10 Octombrie, 2025, 09:20:09 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Cine este nevoit să pună întrebări, nu este îndreptăţit să i se răspundă.  (Citit de 6336 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

18 Februarie, 2008, 11:12:21 p.m.
Citit de 6336 ori

viulian

Administrator
Nu mai tin minte autorul, citatul l-am gasit pe un site, de mult, in engleza. Si chiar daca intr-un fel este cumva contrar ideii de forum :) totusi... mi se pare un citat frumos.

Ce parere aveti ?

08 Martie, 2008, 10:49:56 p.m.
Răspuns #1

Lorelei

Cred ca e o mare prostie. N-ai cum sa stii totul. Si chiar cand se presupune ca ar trebui sa stii sau sa descoperi singur, nu cred ca e nici o nenorocire daca recunosti ca ai nevoie de ajutor sau indrumare.
Da, probabil, intr-un context legat de spiritualitate, desavarsire, in care ajungi la un nivel la care se presupune ca ar trebui sa gasesti singur calea, poate acolo are sens, daca simti inca nevoia sa intrebi e clar ca nu meriti sa fii acolo unde esti. Altfel mi se pare un citat perfect idiot.  :angel:
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

08 Martie, 2008, 11:33:40 p.m.
Răspuns #2

Semiramis

Global Moderator
eu rămân la partea cu "idiotul"... :D
dacă cineva este nevoit să pună întrebări este îndreptăţit să caute răspunsuri...eu aşa vad lucrurile.
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

08 Martie, 2008, 11:38:39 p.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
 :icescream:

Booon, sa vedeeem... Cred ca intelesul ascuns este cel de intuitie. Pentru ca pana la urma cand ceri ajutor, nimeni nu ofera ce vrei tu (decat daca e vreo solutie riguroasa la vreo ecuatie, ceva) ci ce crede persoana ca ai tu nevoie. Deci oricat ai cere ajutorul, pana la urma, daca TU nu iti gasesti solutia, pot sa-ti zica 1000 sfaturile lor, ca tot fara raspuns ramai.

Si pentru ca 'idiot' mai cere o inghetata, sa mai iau una :icescream: inainte de poveste.

Azi am ramas in pana cu masina (dacie berlina). Am plecat la 4AM din Bucuresti catre Mangalia, iar dealurile de la Medgidia, chiar cand ma pregateam sa depasesc un tir (incredibil cat de multe tiruri la ora aceea matinala)  :boxed: masina ramane brusc fara putere, pe la 100Km/h. Calcam aceleratia si zero putere. Am tras pe dreapta pana la urma. Tras capota. Carburatorul era leoarca de benzina jos, la baza. Desfac, garnitura dusa. N-am garnitura. Improvizez cu niste banda izolir si niste hartie cerata [instructiunile de la pompa de frana!].
E, evident, tot nu mergea.
Deci dupa o ora de frustrare, indraznesc sa-mi sun mecanicul, si sa CER AJUTOR intr-un mod complet INTELEPT (cum ai zice tu  :P). Dupa ce omul imi zice de: a) plutitor cu plastic fisurat, b) condensator, c) cel mai probabil pompa de benzina. Care e infernal de facut rost la ora aia pe camp nu ? Schimb condensatorul, si nimic. Desfac iar carburatorul, ma uit la plutitor, era perfect.

E, nu stiu ce imi vine sa bag mana dupa un surub care este prins sub plutitor, un surub la care nimeni nu a umplat ever, si care arata impecabil. Era desurubat, nu mai obtura benzina cum trebuie, si pur si simplu carburatorul se inneca dupa nici 50 de m de mers.

Morala: cauta ajutor, dar ce te scoate din problema este propria intuitie. Ar fi trebuit sa ma opresc la verificarea plutitorului, si incercat sa merg pana in sat sa astept sa se deschida un magazin de piese auto; sa iau pompa, montez, si gata. Caci asa mi s-a spus nu ?
E, totusi intuitia m-a pus sa ma uit si la surubul acela complet inaccesibil si care arata nemiscat. Si totusi, trebuia doar pipait. Si fix acolo s-a dus degetul pipaitor. Incontrolabil.
Am ajuns acasa cu o ora jumate intarziere, dar cu toti banii in buzunar (n-am platit tractare) si cu o imagine de sine ce nu-mi mai incapea in piele de bucurie.

