09 Octombrie, 2025, 04:26:27 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Gradina visurilor noastre  (Citit de 264799 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

07 Ianuarie, 2008, 02:30:46 p.m.
Răspuns #570

Lady Allia

La Multi Ani Gradina mea minunata...La Multi Ani dragele si dragii mei... :-* Fie ca anul 2008 sa ne aduca mai des impreuna, sa ne daruiasca clipe frumoase...in care sa povestim, sa ne depanam amintirile frumoase si povestile pline de magie...

07 Ianuarie, 2008, 05:01:12 p.m.
Răspuns #571

valentina

La multi ani!,e o gradina frumoasa,asa troienita de zapada.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

28 Ianuarie, 2008, 01:10:16 p.m.
Răspuns #572

Lady Allia

Încet, încet rămânem doar noi două draga mea Grădină...aşa cum poate am fost menite să fim...eu şi cu tine! Eu cu visele mele, cu privirile aninate de nori şi cer, cu sufletul mereu lângă Căpruiul meu..., iar acum şi lângă Puica mea dragă..., iar tu draga mea Grădină cu poveştile tale, cu florile, copacii tăi bătrâni şi frumosşi, cu animăluţele...şi amintirile despre ieri şi mâine...
Am îmbătrânit oarecum împreună draga mea...eu căruntă în suflet de griji, iar tu în petale de ani..., dar parcă în suflet nu aş vrea să cresc mare dragă Grădină...aş mai vrea ca măcar ceva din mine să rămână pur şi copil...ce zici? mă ajuţi?
Rămâne-mi măcar tu...aceeiaşi cu poveştile şi elfii tăi frumoşi...
Unde-mi eşti Gândule? Unde-mi eşti suflet plin de dor? Unde-mi sunteţi elfi dragi?...
Mai deapănă-mi o poveste...pentru că zânele nu au voie să îmbătrânească şi să moară..., nici elfii, nici enţii..., nici spiriduşii...

