09 Octombrie, 2025, 11:46:58 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: rromii  (Citit de 32827 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

01 Iunie, 2010, 10:27:13 p.m.
Răspuns #30

rromaness

va cam pare rau..ca planul lui Hitler nu a reusit in ceia ce priveste exterminarea noastra?? fi ti sinceri...oare cum ar fi Romania,fara tzigani...banuiesc ca ar ajunge o super putere ecomomica..

01 Iunie, 2010, 10:30:16 p.m.
Răspuns #31

gipsyeye

Vizitator
Intrebarea mea este urmatoarea: este societatea romaneasca pregatita sa accepte un sef rom? Spun asta pentru ca la scoala colegii mei romani luau bataie acasa pentru ca eu avem note mia bune ca ei la invatatura. Eram dusmanit pentru ca mergeam la olimpiade si simteam uneori cum ma vorbeau pe la spate. Recunosc ca pe de alta parte erau si colegi care ma acceptau si ma incurajau iar profesorii tot timpul se mirau de lucrarile mele si-mi ziceau ca nu trebuie sa renunt ci sa merg mai departe. Daca stau bine si ma gandesc, ar fi capabil un romana sa=l accepte pe roma ca pe egalul sau, sa aiba acelasi salar ca si el la acelasi nivel de munca...de multe ori noi romii tre sa muncim in plus ca sa fim considerati la fel de buni ca un altul:)...de fapt pentru romanii care lucrati in afara cred ca intelgeti sentimentul...

01 Iunie, 2010, 11:03:21 p.m.
Răspuns #32

Alecsandra

romii vorbesc si gandesc pe tiganeste asa ca le este dificil sa invete limba romana corect. Ganditi-va cat v-a luat pana sa vorbiti corect o limba straina

Punct ochit, punct lovit! Atat am vrut sa vad.
Make me your radio and turn me up when you feel low. :)

02 Iunie, 2010, 05:03:50 p.m.
Răspuns #33

Cruella

romii vorbesc si gandesc pe tiganeste asa ca le este dificil sa invete limba romana corect. Ganditi-va cat v-a luat pana sa vorbiti corect o limba straina

Nu sunt de acord. Eu provin dintr-o familie de svabi (nemtii din zona Banatului). Acasa vorbesc germana, am facut gradinita si 12 ani de scoala cu predare in limba germana - toate materiile; si universitatea in Germania. 80% din cartile pe care le citesc sunt in germana. Va dati seama ca eu gandesc in germana. Dar asta nu este deloc un impediment sa vorbesc si sa scriu corect limba romana. Sunt cetatean al Romaniei, nu conteaza etnia. Mi-ar fi rusine sa nu stiu corect limba romana! Cu toata scoala mea in limba germana! Asta e chiar cea mai puerila scuza...
« Ultima Modificare: 02 Iunie, 2010, 05:05:23 p.m. de Cruella »
My imaginary friend says you are crazy!

02 Iunie, 2010, 09:31:16 p.m.
Răspuns #34

rromaness

Cruella.esti un caz particular...dar gandeste te ca nu toti sunt ca tn,hai sa nu ne mai pierdem in exemple personale si sa vb de marea majoritate,daca e sa spunem adevarul...nu am nimic cu oamenii din mediul rural,dar i a ganditi va cati dintre ei stiu sa vb lb romana corect si sa o scrie?...asa ca nu va mai luati de tzigani ca nu stiu ff bn limba romana..chiar ash fi curios ce raspuns i mi da ti...

02 Iunie, 2010, 11:29:15 p.m.
Răspuns #35

Escu

Global Moderator
Silence kids..ca va iau jucariile.

