11 Octombrie, 2025, 02:36:26 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: De ochii lumii  (Citit de 5944 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

28 Octombrie, 2008, 10:44:12 a.m.
Citit de 5944 ori

Just

Am observat in nenumarate randuri ca unii oameni fac o fapta doar pentru ca ea sa fie remarcata de ceilalti .De pilda ,un barbat isi bate nevasta acasa ,bea de stinge, il vorbeste urat pe Dumnezeu, fura etc. ,dar duminica se duce la Biserica luandu-si o mutra umila si nevinovata ,dandu-se drept cel mai bun crestin in timp ce vecinii si cunoscutii susotesc : "uite cum vine el la slujba duminica de duminica" ,iar el zambeste satisfacut pe sub mustati .Alt exemplu ,de ce faptele bune ale celor sus pusi si nu numai trebuie sa fie atat de mediatizate sau aratate cu degetul tuturor ? Am construit o biserica ,deci sa se scrie in toate ziarele ce am facut eu ,bunul X .Am facut donatii la orfelinate ,bagati de seama . Nu uitati sa precizati ca eu Y am deschis n cantine pentru batrani .Pozati-ma in timp ce dau de pomana . Pana la urma am impresia ca unele lucruri sunt infaptuite doar de ochii lumii ,sa ne vada si sa ne vorbeasca de bine ca noi sa ne satisfacem ego-ul .

Ati avut vreodata impresia ca unii fac bine doar pentru ca cei din jur sa ii remarce ? Se poate ca observatia celor din jur sa le aduca satisfactie cand de fapt ei au avut complet alta intentie decat aceea remarcata de ceilalti ? Ati asistat la o asemenea mascarada ?
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

28 Octombrie, 2008, 01:22:24 p.m.
Răspuns #1

ONLY DESIRE

din pacate da ,zi de zi.am crescut cu intrebarea:"ce zice lumea despre noi?" si am luat bataie ca ma cataram in copaci sau pentru ca umblam cu hainutele murdare,doar pentru ca ii patam imaginea de "parinte model";sa spun ca in tot acest timp el veena acasa aproape zi de zi pe 7 carari si strica tot ce ii cadea la mana prin casa? cu siguranta imaginea de familist ii era nepatata si atunci cand venea politia sa ne scoata din mainile lui...dar concluzia e ca noi il faceam de rusine.

ca al meu tata sunt "n"cazuri.le vedem in fiecare zi si la televizor si in orice anturaj ne invartim.una din 10 persoane din Romania cred eu ca face multe lucruri doar de ochii lumii si acest lucru se intampla deoarece romanul are o rautate,o invidie si o pofta de a critica extraordinare.nu te doare capul ca te-a lovit pe tine piatra,ci ca nu l-a lovit si pe vecinul.traim intr-o permanenta intrecere cu cei din jur; vrem sa demonstram cat de marinimosi,buni si curati suntem prin cele mai josnice si mai egoiste metode.

"Daca iubesti pe cineva,ii ierti orice greseala;daca esti cu adevarat indragostit crezi ca a gresit din iubire..."

28 Octombrie, 2008, 01:40:42 p.m.
Răspuns #2

Cruella

Daca ar fi dupa mine nu mi-as curata niciodata pantofii pentru ca urasc treaba asta din tot sufletul. Si totusi, ii curat. De ochii lumii.
Probabil nu se compara cu situatiile exemplificate de voi, dar functioneaza pe acelasi principiu. Cred eu.
My imaginary friend says you are crazy!

28 Octombrie, 2008, 03:06:20 p.m.
Răspuns #3

Lorelei

Cruella a pus, cred, punctul pe i. Adevarul e ca toti facem o multime de lucruri, daca nu toate, de ochii lumi. Pentru ca omul e construit egoist, pentru ca putine lucruri ii plac mai mult omului decat sa se balceasca in propriul ego. Asta totusi nu este un lucru rau. Ganditi-va ca daca nu ne-ar interesa acest "de ochii lumi" si am actiona numai conform instinctelor noastre egoiste, multi oameni ar ramane fara adapost (pentru ca nu e nimeni sa le ofere unul "de ochii lumi", multi oameni ar suferi inutil (pentru ca nu i se va mai vorbi frumos, evitand adevarurile crude "de ochii lumii"), iar omenirea ar deveni o imensa scena de etalare a egoismului si animalitatii din noi. De aceea acest "de ochii lumii" e constructiv, oricat de nociv pare la o prima vedere.

