M-a obsedeaza inca ideea Don Juan-ului. Asa ca m-am intors. Am ezitat daca sa incep topic nou sau nu. Dar am hotarat ca discutia se leaga.
Va propun o noua definitie a Don Juan-ului, asa cum apare ea in cartea lui N. Breban cu acelasi nume: "Iar celalalt, dubiosul Don Juan, cel care alearga neobosit de la o femeie la alta, rasturnandu-le, mangaindu-le, aprinzandu-le, trezindu-le la viata inimii lor corporale, ceea ce se cheama feminitate (evident, nu pe toate, el nu e zeu, ci doar pe cele care au vocatia feminitatii!) (...) un ins manat de nelinistea iubirii in sensul ei agresiv, fertil, barbatesc, un anume idealist ce crede ca poate misca din inertie un lant aproape infinit (...) Don Juan, un ins aflat in criza si stupefactia sublima a corpului sau unic ce se imparte in doua, ce se despica... (...) Da, domnilor, de ce sa nu ma apar, eu insumi sunt viata, creatia. Eu nu doresc sa posed, ci sa creez si astfel sa posed. Pacalitul sunt eu... un ins pacalit la nesfarsit, incapabil de a invata din experienta, in acest sens oligofren, mandru de infirmitatea mea. (...) Eu sunt sculptorul genial ce indeparteaza, ce eboseaza blocul de marmura feminin, dand la iveala statuia corp de dedesubt, impingand stanca umana spre trup viu, cald, spre feminitate, eu turtesc, imping, atat, rostogolesc, ademenesc, lovesc, sarut, strig: Iesi! Vino afara!"
Mai departe autorul explica cum creatia don-juan-ului o vor fura altii, el doar creeaza drumul spre feminitatea pe care altii vor veni sa o culeaga. De aceea intr-un anume fel este eternul "pacalit".
Cum va suna definitia asta? Este aproape de ceea ce intelegeti prin don juan? Pana la urma ce este Don-Juan-ul?