10 Octombrie, 2025, 11:13:57 p.m.
Totul despre Iubire

Sondaj

Ce fel de dragoste preferati?

Dragostea pasională
Dragostea liberă
Vreau sa aflu mai mult
Nu e relevant subiectul

Autor Subiect: Dragoste pasionala sau dragoste libera ?  (Citit de 36750 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

08 Iunie, 2008, 11:06:33 p.m.
Răspuns #15

liviu

Cum sa te contrazic daca nu inteleg despre ce-i vorba in propozitie?  ;)
Am intrebat, chiar de doua ori, voiam sa vad argumentele ca sa le pot contrazice!!!

Nu e chiar atat de usor sa potrivesc cuvintele.., avand in vedere ca nu ne putem vedea si nici macar auzi.. Iar daca folosesc prea multe cuvinte, devine plictisitor.. Asa ca mai strecor cate o gluma.. mai facem o mica pauza (sa ne punem in ordine gandurile). Cu alte cuvinte, ne adaptam si noi la imprejurari! Dar, pe ansamblu, e OK., in privinta raportului cost-beneficii.  ;)
« Ultima Modificare: 08 Iunie, 2008, 11:32:56 p.m. de liviu »

08 Iunie, 2008, 11:41:58 p.m.
Răspuns #16

liviu

Cum poti imbina practicul, eficientul si pasionalul?

Pe mine ma ajuta principiul acesta al utilitatii.. Dar cand zic "practic", ma refer la armonizarea actiunii/presupunerii cu propriile mele nevoi reale (acestea sunt de fapt, nevoi general umane), iar cand spun "eficient", asta se refera la armonizarea cu Scopul! Iar de pasiune, cum spuneam.. nu scapa nimeni!  ???

09 Iunie, 2008, 12:12:24 a.m.
Răspuns #17

liviu

Eu am cautat intotdeauna un tip de relatie cat se poate de practic si eficient si fara nici un fel de compromisuri. Va rog sa ma credeti ca se poate.. Sau daca nu, va rog sa ma contraziceti fara nici un fel de retinere!!!

Eu nu caut compromisuri, ci mai degraba intr-o relatie trebuie sa cream conditii in care sa fie satisfacute nevoile ambilor parteneri. Pentru a putea ajunge la o astfel de rezolvare, trebuie sa renuntam complet la scopul de a-i determina pe oameni sa faca ce vrem noi. (aceasta are legatura cu iubirea libera)

09 Iunie, 2008, 01:35:44 a.m.
Răspuns #18

Switty

Daca prin dragostea libera se intelege aceea in care treci din floare in floare ca o albinuta interesata doar de polenizare - atunci pasionala..
Daca prin pasionala se intelege doar ceea ce este legat de instinctul primar, de dorinta carnala fara alte aferente - atunci dragoste, pur si simplu, impreunare totala, daruire, ardere..tot tacamul..
Asadar..vreau mai mult..:)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 01:39:17 a.m. de Switty »
"Don't let the seeds keep you from enjoying the watermelon"

09 Iunie, 2008, 09:03:07 a.m.
Răspuns #19

liviu

Voi ilustra printr-un exemplu, ca sa intelegem mai bine diferenta dintre cele doua tipuri de dragoste..

Presupunand ca am o rabla de masina, cu motorul facut varza.. as putea foarte bine sa-i cobor pe pasageri din masina si sa-i inlocuiesc cu altii noi; iar apoi sa ma urc bucuros la volan si sa plec mai departe! Va rog sa nu radeti de mine, pentru ca sunt convins ca as putea gasi cu usurinta alti cativa insi care sa-mi faca pe plac si sa plimbe pe marginea drumului - in sens opus directiei in care vreau sa merg - niste pomisori dezradacinati. Acum iluzia ca ma deplasez inainte e desavarsita.. Cei mai multi dintre noi se multumesc cu atat.  :(

(eu insumi m-am complacut in aceasta situatie, timp de mai multi ani.. pana intr-o zi cand am zis: Destul, acum voi umbla la motor:))

P.S.: va previn ca e nevoie sa ne bagam si pe sub "masina", asa ca - foarte probabil - ne vom murdari din cap si pana-n picioare.. dar eu prefer sa cred ca aici-acum-impreuna vom reusi sa inlocuim vechiul mecanism defect, al sufletelor noastre, cu unul nou.