29 Ianuarie, 2008, 12:39:01 p.m.
Răspuns #573

Lady Allia

Şi..., aşezată din nou lângă foc ascult Vântul. El este Veşnicul Povestitor al basmelor scrise de mine. E bătrân, bătrân - de când lumea şi chiar dinaintea ei -  în ani lumeşti, dar încă tânăr în anii lui.
Nu ştiu de ce mie îmi vorbeşte...nici eu nu sunt altfel decât alţi oameni.
Poate doar pentru că în sufletul meu sunt copil încă şi ştiu că povestea este lumea care ne poate deschide zâmbetul şi sufletul larg, larg cât să poată încăpea pe acolo bucuria şi veselia.
Azi Vântul îmi poveşteşte despre Stejarul cel Bătrân, despre entul meu drag din Grădină şi în timp ce el îşi drege şuierăturile, zăpada pluteşte mai încet ca niciodată (să nu piardă povestea), florile stau ghemuite în glastrele lor la căldură, copacii se leagănă încet să nu alunge liniştea, iar animăluţele s-au adunat toate, toate în jurul gândului meu.
"- Şi..." începe Vântul a povesti...într-o noapte...neagră şi adâncă, de parcă însuşi noaptea ar fi adormit...departe, departe peste rânduri-gânduri, peste vise şi peste coşmare, tocmai în sânul unei păduri uitată de vreme dormea Bătrânul Stejar.
Pe atunci...Stejarul nostru era doar o rămurică de abia ieşită din pământul unde era bine înfipt cu rădăcinile sale lungi şi subţiri, lemnoase şi pline de viaţă. Era curios nevoie mare şi, de când apăruse dintr-o ghindă despre care nimeni nu ştia nimic, ar fi vrut să fie...altfel! Ar fi vrut să colinde lumea, să poată merge dincolo de pădurea unde se născuse şi îşi dorea să cunoască multe alte fiinţe.
Doar Vântul îl mai alina câte un pic şi îl putea înţelege. El îi purta veştile pe mantia sa şi i le şuiera blând printre rămurele.
Într-una din zile, pe lângă Stejărel trecură trei fiinţe...frumoase. Erau doi bărbaţi şi o femeie. Vorbeau altă limbă decât cea a oamenilor, iar el se miră că îi putea înţelege. Oftă!
- Precis ei nu mă pot înţelege pe mine, bombăni el în coaja lui tânără şi crudă.
Cei trei se întoarseră către el şi zâmbiră.
- Cum să nu te putem înţelege? Noi înţelegem limba oricărei fiinţe de pe Pământ, chiar şi a apei, a ploii...
Stejărelul se bucură, iar apoi...îşi încruntă sprâncenele sale mici şi lemnoase. "Cine or fi oare de mă înţeleg şi îi înţeleg atât de bine? Poate nu am voie să vorbesc cu ei...fiindcă Vântul mi-a povestit despre fiinţe rele care bântuie lumea în dorinţa de a o transforma în haos... Dar...ufff, par atât de frumoşi şi blânzi..."
- Nu te speria micuţule...Nu suntem fiinţe rele şi nici rău nu vrem a-ţi face.
Micuţul copac îşi duse repede crenguţele la guriţa-scorbură. "O fi gândit iar cu voce tare??? Dar...nu, el nu se auzi...atunci cum îl putură fiinţele acelea auzi?".
Cei trei începură să râdă cu poftă. Râsetul lor era cristalin şi cald. Părea o adiere de vânt îmbinată cu ropotul blând al ploii şi cristalinul unei cascade. Femeia se aplecă şi îl sărută blând pe frunzuliţe ciufulindu-l.
Copăcelul se roşiii în sinea lui şi începu să se legene repede-repede de important ce se simţea. Se gudură apoi în el de fericire. Îi plăcu atingerea aproape ireală a femeii.
- Dar, dacă spirite rele nu sunteţi, oamnei nu sunteţi...cine sunteţi? cuteză el să întrebe prinzând curaj.
- Noi ne numim elfi sau spiritele bune ale naturii. Am fost trimişi pe Pământ cu mult înaintea oricui. Pe atunci Pământul era doar un pumn de praf stelar şi era micuţ în Univers precum eşti tu acum pe Pământ. La început l-am ajutat să crească, apoi l-am ajutat să prindă viaţă. A început să se înverzească, să aducă ploile la el, să-şi curgă prin venele lui apele..., iar apoi am rămas să îl ocrotim.
- Deci voi ştiţi ... trebuie să ştiţi cine e Mama şi Tata, nu? Ghinda mea a avut o Mamă...trebuia să aibă o Mamă... se emoţionă şi se întristă el.
- Da...a avut o Mamă, dar nu e o Mamă oarecare. Mama ta a fost ultimul Ent Stejar, iar ca să te apere de spiritele rele care vroiau să te transforme într-un Ent Negru te-a dat unui corb să te ducă departe, departe...ştiind că după ce nu vei mai fi o să vă cunoaşteţi în Lumea de Dincolo a Naturii.
- Deci Mama mea...
- Da..., mama ta este peste tot acum. Într-o zi ai să o simţi...
- Atunci, de aia eu puteam înţelege limba altor fiinţe!!! Sunt un Ent! Am să pot umbla şi zbura!!! Uraaa!
- Da, dar menirea ta printre altele este să aperi toate fiinţele care nu pot face ceea ce poţi tu, care nu pot auzi ceea ce poţi auzi tu... Trebuie să le protejezi..., dar nu acum! Acum eşti un Ent copil. Într-o zi...când vei primi de la Stele Lumina Sacră ... atunci vei fi cu adevărat un Ent deplin. Vei primi toate cunoştinţele predecesorilor tăi şi vei putea să te dezrădăcinezi, iar apoi vei umbla şi vei ajuta orice fiinţă din Natură.
- Ce e Lumina Sacră?
- O stea căzătoare! O stea în care predecesorii tăi şi-au pus sufletele conştiinţei lor ca să poată ajuta astfel Pământul...
Şi...într-o zi, Bătrânul Stejar a devenit Ent. Atunci...din cer a căzut o lumină puternică până sub coaja lui, iar el de atunci a mărşăluit prin lume şi a protejat. A descoperit că lumea e un loc minunat, doar că oamenii din dorinţa de schimbare îi ucid apropiaţii şi opresc apele..., iar el de amărăciune şi bătrâneţe s-a oprit tocmai aici...în lumea gândurilor şi a poveştilor în speranţa că aşa va putea schimba câte ceva în sufletul fiecăruia dintre noi unde el simte...Lumina Sacră a Copilăriei.

Afară ninsoarea a început iar. Fulgii cad repezi şi veseli. Vântul îi ajută să danseze şi îi aşterne cu blândeţe jos. Ei se vor întoarce din nou la mama lor natură...odată cu evaporarea de primăvară.
Copăceii, florile şi animăluţele au aţipit, iar eu...visez zâmbind până la următoarea poveste.

