10 Octombrie, 2025, 08:16:58 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: sa vorbim orice  (Citit de 6483 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

20 Iulie, 2008, 08:51:38 p.m.
Citit de 6483 ori

Minerva

Nu stiu daca ceea ce scriu astazi reprezinta subiectul unei polemici sau intereseaza pe cineva dar, cum tot putem scrie orice, imi spun si eu oful
Discutam ieri cu doua fete indignate ca le numesc Domnite. Una incerca sa ma convinga ca i se trage repulsia de la smecherii de cartier, cealalta imi reprosa ca suna prea… bucurestean. Oricum mai in gluma mai in serios mi-au interzis sa le mai numesc asa. Impulsul firesc ar fi fost sa le trimit cu nasucul in DEX dar...
Imi pare ciudat ca in timp ce s-au preluat de la manelisti sau de la rromi cuvinte cu sens mai mult sau mai putin cunoscut si nimeni nu pare deranjat, alte cuvinte (cu valoare) au devenit blamate.
Nu spun evident nimic nou, se tot discuta pe marginea acestui subiect. Ideea este ca la o asa reactie te astepti in general de la oamenii cu mai putina scoala.Fetele nu aveau deloc putina si nu erau nici genul: "am trecut ca gasca prin apa". Oare cat de mult a decazut biata cultura romaneasca si cat ii va trebui sa se piarda in noul val manelist?
Greseala mi-a apartinut: tinerele nu erau Domnite!
« Ultima Modificare: 20 Iulie, 2008, 08:56:31 p.m. de Minerva »

20 Iulie, 2008, 08:58:03 p.m.
Răspuns #1

Lorelei

Pai hangita draga, domnite suntem aici, si mi-e tare drag ca asa suntem... poate domnia ta nu stie ca hanurile nu cresc in Bucuresti, poate doar in spatii virtuale...  ::)
Una peste alta... poate ca "doamnele" nedomnite or fi avut vreo experienta nefericita cu apelativul buclucas, atata tot. Mie una mi-e drag.  :hug:
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

20 Iulie, 2008, 09:11:18 p.m.
Răspuns #2

Minerva

Fie asa in gradina lor... Oricum erau gagici misto ;)

20 Iulie, 2008, 10:09:05 p.m.
Răspuns #3

George Ene

Citesc în DEX: Domniţă, domniţe, s.f., Fiică sau soţie de domn, prinţesă. (Poetic şi familiar): Termen cu care o persoană se adresează unei femei tinere – Doamnă + sufixul – iţă.
   Aşadar, n-ai greşit cu nimic, dragă Minerva. Ai folosit o adresare frumoasă, care denotă gingăşie, către cele două fete, care, iată, n-au ştiut s-o aprecieze, pentru că, vai, au fost învăţate să fie trase de păr, să fie smucite, luate-n şuturi, să nu cunoască respectul, care, iată, e o floare rară în scumpa noastră Ţară. Păcat! Dar tu nu te necăji de-atâta. Sunt lucruri mult mai grave, care ar trebui să ne ridice-n picioare, să cerem socoteală celor care le făptuiesc…
   Avem o limbă frumoasă, avem o Ţară frumoasă, cum sunt puţine pe Terra, avem şi oameni frumoşi, dar, din păcate din ce în ce mai puţin pregătiţi dpdv al moralei şi-al eticii (care e deasupra moralei – teoria şi înţelegerea moralei). Profesorii sunt scârbiţi, scârbă indusă de elevi şi eleve, iar părinţii (care nu doar că n-au timp, dar au rămas şi ei, bieţii, cu pergătirea şi înţelegerea vieţii, tot la nivelul broaştei) n-au nici timp şi nici chef să-şi îndrume odraslele. Şi ne găsim noi, cei de pe unele site-uri (foarte puţine la număr), cu mirarea pentru ceea ce vedem, dar şi cu dorinţa de a face ceva, cât de cât, să mai îndreptăm lucrurile. Or, o picătură-n oceanul ăsta, al dezordinii şi-al indisciplinei liber-consimţite (vorbă să fie!), nu facem nimic, că nu putem.
   Ai toată stima mea, şi pe-a colegilor, asta însemnând că te rog să-mi simţi umărul la opera ce-o dedici educării noii generaţii. Cât le priveşte pe domnişoarele-gagici, lasă-le, că au ele când să-şi dea cu pumnişorii-n cap, pentru ceea ce le vor face cei care, în nici un caz nu le vor lua cu… “domniţe”, ci le vor zice aşa cum au învăţat ei (prin găştile de cartier): “Hei, fă, aia, ia nu mai fă pe nebuna! Treci aici, la… băiatu’, să-ţi înfigă proţapu’!” Aşa vorbe – aşa merită, probabil!
E cantu dinoscitur avis

20 Iulie, 2008, 10:10:47 p.m.
Răspuns #4

Escu

Global Moderator
probabil pentru ele...domnita = duduie . Poate le-a deranjat si tonul...nu numai cuvintul in sine. Ei, dar nu-ti pierde vremea cu prostioare...pana la urma...cine te intelege bine...cine nu...
Let's put a smile on that face!