In plus - nu pot sa nu ma gandesc, exact ca si Cruella, cate nu fac ZILNIC de ochii lumii: de la machiat, imbracat cu haine frumoase, la glume, la a-mi ajuta colegii etc. Cred ca discutia asta s-a mai deschis candva si imi va sari lumea in cap ca ei isi ajuta prietenii din dragoste pentru ei, si colegii la fel, din altruism etc. Eu cred ca, si daca nu o recunoastem, in primul rand ii ajutam ca sa ne simtim bine fata de noi insine, ca imaginea pe care noi o avem despre noi sa fie una a bunatatii si a generozitatii. Si daca e ipocrizie in gestul altruist, daca altruismul nu e decat un egoism perfect mascat, atunci salut aceasta forma de ipocrizie, pentru ca e singura speranta intr-o umanitate in esenta buna si decenta.
« Ultima Modificare: 28 Octombrie, 2008, 07:11:45 p.m. de Sweeney Todd »
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

28 Octombrie, 2008, 03:43:43 p.m.
Răspuns #4

sunshine

Totusi...eu cred ca , in primul rand le facem din respect pentru noi apoi de ochii lumii. Eu una ma simt mai bine in pielea mea cand sunt aranjata si ingrijita( am luat exemplul in discutie). Si cred ca toti suntem asa( astia care ne pasa de noi). Este adevarat ca ma interesa ,pana nu de mult,ce spunea lumea despre mine doar in cazul deformarii realitatii( minciunii). Acum am invatat sa nu mai pun accent pe "lume" pt ca, asa cum am mai spus in alt post, lumea nu-mi pune mancarea pe masa.
  Lorelei, asa crezi tu ca ajuti pe cei din jur de ochii lumii insa incearca sa nu o faci un timp, ai sa vezi ca iti va fi rusine ca nu ai ajutat, ca ai incercat sa fii altfel . Atunci ai sa intelegi ca nu parerea celorlalti conteaza ci ce simti tu ca e bine sa faci.
 Va dau un exemplu concret din viata mea : am crezut ani buni ca anumite persoane imi sunt prietene/i, dar, dupa divort, mi-au aratat ca doar statutul de sotie a celui de la care puteau trage foloase ma facea prietena lor. Cand am inteles asta, credeti ca am pastrat legatura , de ochii lumii? Nu. Le-am spus ce m-a deranjat, i-am iertat si am ales sa las loc de buna ziua , doar sa simt eu ca sunt mai buna decat ei si sa nu-mi fie rusine cu mine. Ce crede lumea despre mine? Nu conteaza atata timp cat eu stiu cine sunt si nu am de ce sa-mi fie rusine.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

28 Octombrie, 2008, 03:53:24 p.m.
Răspuns #5

Lorelei

Lorelei, asa crezi tu ca ajuti pe cei din jur de ochii lumii insa incearca sa nu o faci un timp, ai sa vezi ca iti va fi rusine ca nu ai ajutat, ca ai incercat sa fii altfel . Atunci ai sa intelegi ca nu parerea celorlalti conteaza ci ce simti tu ca e bine sa faci.

Pai chiar imi sustii ideea, si anume ca e vorba de imagine. Imaginea fata de altii sau imaginea fata de noi. Intr-adevar, dupa o vreme ti se face rusine (eu as zice te simti vinovat), si asta pentru ca in ochii tai nu mai este la fel de bun, generos etc. Nu e nimic rau in motivul egoist, atata vreme cat rezultatul e altruist.