01 Februarie, 2008, 08:03:14 p.m.
Răspuns #574

Lady Allia

Somn uşor LoveTime..., iar mâine soarele să răsară zâmbind pentru fiecare dintre voi în parte!  :) :-* :)

01 Februarie, 2008, 08:12:28 p.m.
Răspuns #575

sunshine

Vise placute, draga mea, mi-e tare dor de diminetile insorite cu aroma de lacramioare si cafea proaspata.Candva visai la  rasetele unei copile. Acum o privesti cum adoarme in bratele sufletelului tau.Ii privesti pe amandoi si te gandesti ca primavara ii va gasi in leaganul inconjurat de flori . Somn usor , dragii mei, somn usor LoveTime :-*
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

02 Februarie, 2008, 08:01:59 a.m.
Răspuns #576

Lady Allia

...mă plimb pe poteci...gândurile îmi zboară în sus şi în jos...sunt singură...nimeni! mă dor uneori gândurile până la Dumnezeu şi până în genunchi...când le pun jos în rugi...
...caut...ce caut?...nu ştiu, dar caut!...
poate caut căldura unui cuvânt sau căldura verii care adie între ramurile frumoase ale grădinii mele...caut o undă de lumină caldă printre frunze verzi...caut un cavaler înveşmântat în cuvinte frumoase şi în zâmbet plin de linişte...caut poezii ascunse între frânturi de vise...mă caut şi pe mine...uneori nu mi-s :(...
...mă plimb...am să merg la Bătrânul Stejar...poate el îmi va putea spune ceva...poate...

...........

printre gânduri îmi curgi încet în suflet
eşti aici şi nu eşti
nici măcar nu ştiu ce culoare au ochii tăi
când îi sărută soarele
ştiu doar cum zâmbeşti în versuri
şi cum iubeşti
printre rânduri te găsesc îmbrăţisând
o idee de mine
care pare demult a nu mai fi
şi mi-s fericită uneori şi  plâng alteori,
dar tu nu ştii,
iar dacă ai ştii...ce ai face???

08 Mai, 2008, 02:09:06 p.m.
Răspuns #577

Lady Allia

"te-as iubi!" se aude glasul tau prelingandu-se ca un bob de roua pe frunza goala si dezbracata de soare...
"te-as alinta!" se aud razele soarelui rasfrante peste zulufii mei indrazneti
"te-as rapi mie!" se ude inima ta ascunsa intr-un suflet cum doar tu poti sa ai...

si eu zambsc... cautarea de mine... eram mereu aici. cat de ciudati suntem noi oamenii uneori! ne cautam mereu, mereu in alte si alte persoane, in alte ganduri, in alte poteci, in alti pasi, iar noi defapt ne suntem atat, atat de aproape... trebuia doar sa te privesc adanc in ochii iubitule! m-as fi zarit alintata si fericita!...

potecile sunt iarasi verzi. florile le da culoare de curcubee si stralucire de zambet...
mi-e dor insa de voi prieteni...
mi-e dor...
unde sunteti?

oare chiar atat de grabiti, obositi si preocupati sa fim?
sau...uitam uneori lucrurile care sunt atat de mici, dar uneori atat, atat de importante?

nu ma astept sa fiu universul acestui loc. stiu ca nu sunt! poate nici nu ma mai potrivesc lui - ma multumesc cu putinul care insemn si nu sunt nefericita...imi ajunge - dar voi cu siguranta imi sunteti "codimentul" perfect care imi da unei anumite parti de suflet gustul si fericirea ce il completeaza...perfect!