20 Iulie, 2008, 11:24:13 p.m.
Răspuns #5

Minerva

GeoSteph ma bucur ca mai iubeste cineva... Domnitele (etimologic) si le ia apararea.

Todd, chiar si duduie cand se folosea era un termen de respect din cate-mi amintesc. Si nu am fost "coltoasa" (asta ca vorbeai de ton). Doar cuvantul a nascut discutia. In schimb ai dreptate.. cine intelege bine cine nu.... 

21 Iulie, 2008, 06:31:42 a.m.
Răspuns #6

Switty

Minerva draga, banuiesc ca la ora asta "problema" prezentata nu mai reprezinta un of pentru tine, deoarece - cum spunea Sweeney si cum erai si tu de acord - cine nu pricepe, nu pricepe..de multe ori, oamenii se simt "intepati" fara rost si , culmea, tocmai atunci cand sunt ironizati de-a binelea nu sesizeaza  ;D
La urma-urmei, intentiile tale au fost din cele mai bune..restul..vorba ceea : " Toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim! "  ;)
O zi buna, domnita (sic!) draga  :-*
"Don't let the seeds keep you from enjoying the watermelon"

21 Iulie, 2008, 10:07:59 p.m.
Răspuns #7

inda

Nu stiu cum o fi cu domnitele si de ce n-o fi picat bine, poate vorba lui Sweeney, n-ai folosit tonalitatea care trebuia  :D , cert este ca pe la cafenea cand vine Motanel si aduce cafele la printese nu se supara nimeni. Poate am ramas in urma cu noile texte ale manelelor, dar de domnite n-am auzit pe acolo, numa de printesa mea, masina mea, banii mei, casa mea...viata mea  :laugh:
Hotarat lucru nu de acolo li se trage, poate a aparut un alt gen muzical  ::)
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

01 August, 2008, 10:35:07 p.m.
Răspuns #8

motanel

:-[ Sper ca nu  s-a simtit ofensata nici una dintre "cinstitele fete" (cu tz) pe care le-am "gratulat|" cu apelativul "printesa", chiar nu voiam sa sune manelistic sau sa jignesc pe cineva.Poate suna desuet dar eu inca mai salut cu "sarut mana", chiar si "boierii" nu doar "printesele", sau "domnitele".Sa imi fie iertat daca cineva a simtit ca i-as fi adus vreun afront, nu a fost intentia mea.Indurare cinstite fete (cu "tz") dar  crescut-am  cu Creanga, Ureche, Neculce, Caragiale si Musatescu, nu cu pustiu,guta, bursuc sau salam si nu voiesc a ofensa pe nimeni folosind astfel de cuvinte.
   Aista mi-e crezul crezul intru propasirea limbii romane si a neamului romanesc.Sa imi fie iertata indrazneala de a fi venit cu jalba-n protap, inaintea Dumneavoastra, cinstiti boieri si suave domnite.
   Cu plecaciune, un rob, al dumneavoastra si al limbii romane.  :-[
   Pentru iertare v-aduc plocon un menestrel pentru a-mi face uitata neobrazarea. :-[

http://www.filme-youtube.ro/games/Mihai_Margineanu_-_Pe_sub_norii_de_hartie.html
In afara de carti nu traiesc decat dobitoacele si sfintii: unele pentru ca nu au ratiune, ceilalti pentru ca o au intr-o prea mare masura ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de constiinta.

02 August, 2008, 12:09:10 p.m.
Răspuns #9

Switty

Nu trebuie sa ne "mituiesti", motanel.. :P..no harm done..apreciem pe cei ce stiu sa fie manierati si respectuosi..au ajuns sa fie "rara avis", asa ca-i ocrotim prin lege pe cei ramasi.. :)
"Don't let the seeds keep you from enjoying the watermelon"

02 August, 2008, 03:26:18 p.m.
Răspuns #10

motanel

:-[  Sarut mana, va multumesc pentru intelegere si ingaduinta.Nu ma mai laudati atat, ca exista riscul sa imi placa si cred ca as putea sa ma obisnuiesc cu asta.  :-[   :angel:  :angel:
In afara de carti nu traiesc decat dobitoacele si sfintii: unele pentru ca nu au ratiune, ceilalti pentru ca o au intr-o prea mare masura ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de constiinta.

02 August, 2008, 05:44:09 p.m.
Răspuns #11

Semiramis

Global Moderator
   :-[  Sarut mana, va multumesc pentru intelegere si ingaduinta.Nu ma mai laudati atat, ca exista riscul sa imi placa si cred ca as putea sa ma obisnuiesc cu asta.  :-[   :angel:  :angel:

sau să începi să torci...  :)
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

04 August, 2008, 11:06:57 p.m.
Răspuns #12

Sibelius

Cred ca "domnitele" trebuiau trimise sa puna mana pe Blaga :police:, poate versurile despre "domnite" le-ar fi facut sa redescopere termenul.

04 August, 2008, 11:08:36 p.m.
Răspuns #13

Escu

Global Moderator
Cred ca "domnitele" trebuiau trimise sa puna mana pe Blaga :police:, poate versurile despre "domnite" le-ar fi facut sa redescopere termenul.

Si ar fi zis domnitele: "Blaga e tipu de a canditat la primaria Capitalei?"
Let's put a smile on that face!