28 Octombrie, 2008, 04:02:48 p.m.
Răspuns #6

sunshine

Eu m-am referit la rusinea fata de tine insuti, ca ai dori sa fii altfel si nu te simti impacat cu gandul asta. Nu de rusinea fata de lume, nu, asta ar insemna sa muncim, sa traim , sa facem totul dupa placul lumii: sa avem un job bun ca sa nu rada apropiatii de noi, sa avem o vila ca sa moara nu stiu ce prieten, sa schimbam masinile in fiecare an etc( tocmai mi-a spus o prietena ca nepoata ei va primi de la parinti cadou la majorat un jeep, ca sa moara lumea de invidie ??? :-&).

PS: o sa-mi iau inima in dinti si o sa deschid un topic despre ce mi s-a intamplat mie in ultimul an; poate atunci o sa ma fac inteleasa :)
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

28 Octombrie, 2008, 04:09:04 p.m.
Răspuns #7

Lorelei

Sunshine, exact la rusinea fata de tine insati m-am referit si eu, ti-e rusine ca nu mai esti buna cum credeai ca esti, generoasa cum credeai ca esti etc. Deci in ideea asta am completat si eu, ca e vorba de imaginea TA in ochii TAI... de care incepe sa iti fie rusine.

28 Octombrie, 2008, 04:14:07 p.m.
Răspuns #8

lumycriss

Vizitator
:laugh: Să vă descreţesc un pic frunţile: mie discuţia mi-a adus aminte de Nastratin Hogea a lui Anton Pann care, pentru a fi pe plac lumii, îşi pusese cuptorul pe roate :D Lăsând gluma la o parte, cred că întotdeauna va conta imaginea despre noi din ochii celorlalţi, iar noi vom acţiona în consecinţă, chiar dacă în sinea noastră ne vor nemulţumi şi displăcea multe lucruri (cum ar fi să ne lustruim pantofii - exemplul Cruellei). Şi întotdeauna vor exista ipocriţi, gen Becalli, precum şi fraieri care să-i aduleze. C'est la vie!

28 Octombrie, 2008, 05:43:18 p.m.
Răspuns #9

Miss M.

Nici mie nu-mi place sa-mi curat pantofii dar nu-mi place nici sa ma uit in oglinda inainte de a iesi din casa , imbracata frumos , aranjata , parfumata si noroiul sa zaca uscat pe pantofii mei ... inainte de a ma gandi la gura lumii ma gandesc la mine . Nu cred ca e relevant exemplul , e ca si cum as zice ca nu-mi place sa spal vase dar nu le pot lasa sa zaca in chiuveta , facem multe lucruri pentru ca trebuie nu pentru ca ne place neaparat si aici exemplele sunt multe , sunt lucruri de zi cu zi care se fac , in primul rand , din respect si bun simt fata de tine insuti si nu neaparat pentru a creea o imagine minunata in ochii celorlalti .
In cazul meu , ceea ce fac de gura lumii o fac moderat , din diplomatie , din bun simt si , rareori , din obligatie , sunt situatii de tot felul , e dificil de dat un exemplu insa totul are o limita la mine , sunt o fire independenta , nu-mi traiesc viata raportandu-ma la ce ar spune lumea , in fond si la urma urmei e viata mea si am o vorba in care cred ... "e frumos ce-mi place mie" .
Ma duc la biserica atunci cand simt nevoia , dau un covrig unui amarat atunci cand mi-e mila , ajut un prieten daca imi sta in putere , la serviciu sunt diplomata in ceea ce spun , fac ce mi se cere desi sunt cazuri cand , daca ar conta parerea mea , as proceda altfel . Ca sa faci lucruri doar de gura lumii spre extreme trebui sa urmesti un interes , zic eu .
" Da-mi , Doamne , seninatatea sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba , curajul sa schimb ceea ce se poate si intelepciunea sa inteleg diferenta ! "

28 Octombrie, 2008, 06:14:57 p.m.
Răspuns #10

sunshine

;DEra acolo "imaginea fata de altii" ...de ea m-am legat. Iti cer scuze daca nu am reusit sa fiu mai explicita. :)

28 Octombrie, 2008, 06:46:47 p.m.
Răspuns #11

Lorelei

Stiu, stiam de atunci, ce am vrut eu sa spun, de fapt, si poate eu nu am fost explicita, este ca eu nu cred ca exista o diferenta de substanta intre imaginea fata de altii si imaginea fata de noi, atata tot.  :)