Dar, imi veti zice, nu toti vor fi dispusi sa faca acest lucru (care la prima vedere pare dificil). - Stiu. Si mai stiu si ca: "Teoria, ca teoria.. dar practica ne omoara!" Dar, daca nu stim nici macar teoretic, cum stau lucrurile.. ce sanse avem sa gasim vreodata un reper care sa ne ajute, cel putin, sa alegem liber si in deplina cunostinta..!!!???  ;)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 09:48:02 a.m. de liviu »

09 Iunie, 2008, 10:14:42 a.m.
Răspuns #20

Emma

uite..ma tot gandesc si nu gasesc niciun exemplu care sa sustina:
Citat
Eu am cautat intotdeauna un tip de relatie cat se poate de practic si eficient si fara nici un fel de compromisuri. Va rog sa ma credeti ca se poate..

eu nu cred...si cum ai spus sa te contrazica cine nu crede... ;D nu am mai vazut o relatie fara compromisuri...pana si relatia cu propria persoana presupune 'compromisuri'..dar mai ales atunci cand se intalnesc doua persoane...DIFERITE...cu bune si cu rele...oare cum sa fie posibil asta...? De fapt doi oameni care intra intr-o relatie sunt ca 2 pietre care incep sa se şlefuiască pe parcurs una dupa forma celeilalte...iar asta inseamna toleranţă, pentru ca atunci cand iubesti, iubesti totul si nu percepi ca pe fiind un compromis...
mai este o varianta totusi...poate ca nu face unul  compromisuri intr-o relatie dar celalalt...? e la fel si pentru el? eu nu cred...(poate ca face el cât şi pentru tine  :D )

iar referitor la :
Citat
cel putin, sa alegem liber si in deplina cunostinta..!!!???
...noi oamenii nu prea suntem niste fiinte libere..cam greu sa alegem liber cand suntem constransi de atatea ...(necesitati fizice, morale...etc)

acum sa ma contrazica si pe mine cineva...daca zisei ceva...  :(
Strong people don't put others down...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

09 Iunie, 2008, 10:39:14 a.m.
Răspuns #21

liviu

eu nu cred...si cum ai spus sa te contrazica cine nu crede... ;D nu am mai vazut o relatie fara compromisuri...pana si relatia cu propria persoana presupune 'compromisuri'..dar mai ales atunci cand se intalnesc doua persoane...DIFERITE...cu bune si cu rele...oare cum sa fie posibil asta...? De fapt doi oameni care intra intr-o relatie sunt ca 2 pietre care incep sa se şlefuiască pe parcurs una dupa forma celeilalte...iar asta inseamna toleranţă, pentru ca atunci cand iubesti, iubesti totul si nu percepi ca pe fiind un compromis...
mai este o varianta totusi...poate ca nu face unul  compromisuri intr-o relatie dar celalalt...? e la fel si pentru el? eu nu cred...(poate ca face el cât şi pentru tine  :D )

iar referitor la :
Citat
cel putin, sa alegem liber si in deplina cunostinta..!!!???
...noi oamenii nu prea suntem niste fiinte libere..cam greu sa alegem liber cand suntem constransi de atatea ...(necesitati fizice, morale...etc)

acum sa ma contrazica si pe mine cineva...daca zisei ceva...  :(

Daca am cazut de acord ca autonomia sau autodeterminarea este o iluzie (la care se renunta greu, ce-i drept, chiar si la varsta adulta!), atunci putem merge mai departe.

P.S.: Va rog sa observati ca eu astept intotdeauna "feed-back" din partea voastra.. caci altfel ce-as face..!? M-as trezi ca am luat-o asa, pe campii.. de unul singur. Ce vreau sa spun e ca avem nevoie sa stabilim o comunicare autentica, intr-o relatie de interdependenta (dependenta reciproca)
Altfel nu merge.. stiu din experienta, pentru ca am incercat si pe alt site (forum de discutii), dar acolo m-am lasat pagubas, in cele din urma..  :(  Acum, cine stie.. poate ca "tot raul spre bine" (altfel nu eram aici!).  ;)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 10:43:04 a.m. de liviu »

09 Iunie, 2008, 10:58:19 a.m.
Răspuns #22

Escu

Global Moderator
@emma: De acord cu tine, nu am mai vazut relatie fara compromisuri. Mi-a placut exemplul cu pietrele.

@liviu (1): referitor la masina si umblat la motor, sa sti ca degeaba umblii cateodata la motor, daca masina e mancata de rugina sau ai pana, tot nu o sa atinga suta cum am dori noi. nici nu poti sa ii pui alt motor de alta masina. Parerea mea e ca trebuie privita imaginea in ansablu (toata masina, nu doar motorul).

@liviu (2 - offline): nu e treaba mea, dar am impresia ca de profesie esti ceva cu psiho...Din modul in care scri, lasi impresia ca esti in cautare de "pacienti". Nu vreau sa sune rautacios sau altfel, este parerea mea si pot sa ma insel.
Let's put a smile on that face!

09 Iunie, 2008, 12:10:13 p.m.
Răspuns #23

liviu

@liviu (2 - offline): nu e treaba mea, dar am impresia ca de profesie esti ceva cu psiho...Din modul in care scri, lasi impresia ca esti in cautare de "pacienti". Nu vreau sa sune rautacios sau altfel, este parerea mea si pot sa ma insel.

