, ne-am făcut case din chirpici. în anul 1910 henri ford băga în linia de producţie automobile. în 1907 românii se răsculau cu topoare şi coase la bobâlna. cam cu atât suntem din păcate în spate. ştiu, şi eu mă bat în piept că am în spate două milenii de istorie. ce fel de istorie? de lupte. nu de cultură.
cultură? da, avem. poeţi şi inventatori, pionieri sau mari chirurgi. avem şi din ăia, nu zic nu. şi mă mândresc cu ei mai mult decât cu istoria. avem 2000 de ani de istorie, dar nu de civilizaţie.
dar recuperăm. uşor, uşor, românul pleacă în vacanţe în ţările civilizate, mai cască gura pe ici şi colo, se întoarce în ţară şi aplică. asta este foarte bine.
din păcate, noi românii suntem încă flămânzi. noi nu ne-am săturat. trebuie să avem congelatorul plin cu carne. pentru că ne-a fost greu şi nu ne-am obişnuit altfel. însă eu am încredere.
nu suntem un popor mai bun sau mai rău ca altele. suntem un popor încă în formare. amestecat.
în rest ce să mai spun. eu cred că uşor, uşor vom scăpa de mitocani, că vom scăpa de sărăcie şi de obiceiuri rele.
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

25 Octombrie, 2007, 08:42:29 p.m.
Răspuns #10

Minerva

Apai noi ne si subestimam pentru ca vrand-nevrand raportam totul la alte popoare: au drumuri, au salarii, au curatenie...
Uneori si eu mor de ciuda. Vrei sa iei parte la un simpozion si constati ca nu poti pentru ca desi  ai si ceva real de zis te costa 300 de euro... atunci toci maruntel din buze ca esti roman. Sa vrei sa faci un curs suplimentar si sa constati ca si ala e pe luna 180 de euro... iar te intrebi de ce te-ai nascut roman.
Si nu rezum totul la financiar. Mai e si tinicheaua pe care o duci dupa tine si zornaie la fiecare miscare: romanul e hot, romanul e puturos, romanul... Cu asta trebuie sa lupti ani de zile cand iesi afara si cand crezi ca ai reusit si constati ca e reala imaginea nu te mai intrebi cum e romanul. Nu te intrebi nici de cate ori te lovesc semenii tai de la care astepti putina intelegere. Te multumesti sa strangi din dinti si sa spui... e roman :(
« Ultima Modificare: 25 Octombrie, 2007, 08:56:39 p.m. de Minerva »

25 Octombrie, 2007, 11:03:34 p.m.
Răspuns #11

inda

E greu sa fii obiectiv atata timp cat privesti din interior, sa vorbesti despre mentalitatea romanului si sa fii roman in acelasi timp, asa ca ma abtin sa nu-mi arunc televizorul pe geam  ;)

Deci: "taci si fii fericit, pentru ca in Romania, viitorul este nelimitat"!

http://www.youtube.com/watch?v=WpYqX5xbFp4
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

25 Octombrie, 2007, 11:55:48 p.m.
Răspuns #12

viulian

Administrator
As ruga sa depolitizam discutia, stim cu totii ca politica e curva :) si n-are rost sa pierdem timpul cu asta.

Pe mine apropos de mentalitate, ma socheaza atitudinea de copii cu masina a romanilor.
Sa incep cu un context mai intai, ca sa-mi pot dezvolta ideea:
Mi-am schimbat locul de munca de jumatate de an, si cu toate ca obiectivul principal al schimbarii a fost marirea salariului, un alt obiectiv principal a fost ca locul de munca sa fie cat de aproape se poate de unde locuiesc. Intr-un Bucuresti haotic, prins continuu in reparatii de sosele si cu un trafic infernal, era musai sa gasesc un loc de munca in sectorul 6 (unde stau) si nu la mama naibii in platforma Pipera.