va iubesc...sa stiti! chiar va iubesc... :-*

04 Iunie, 2008, 12:05:18 p.m.
Răspuns #578

Lady Allia

e din nou linişte. linişte...
un firicel de iarbă crud se leagănă încet încercând să prindă razele soarelui. soarele zâmbeşte larg şi-l gâdilă. pe vârful lui puţin despicat şi micuţ firicelul de iarbă se roşeşte şi gângureşte în limba lui ierbicească. probabil vrea să ne spună că e fericit de viaţa lui scurtă, dar valoroasă oarecum sau probabil vrea să ne arate cât de frumoasă e natura, sau...ne trage de mânecă: "e vară! oameni...e vară!".
lângă el doi pitici joacă şeptică pe o frunză bătrână de brusture. dacă nu eşti atent...poţi să treci pe lângă ei fără să îi observi, fără să îi auzi, dar...ei sunt acolo şi ţin în mânuţe cărţi din coajă de stejar vrăjit - se spune că asta nu îi lasă pe ghiduşi să trişeze la cărţi - doar se ştie cât sunt spiriduşii de şmecheri...
mă întreb oare de câte ori am trecut noi pe lângă copilărie din prea multă grabă?
două flori rozalii se unduiesc încet şoptindu-şi vorbe calde. între ele un pui mic de floare....
ah, nu...am greşit!
sunt doi pui mici de floare :)!
al doilea e atât, atât de mic şi stătea ascuns după tulpina firavă a mamei...ştergându-şi năsucul polenizat a plictiseală. ridică ochiişorii picuraţi cu pete albastre către mama şi trăgând-o încet de frunzele îmbibate cu seva proaspătă şi dulce... cască! :) nu am ştiut până acum ce gură mare poate avea un pui de floare când îi este somn...! seamănă cu un pui de om...

vorbind de puiul de om...el e puţin mai încolo, împleticindu-se în propriile picioare, zâmbind largggg şi gângurind cu mâinile întinse către mama: "Ma-Ma..." - , iar femeia a cărei suflet străluceşte prin ochi când îşi aude puiul e..."mama".
îi întinde braţele calde şi primitoare şi îi cântă despre ursuleţi, păpuşele, căţeluşi, iar puiul de om...a adormit zâmbind.

psssiiittt! pe mâine!

04 Iunie, 2008, 09:26:35 p.m.
Răspuns #579

liviu

Sigur ca fiecare dintre noi are „gradina lui secreta”, ale carei porti le pazeste impotriva intruziunii brutale a vulgului.. Ea cuprinde imagini vizuale ale lucrurilor pe care le-am face daca am putea sa procedam dupa placul inimii.. Norocosii gasesc momentul, locul si persoana potrivite si chiar fac acele lucruri, pe cand ceilalti sunt obligati sa rataceasca, macinati de dor, dincolo de propriile ziduri.. Dar atunci cand reusim sa ne eliberam de constrangerile noastre interioare, putem sa deschidem spre lume poarta gradinii aspiratiilor noastre, iar cand tumultul din mintea noastra amuteste, lucrurile se aseaza in ordine in jurul nostru.
Insa, din pacate, iluziile sunt mai ademenitoare decat realitatea si chiar si cea mai atragatoare realitate poate fi abandonata in favoarea celor mai slabe sau mai improbabile iluzii. Doar cei mai puternici pot sa se confrunte cu loteria absurda a vietii fara nici o iluzie.. Una dintre cele la care se renunta cel mai greu, chiar si la varsta adulta, e iluzia autonomiei sau autodeterminarii..

04 Iunie, 2008, 09:48:37 p.m.
Răspuns #580

sunshine

:woot:"Gradina visurilor noastre"...sa ne continuam visele( nu este un topic psihologic)
« Ultima Modificare: 04 Iunie, 2008, 09:51:09 p.m. de sunrise »
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

04 Iunie, 2008, 10:26:16 p.m.
Răspuns #581

liviu

(excurs)
:woot:"Gradina visurilor noastre"...sa ne continuam visele ..

Oricat de iluzorie ar fi siguranta noastra cotidiana, pe care o avem la un moment dat, ea e a noastra - a fiecaruia dintre noi - si nu trebuie sa renuntam cu nici un chip la ea pana ce noua iluzie pe care am gasit-o nu a fost supusa, macar intr-o oarecare masura, probei aspre a timpului..!
Am mai spus: doar cei mai puternici pot sa se confrunte cu loteria absurda a vietii fara nici o iluzie.. Dar, probabil ca acestia - presupunand ca mai sunt inca in viata, insingurati pe undeva, pe vreun varf de munte - se pot numara pe degetele de la o singura mana!!!
Pentru noi, toti ceilalti, secretul de a razbi cumva in viata, consta - tocmai - in a sti sa ne alimentam iluziile, si anume pe acelea care ne propulseaza inainte.. Sa ne continuam visele, deci..  :)

05 Iunie, 2008, 12:21:19 p.m.
Răspuns #582

Lady Allia

"- Cum putem face imposibilul?
  - Cu entuziasm!" - Paulo Coelho-Al 5-lea Munte"