(Nu te inseli deloc.. toti suntem "pacientii"/clientii cuiva mai mare decat noi, dar a venit timpul sa mentionez foarte clar.. scopul si durata vizitei mele, aici:

Mi se pare evident, din capul locului, ca scopul acestor discutii nu este (doar) cautarea/gasirea de raspunsuri/intrebari.. Daca ar fi asa, atunci cei care ,,vin doar sa ia" ar fi mai castigati decat noi, cei care.. ne dam (in mod asiduu) cu parerea!!!
Cu ce ne alegem noi in plus fata de ei!? - Cu spiritul de echipa ce rezulta din aceasta interactiune. Daca este asa, atunci acest spirit va continua sa ne calauzeasca oriunde!

Mai mult decat atat: Noi (= voi si cu mine) nu incurajam nicidecum vreun asa-zis ,,spirit de turma" caci acesta ne-ar imprima, inevitabil, o atitudine exclusivista, mai apoi!!! Departe de noi gandul acesta.. Mai degraba suntem direct interesati in regasirea acelei minunate ,,unitati in diversitate", singurul mod prin care ne putem garanta noua insine o deplina libertate in afirmarea propriei individualitati si originalitati.

Singura problema (in opinia mea) este aceea ca de foarte multe ori suntem tentati sa confundam scopul cu mijloacele (sau.. marfa cu ambalajul, cum se mai zice!) Pentru noi forumul reprezinta un loc de intalnire, un mod de a fi aici-acum-impreuna.. Intrucat este permanent animat de persoane vii, forumul reprezinta un spatiu/teren vital. Fiecare clipa petrecuta impreuna, fiecare opinie.. sunt extrem de pretioase pentru noi.. Fiecare persoana in parte reprezinta un scop in sine si nimeni nu poate fi subordonat nici unui alt scop oricat de maret ar putea sa para la un moment dat.. Dar pentru ca avem si un subiect de discutie comun, ne folosim de acest mijloc pentru a scapa de individualism si a ne deprinde sa lucram in echipa.. Mi se pare ceva simplu si firesc..

P.S.: ..si pentru ca nu are niciun rost sa mai deschid vreun alt topic, cel de fata permite un larg caracter inclusiv:)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 12:27:00 p.m. de liviu »

09 Iunie, 2008, 12:21:09 p.m.
Răspuns #24

inda

Deja m-a luat durerea de cap !

@ Escule, nu-i nici o problema ca cineva ar fi "de profesie ceva cu psiho" ca am beneficia pe gratis de ceva ce-i in mod normal pe bani, ideea e sa nu aiba efect invers ( adica sa se ia de la pacient) :D

@ Liviu, ceea ce nu intleg eu e de ce trebuie sa dai jos din masina pasagerii si sa cauti altii devreme ce problema-i la motor (sau la sofer) nu la peisaj si aia de-i duci cu tine n-au saracii nici o vina sau cel putin eu nu o vad.

Si as mai vrea totusi sa-mi explice si mie cineva, asa pe indelete, cum e cu dragostea aia libera ca nu stiu de ce dar expresia asta cred ca ma duce cu mintea ( poate in mod eronat )catre altceva!

Sau mi se trage de la impresionanta paleta de culori a textului :confused:
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

09 Iunie, 2008, 12:49:52 p.m.
Răspuns #25

liviu

@ Liviu, ceea ce nu intleg eu e de ce trebuie sa dai jos din masina pasagerii si sa cauti altii devreme ce problema-i la motor (sau la sofer) nu la peisaj si aia de-i duci cu tine n-au saracii nici o vina sau cel putin eu nu o vad.

Si as mai vrea totusi sa-mi explice si mie cineva, asa pe indelete, cum e cu dragostea aia libera ca nu stiu de ce dar expresia asta cred ca ma duce cu mintea ( poate in mod eronat )catre altceva!

Si eu stiu acum, ca pasagerii.. n-au saracii nicio vina, dar multa vreme n-am stiut:(

Pasagerii sunt persoanele cu care ne aflam in relatie, la un moment dat, in timp ce caroseria si motorul masinii reprezinta trupul si respectiv, sufletul fiecaruia/eia dintre noi.  :)

Cat despre dragostea aceea pasionala/libera.. nu acesta este scopul, neaparat, ci este mai degraba un motiv de a fi aici-acum-impreuna. Dar in functie de cum va decurge situatia sondajului pe care l-am atasat, e posibil sa gasim impreuna si niste raspunsuri.. dar si alte intrebari!  ;)