E, am gasit ceea ce cautam - m-am mutat, siii... fac 30 de minute pe jos pana acolo. Cu masina dimineata insa... fac chiar si o ora!
Ce ma socheaza insa este ca imediat cum ploua, toti isi pun fundul in masina, si stau in trafic. Asa o atitudine de copii rasfatati care cer mereu sa fie dusi in brate n-am vazut. Fratilor si claxoane, nervi, evident ca pe jos eu ma deplasez mai repede decat coloana de masini care circula pe Iuliu Maniu. E un spectacol care ma face sa ma simt super.
Oamenii astia sunt convins ca:
a) dau zeci de milioane pe an pe CASCO la masina pt ca sa stea blocati in trafic.
b) productivitatea in firma cred ca e la pamant, si dupa ce ca intarzie probabil 2 ore fata de program, vor mai sta 2 ore sa-si revina la cap si sa se vaite la colegi. Juma de zi dusa pe apa sambetei, doar pentru ca bebelusul are jucarie.
c) benzina cheltuita degeaba (cred ca naveta prin Bucuresti cu masina principala costa 100euros). Cred ca la foarte multi le-ar fi aproape imposibil sa negocieze o crestere de salariu de 100euros, bani care ar putea usor sa le ramana in buzunar daca ar alege sa fie ceva mai putin egoisti.

Si ce e mai nasol e ca egoismul asta de turma face ca si transportul comun sa fie la pamant si aproape sa forteze pe cei cu masina totusi sa incerce sa razbata tot Bucurestiul la volan. Asta e. Avantaj eu.

Tot discutand asa cu unul, cu altul, ar fi cateva idei:
a) taxa mare pentru trecerea cu masina prin centru in timpul saptamanii. Sa zicem 100euros. Asta i-ar forta pe toti 'bebelusii oportunisti' sa ramana pe dreapta, transportul in comun si-ar reveni imediat, in scurt timp din abonamente ar fi bani pentru cumparat si mai multe autobuze etc/, si toti ar ajunge confortabil / ieftin / repede la servici. Eee ?
b) Masinile de firma (cumparate de firme si date angajatilor) sa fie obligate sa ramana la garaj la sf. programului. Ca asa foarte multi au in fata blocului atat masina personala, cat si masina de firma. Parcarile gafaie, patronii sunt satisfacuti ca au castigat si ei putin, omul are un sentiment de putere ca 'fraiereste' firma, dar per ansamblu nivelul de stress colectiv creste. Patronu nu se va simti mai bine ca i-au ramas un 1000euros in buzunar cand ajunge acasa si nu are unde sa parcheze, sau ca ii intarzie angajatii, samd...

Din pacate romanul nu are inca suficienti bani incat sa nu mai simta nevoia sa se dea jmecher. Asta am simtit-o si pe pielea mea. Pana cand n-am avut un telefon scump, mereu ma 'manca' sa-mi scot telefonul mai ieftinache din buzunar, si sa ma dau jmeker ca ala de langa mine are unul si mai ieftin. E, de cand mi-am luat telefonul pe care l-am dorit mereu, nu ma mai laud cu el deloc. Imi e suficient ca il am, nu ma mai intereseaza al altora.
Dar romanul este sarac, si dornic de afirmare. Masina noua! Excelent motiv de stat in trafic si de laudat la prieteni, si asta pe banii personali.

26 Octombrie, 2007, 12:06:59 a.m.
Răspuns #13

Lorelei

Am multe amendamente la ce ai scris, Iulian. e prea tarziu acum sa elaborez, dar unul tot voi spune si poate voi reveni la topic cand nu mi-e asa somn: tu faci 30 de min pe jos pana la serviciu, deci iti permiti "sa nu fii egoist" (as zice ca tot egoism e, caci tu iesi castigat de acolo, dar asta e alta discutie). Dar, cum eu cu masina cand e traficul lejer fac 45-50 de min pana la serviciu (as face probabil vreo 2 ore pe jos daca nu mai bine), solutia ar fi sa folosesc RATB-ul cu care as face tot cat fac cu masina, doar ca m-ar costa mai putin, DAR confortul nu se compara. Imi amintesc cand mergeam cu RATB-ul, inafara de faptul ca trebuie sa schimb 2 sau 3 mijloace (depinde de ruta), inghesuiala, nebunie, cersetori, mirosuri, stat in picioare, calcat cu ceilalti in picioare intr-o inghesuiala teribila in al treilea autobuz de fapt ca-n primele doua nu reuseam uneori sa ma urc. Deci te rog nu-mi spune ce solutii minunate am, ca te va contrazice realitatea bruta. Nu-mi zice nici sa-mi schimb serviciul cu unul aproape de casa ca iar te va contrazice realitatea ba ti-ar da si doua palme!  :laugh:
O sa revin sigur la subiect, acum ma duc sa imi refac neuronii tociti de mersul cu masina in trafic... greu  :D
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

26 Octombrie, 2007, 12:09:55 a.m.
Răspuns #14

viulian

Administrator
Iar eu astept odihnit si proaspat... revenirea ta la topic :D