Totul indica spre pompa de benzina, darrrrrr... doar intuitia m-a facut sa ma duc totusi capacul de carburator si sa pipai surubul. Am strans, impachetat totul, si ajuns acasa.

Desi s-a cam topit inghetata - invatamintele sunt simple. Dacia merge si cu hartie cerata pe post de garnit.. hmmm... stai. Invatamintele sunt simple. Cauta ajutor, dar asa, ca eventuale linii de ghidaj. Ce trebuie construita este intuitia.. aceea te duce mai repede la solutie ca orice alt ajutor posibil, si..... fix solutia pe care o cauti TU.

« Ultima Modificare: 08 Martie, 2008, 11:41:11 p.m. de viulian »

08 Martie, 2008, 11:50:15 p.m.
Răspuns #4

Lorelei

Daca cumva intamplarea facea ca mecanicul sa-ti fi zis bai, ia vezi, nu cumva... exista un surubel care poate nu optureaza bine si tu neintuitiv, ci ca raspuns la indemnul lui ai fi rezolvat problema (evident nu se mai umfla egoul ca un balon, dar deh... se rezolvase problema), postul de mai jos arata absolut altfel. Sunt sigura ca in alte o mie de cazuri ai cerut ajutor si ai rezolvat o multime de probleme. De exemplu, ai ceva de tradus intr-o limba straina pe care n-o stapanesti. Ce faci? Mergi pe intuitie? Sau rogi sa te ajute pe unul care se pricepe? Sau nu-l intrebi caci daca il intrebi nu esti indreptatit sa capeti raspuns?  :D :D

Unde e inghetata mea? Aham... uite-o:  :icescream:

09 Martie, 2008, 12:02:58 a.m.
Răspuns #5

viulian

Administrator
Nu e buna inghetata!!!

Problema e asa: este ceva pentru care chiar merita sa afli raspunsul ? Atunci e las sa intrebui. E ca si cum ai trisa la un joc in care scopul esti chiar tu.

Daca e insa ceva care doar trebuie facut pentru ca sa treci la alte chestii mai importante.. atunci intrebi, rezolvi problema, si mergi mai departe cu ale tale. O chestie 'en passent', fara valoare pentru forul tau interior. Si pana la urma poate o inveti asa, ca sa mai economisesti timp (putem inversa tradusul cu ceva mai tehnic) asa, ca sa mai economisesti timp.

Sau na. Problema e asa: sunteti doua care considerati idioata abordarea, ok :D va multumesc pentru RASPUNS, eu mai caut si de unul singur  :icescream:

09 Martie, 2008, 12:07:35 a.m.
Răspuns #6

Lorelei

Problema e asa: ai ramas fara argumente la povestea ca s-ar fi putut foarte bine intampla ca mecanicul sa te rezolve. Si atunci exemplul tau nu este un argument "pentru" apodictic, ci unul circumstantial. Pe scurt, faina povestea cu masina, fara consecinte teoretice, totusi. :slap:

Cat despre citat - repet, cred ca se aplica eventual in Zen sau asa ceva, in viata de zi cu zi... no way! Intreab, frate, ca nu pierzi nimic.

09 Martie, 2008, 12:17:34 a.m.
Răspuns #7

viulian

Administrator

10 Martie, 2008, 11:19:58 a.m.
Răspuns #8

Lady Allia

eu cred ca toata lumea e indreptatit sa intrebe si e indreptatit sa i se raspunda. nimeni nu s-a nascut omniscient si nimeni nu poate sa detina cunostintele si adevarul absolut - uneori chiar daca se documenteaza.
viata e ciclica - totul se modifica in ea - mereu este loc de mai mult si mai bine!