P.S.: Eu nu caut sa impun nimanui vreo opinie de-a mea.. dimpotriva, sper ca vom reusi, fiecare, sa vedem lucrurile din ce in ce mai clar; asa ca in orice moment, fiecare trebuie sa se simta liber sa-si indrepte mintea incotro vrea, dar sa si participe la discutii, in mod nestingherit.  :)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 12:55:58 p.m. de liviu »

09 Iunie, 2008, 01:23:32 p.m.
Răspuns #26

inda

Cat despre dragostea aceea pasionala/libera.. nu acesta este scopul, neaparat, ci este mai degraba un motiv de a fi aici-acum-impreuna. Dar in functie de cum va decurge situatia sondajului pe care l-am atasat, e posibil sa gasim impreuna si niste raspunsuri.. dar si alte intrebari!  ;)

Eu am intrebat ce este dragostea libera, doream sa aflu un raspuns simplu, tu ai folosit aici expresia, prin urmare tu trebuia sa o si explici celor care intreaba. Rezultatele sondajului n-au legatura cu definirea expresiei.

Daca eu intreb ce preferi: soparla cu clopotei sau pisica verde n-ar fi normal sa-ti spun ce reprezinta fiecare in cazul in care tu n-ai vazut aratarile acelea?  :D 
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

09 Iunie, 2008, 01:34:56 p.m.
Răspuns #27

liviu

Eu am intrebat ce este dragostea libera, doream sa aflu un raspuns simplu, tu ai folosit aici expresia, prin urmare tu trebuia sa o si explici celor care intreaba. Rezultatele sondajului n-au legatura cu definirea expresiei.

Daca eu intreb ce preferi: soparla cu clopotei sau pisica verde n-ar fi normal sa-ti spun ce reprezinta fiecare in cazul in care tu n-ai vazut aratarile acelea?  :D 

Soparlele si pisicile tin de alt domeniu.. Pe mine ma intereseaza daca dam, sau nu, aceeasi semnificatie urmatorilor termeni simpli: pasional, respectiv, liber (n-are cum sa fie asa de greu!). Altfel, exista riscul sa discutam in contradictoriu, doar pentru ca vorbim fiecare despre lucruri foarte diferite. Cu alte cuvinte, ma intereseaza sa aflu ce ati alege acum (inainte de a merge mai departe). Iar dupa aceea puteti sa reveniti foarte usor asupra votului, pentru a-l schimba. Altfel n-am cum sa stiu cat de bine m-am facut inteles si ma trezesc ca vorbesc aiurea!  :(

P.S.: sunt si eu in aceeasi situatie ca si voi.. si fiecaruia trebuie sa i se acorde sanse egale de participare. Asa mi se pare echitabil.. Altfel ma duceam sa predau undeva! Doar impreuna putem avea certitudini:)
« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 01:43:01 p.m. de liviu »

09 Iunie, 2008, 02:13:25 p.m.
Răspuns #28

liviu

..inainte de a merge mai departe..

Haideti sa stabilim de comun acord, unde putem spera sa ajungem..!? (pentru ca n-ar fi corect nici ca eu sa stiu dinainte, ceea ce urmaresc, iar pe voi sa va las sa umblati in ceata.. Nu fac eu chestii de-astea!  ;))

Puteam sa aleg alti termeni prin care sa desemnez cele doua tipuri de dragoste, dar nu e chiar asa de important lucrul acesta, pentru ca indiferent cat de mult am avansa cu discutia, ne va fi la fel de greu sa facem alegerea, ba chiar si mai greu! Ce putem sa stim, deja, e ca sunt doi termeni total diferiti. Pentru simplificare, sa presupunem ca unul are semnul "+" , iar celalalt "-". Chiar daca ar fi sa alegem binele, tot degeaba.. vom observa ca raul sta lipit de noi. Si cu cat mai mut ne vom inversuna noi, se va inversuna si el. Aici vom ajunge. Dar, atunci ce rost mai are sa discutam, daca stim dinainte ca nu avem cum s-o scoatem la capat..!??? Tocmai asta e.. trebuie sa stim practic, adica "pe pielea noastra". Doar asa putem vedea rezolvarea. Ea a existat dintotdeauna, dar acum nu suntem capabili s-o vedem, intrucat inca mai gasim putere in mana noastra (e vorba despre iluzia autonomiei sau autodeterminarii). Iata ca v-am spus mai dinainte. Daca ati avut doar o simpla curiozitate si atat, sunteti liberi acum.. Oare..!???  :(

P.S.: ... vom fi cu adevarat liberi:)

« Ultima Modificare: 09 Iunie, 2008, 02:24:50 p.m. de liviu »

12 Iunie, 2008, 01:49:24 p.m.
Răspuns #29

liviu

Îmbrăţişarea târzie

Cu lacrimi uscate de-a gata,
Plângeam..
Încă mai plâng,
Şi tac.