In acesta privinta am mai spus: nu a durut atat de tare faptu ca am fost plagiata ci persoana care a facut-o.
In privinta plagiatului imi cunosc drepturile si slava Domnului ca ele exista.
In ceea ce priveste "riscul" cand scrii ceva, undeva, (indiferent unde) atata vreme cat tu esti autorul, nu cred ca ar trebui sa fie unul asumat si nici macar nu ar trebui sa fie un risc!
Fiecare trebuie sa stie ca autorul (fie el si a unei opere mici si neinsemnate) este cel care scrie partial sau in intregime un text si nu cel care il ia si il copiaza in alta parte fara consimtamantul acestuia, fara a scrie numele autorului si fara a plasa macar un link.
Este ca si cum eu mi-as pune la gat un medalion frumos, iar tu mi l-ai lua sub pretextul ca esti sarac si eu trebuie sa ti-l dau sau ca si cum atunci cand daca invit pe cineva in casa mea trebuie sa pun tot ce am de valoare sau nu sub cheie pentru ca s-ar putea sa ma trezesc cu riscul de a fi furata.
Nu asa merg lucrurile!
Lucrurile sunt foarte clare in privinta vasta!
E al tau: publici cu sau fara semnatura!
Nu e al tau: publici cu acordul autorului sau cu numele acestuia sub text!
Ce risc sa isi asume cei care scriu? Pana cand?
Pana cand sa isi asume cei de buna credinta riscuri in fata nesimtitilor, rau-intentionatilor si a celor care cred ca tot ce vad li se cuvine?
De unde pana unde sa tot intelegem pe cei care fura? De ce? De ce ei sa termine mereu prin: nu au stiut, saracii de ei, lasa ca inteleg ei intr-o zi, poate or sa stearga textele, lasa ca sterg blogul, etc...!? , iar cei pagubiti mereu o termina in postura de prosti si fraieri (pentru ca de cele mai multe ori cel ce fura o data fura si a doua oara sau reincepe prin: ce credea ca ma sperie? proasta! prostul! etc...)
Fiecare munceste in felul lui!
Asta e munca mea: sa scriu!
Am dreptul sa ma bucur de ea si nu consider ca trebuie sa imi asum nimic decat responsabilitatea celor scrise: atat!
Insa...pentru ce am scris eu mai sus exista "Legea Dreptului de Autor" sau mai bine spus: "Legea nr 8/1996", care este foarte clara in aceasta privinta.
Am sa va dau doar cele mai importante puncte care cred eu ca ar putea sa va intereseze si pe voi:
Lege privind dreptul de autor si drepturile conexe
TITLUL I
Dreptul de autor
PARTEA I
Dispozitii generale
CAPITOLUL I
Dispozitii introductive
Art. 1
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi.
Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in forma nefinalizata.
Art. 2
Recunoasterea drepturilor prevazute in prezenta lege nu prejudiciaza si nu exclude protectia acordata prin alte dispozitii legale.
CAPITOLUL II
Subiectul dreptului de autor
Art. 3
(1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
(2) in cazurile expres prevazute de lege, pot beneficia de protectia acordata
autorului persoanele juridice si persoanele fizice, altele decat autorul.
(3) Calitatea de subiect al dreptului de autor se poate transmite in conditiile legii.
Art. 4
(1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.
(2) Cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de persoana fizica sau juridica ce o face publica avand consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu isi dezvaluie identitatea.
...
Art. 15
(1) Se considera comunicare publica orice comunicare a unei opere, realizata
direct sau prin orice mijloace tehnice, facuta intr-un loc deschis publicului sau in orice loc in care se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al membrilor unei familii si al cunostintelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenica, recitarea sau orice alta modalitate publica de executie ori de prezentare directa a operei, expunerea publica a operelor de arta plastica, de arta aplicata, fotografica si de arhitectura, proiectia publica a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de arta digitala, prezentarea intr-un loc public,prin intermediul inregistrarilor sonore sau audiovizuale, precum si prezentarea intr-un loc public, prin intermediul oricaror mijloace, a unei opere radiodifuzate.
De asemenea, se considera publica orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fara fir, realizata prin punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin internet sau alte retele de calculatoare, astfel incat oricare dintre membrii publicului sa poata avea acces la aceasta din orice loc sau in orice moment ales in mod individual.
(2) Dreptul de a autoriza sau de a interzice comunicarea publica sau punerea la dispozitia publicului a operelor nu se considera epuizat prin nici un act de comunicare publica sau de punere la dispozitia publicului.
http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/drept-de-autor/legea-dreptului-de-autor.html
Deci Iulian...legea protejeaza si creatia intelectuala, literara si artistica nu doar pe cea muzicala, cinematografica, etc si ma bucur ca o face.
Si cei care plagiaza texte risca amenzi si puscarie, iar asta pentru ca orice iei de la altul si pretinzi ca este al tau se numeste: furt! In acest caz este furt intelectual!
Sa-l trag de maneca? NU!
Sa se autosesizeze singur si sa isi faca mustrarea de constiinta singur! Eu una nu mai vreau sa am de-a face cu el in viata mea!
E mic...
Si daca e mic sunt convinsa ca stia ce face, chiar daca nu stia ce se poate intampla!
In ceea ce-l priveste am sa ma rezum la atat - la a-l aduce la cunostinta forumurilor unde posteaza pentru ca altii sa stie cu cine are de-a face, dar cu restul am sa merg pana unde va fi cazul, iar asta pentru ca m-am saturat sa-l tot aud pe "nu stiam ca fur!".
Cum mama..... nu stia ca fura cand folosea ceva ce nu ii apartinea?
Nu e asa ca e comod sa spun: nu stiam ca fur cand tocmai stau agatat de lantisorul de la gatul tau sau de ceas sau...?
Mda...cam asa e si cu literatura: "nu stiam", il lasi in pace si de a doua zi punct si de la capat!
Stiu ca in unele cazuri (putine) este vorba de ignoranta si lipsa de educatie, dar in majoritatea este vorba de rea-vointa si multa nesimtire!
..........
Iulia...le-am scris celor de la poezii.biz deja - inca din momentul in care l-am gasit si bineinteles ca le-am relatat cu linkuri. Am cerut doar sa i se stearga contul sau textele mele!
Sper ca nu am ranit pe nimeni prin ceea ce am scris. Am fost poate mai altfel ca sa punctez faptul ca indiferent de situatie furtul nu trebuie incurajat doar prin intelegere sau "bine mama, dar de maine sa nu mai faci"...