@rromaness: daca nu scrii corect din punct de vedere gramatical, zbori. (asta ca sa fie clar) ps: fara 2 conturi pe acest site. sa te hotarasti la care renunti.

on topic:
Personal am cunoscut tigani care stiau sa scrie si sa vorbeasca cel putin 3 limbi straine. Desi mirosul il aveau (e specific oamenilor de culoare, inclusiv noi albii avem miros) asta nu-i impedica sa vorbeasca si sa scrie corect in limba romana. Nu poti sa condami o rasa/natie prin prinsma unor intamplari. Nu poti sa generalizezi. E valabil pentru toate rasele, nu doar pentru tigani. Exista tigani si tigani, sau mai bine spus, oameni si oameni. Ca exista unii care ne fac un renume prost, asta e, se mai intampla. Problema e ca sunt mediatizate, atata tot. Chestiile astea se intampla cu orice rasa, nu doar cu cu noi. Oricum americanii nu stiu alta tara care incepe cu litera U, ma indoiesc ca ar sti daca exista o tara Romania (no offence diana, but street interviews showed that).

@all: Ca s-a urmarit o discutie aprinsa de la inceput si ca unii dintre voi ati cazut in plasa intinsa, asta e partea a doua. Ramane la latitudinea voastra sa va indreptati "acuzatiile". Discutati civilizat, fara atacuri la persoane.
Let's put a smile on that face!

03 Iunie, 2010, 05:54:56 p.m.
Răspuns #36

Diana Nistor

Ca in general americanii nu au auzit de Romania poate fi adevarat. Dar e trist cand afla de tara noastra de la cersetoarea care ii trage de maneca si se plange ca n-are ce manca!
"Decat urat, prost si sarac, mai bine frumos, destept si bogat."

03 Iunie, 2010, 06:03:29 p.m.
Răspuns #37

Escu

Global Moderator
Ca in general americanii nu au auzit de Romania poate fi adevarat. Dar e trist cand afla de tara noastra de la cersetoarea care ii trage de maneca si se plange ca n-are ce manca!

Sa se planga in engleza! :)) Stiu ce zici, dar din pacate nu avem ce sa facem. Iti apreciez devotamentul fata de tara..
Let's put a smile on that face!

03 Iunie, 2010, 09:58:45 p.m.
Răspuns #38

rromaness

trist nu?

03 Iunie, 2010, 10:06:17 p.m.
Răspuns #39

rromaness

Diana,au ieshit oamenii in strada si urla,ca nu au ce manca,pensionarii,profesorii,pe ei nu ii mai vad strainii,asta nu mai afecteaza imaginea Romaniei?

04 Octombrie, 2010, 10:16:25 a.m.
Răspuns #40

Zantiala

Nu s-a mai scris demult, nu am mai scris demult...
Am sa raspund totusi la acest topic pentru ca cele discutate aici sunt lucruri actuale pe care datorita preocuparilor mele, am ajuns, vrand-nevrand, sa le cunosc. Sper ca interventia mea sa ajute la construirea unui tablou cat de cat echilibrat.

Orice popor, orice natiune, se cladeste in baza unei identitati si pe niste valori culturale care sunt acceptate de membrii sai, la nivel de familie, indivizi, etc. Poporul rrom, ca orice alt popor, are la randul sau o identitate aparte si un set de valori sociale si morale, care in mod normal ar trebui sa le asigure integrarea in orice societate.

Problema e ca aceasta comunitate la ora actuala nu are oameni capabili sa o dirijeze din punct de vedere al valorilor sociale. Elite intelectuale responsabile, oameni capabili, Asupra populatiei rrome s-a suprapus o subcultura a manelelor, a mahalalei, a infractionalitatii (care le este cu totul straina) si care din pacate a atins si o parte importanta a populatiei romanesti.

Cei mai multi rromi care comit infractiuni sunt rromi pe "hartie", care pe langa faptul ca si-au lepadat bruma de traditii mostenite din parinti (traditii care intre altele, condamnau furturile si inselaciunea), nici macar propria limba nu si-o mai vorbesc. Chiar si pe la ONG-urile care ar trebui sa ii reprezinte, limba e vorbita doar de femeia de serviciu, in cel mai bun caz. La locurile din universitati rezervate lor, nu se prezinta mai nimeni. E pe undeva firesc, caci pana nu isi regasesc adevarata identitate ca grup, pana nu isi creeaza elite intelectuale care sa ii reprezinte cu adevarat, rromi vor umple nu aulele universitare ci spatiile penitenciarelor si vor continua sa ramana incontinuare niste "pariah" in Europa.

Un alt punct pe care as vrea sa il ating e problema viitorului demografic al Romaniei. Nu e teoria conspiratiei ca peste cel mult 100-150 de ani rromi vor ajunge majoritari in tara (cum vor ajunge de altfel si maghrebienii in vestul Europei). Nu e insa vina lor. E vina noastra. Dupa 90, romancele au luat cu asalt spitalele pentru avorturi. Am devenit prea egoisti, cei mai multi dintre noi nici nu mai vrem sa mai auzim de copii. Ca ar fi, chipurile, prea greu de crescut in societatea actuala. Ca nu putem sa ne traim viata din cauza lor. Si asa mai departe. Desi, in mod paradoxal, (ca nivel de trai) traim printre cele mai bune vremuri din istoria tarii.
"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

16 Decembrie, 2010, 07:46:58 a.m.
Răspuns #41

Kenan

Mda...Ca de obicei,omul,prin egoismul sau,particularizeaza.
Ok,s`o luam cu inceputul...Romi = bad,din prisma voastra.:))...Ei bine,nu e chiar asa.:P
(Sa nu credeti care cumva ca sunt rom...doamne fereste!:))...eu sunt turc sadea,n`am treaba cu romii...au ei treaba cu mine,dar asta-i cu totul alta poveste.)

In lumea asta,in care traim,exista mai multe forme de viata: bacterii,ciuperci,plante,animale,oameni...etc.Nu stau sa fac acum un curs de biologie.Ma raportez doar la oameni.
Bun...Fiecare om are anumite tendinte,anumite inclinatii.Asta e din cauza influentelor pozitive sau negative,pe care le primeste din jurul sau.Un rus,oarecare,a devenit mare savant...asta inseamna ca toti rusii sunt savanti?:))...mama lor de bautori de votka!:))...
Exista oameni buni,oameni rai,genii,handicapuri,s.a.m.d...daca majoritatea unei rase se raporteaza la unul din criteriile acestea,nu inseamna ca TOATA rasa respectiva este asa.
Sincer sa fiu,traiesc in Bucuresti...pe undeva pe la periferia cartierelor Rahova,Ferentari si Magurele...(la 1 km distanta de soseaua de centura.).Cunoscatorii stiu despre ce vorbesc...:))...e o zona de mai mare dragul.Mai ales cand ai tendinte punk...=))
Dar am cunoscut si tigani buni.:)...trecand peste cei care merg cu crucile marilor catedrale la gat,care considera Nike si Puma firme,care in afara de Florin Salam si Nicolae Guta nu mai stiu nici un alt simbol al muzicii,sunt si tigani buni.Asa cum la stirile de la ora 5 vedeti un roman care si`a violat mama,puteti la fel de bine vedea si un rrom care a spart o casa.

Acum,generalizand rasa "colorata" din tara noastra:
Nu e vina lor.Ei primesc anumite deprinderi inca de mici.Fara suparare,dar daca ai avea un copil de 4 ani,si i`ai bate mama zi de zi,in fata ochilor,ce crezi c`o sa faca el cand o sa fie mare?:))cursuri de balet?:))ma indoiesc.
Acesta este spiritul lor...nu avem cum sa`i schimbam.Eu continui sa privesc lumea dupa anumite criterii,nu neaparat dupa culoarea pielii.Sfatuiesc (inainte de toate) TOTI OAMENII sa faca la fel,abia dupa aceea romii,sau alte etnii din tara noastra.
Femeia: "Hai sa jucam v-ati ascunselea!"
Barbatul: "Hai.../:)"
Femeia: "Faci pariu ca nu ma gasesti?:>"
Barbatul: "Da` faci pariu ca nu te caut?:|"