"Pastreaza-ti bine visele, pentru ca, daca ele mor, viata devine o pasare cu aripa rupta ce nu poate zbura." (Langston Hughes)

si...mai stiu ca fara vise oamenii inceteaza sa isi construiasca idealuri, teluri...privesc in gol si modeleaza nimicul cu...nimic!

eu una am fost nebuna care am mers pe mana iluziei, a visului...pentru ca ele mi-au facut inima sa-mi bata atat de tare incat pana si respiratia ma apasa de atata uimire si minune!
am mers si in pofida ironiilor si a normalului celor mult prea ancorati in: "oare ce va fi? daca nu?...etc" - am invins fericita propriile complexe, nefericiri...mi-am rupt singura lanturile propriilor convingeri de pana atunci.
cu alte cuvinte am mers pe mana inimii si m-a dus bine!!!

eu cred ca toti care uita sa viseze, sa se agate de sperante si raman ancorati doar in "matrici" si "intrebari" despre cum e mai bine, ce e mai bine, daca nu e bine... - aceeia pierd defapt simpla si frumoasa esenta a vietii...

dar...cu alte cuvinte eu ma pregatesc sa trec la spiridusii mei  ;D. ei stiu sa dea gustul perfect unei zile poate imperfecte.

01 Iulie, 2008, 12:29:48 p.m.
Răspuns #583

Lady Allia

poveste pe fir de fum...

am crezut ca visez, dar nu visam.
copilaria inca era acolo - desculta! avea ochii mari, surasul stirb si obrajii murdariti de gem. zambea si imi facea cu mana!
am intins si eu mana, dar nu puteam sa o prind...se indeparta!

- stai!!! am tipat! staiii!
- nu pot! am atatea copilarii de adus! nu pot sa stau cand tu cresti atat de repede mare
- dar ti-am intins mana!
- nu! mi-ai intins ce ai crezut ca trebuie sa intinzi! tu cu mana intinsa ai copilarit?

am zambit!

aveam din nou zambet stirb si nu ma mai deranja ca nu vazusem cioara care imi furase dintele!
zambeam si mai larg! larg!!!
acum am inteles ca mana se intinde prieteniei...copilariei ii intinzi zambetul, nevinovatia si sufletul!
ea poate sa traiasca doar in suflete de copii!
si...am inchis ochii de tot. copii stiu visa frumos:

pe poteca din padure
nu mai mari ca doua mure
doi pitici alesi anume
calare pe doua rame
rame, rame inelate,
imbaiate, inseuate
au plecat s-anunte-n lume
ca Printesa Papadie
se marita intr-o luna
nu cu cine-ar fi sa fie
ci c-un Print de Matraguna
cica-aceasta legatura
ar aduce armonie
florilor de pe campie
si-ntre ele niciodata
nu va mai fi dusmanie
vorba suna!

daca nu v-ati plictisit
mai raman la povestit
printre flori si ierburi nalte
zambitoare, colorate
curioase si motate
"haide spune! spune! spune!
ce-au facut piticii-n lume?"

ei au dus din deal in vale
invitatii speciale
si pe drum au intalnit
uriasi cu pasul mare
fara vreme de visare
grabiti ca sa creasca mare
si tare s-au intristat
au sarit si au tipat
i-au ciupit si i-au pupat
uriasii nici poveste
sa-i auda sau sa-i vada
pentru ei nu mai exista
lumea basmelor, magia
povestita-n flori de nada
ei demult copilaria
au uitat-o intr-o lada

in castelul din padure
intre frunze de stejar
Papadia zi de zi se topea
de dor si-amar
intr-o noapte mai acatari
un corb mare si-ntelept
ii aduse...ce sa vezi?!
un ravas! cu scris frumos
invelit in frunze verzi
si citindu-l Papadia
inflori galben duios

Matraguna...Matraguna!
de otrava se umplu
si de ciuda Papadiei
cupa plina i-o dadu
sa o-nchine prieteniei,
iar Printesa...o bau
"- ai crezut ca alianta
o sa tina-o vesnicie?
am vrut doar
sa-nclin balanta
inspre moarte - nu iubire!"
si razand el disparu

doua bobite de roua
peste puful ei frumos
se prelinsera a plans
si cu glas amar-duios
dragul ei chema la ea
nimeni nu mai cuvanta
nimeni nu gasea un rost
toti taceau in Crangul Vesel
si plangeau, dar ce folos?

folos mereu se gaseste
daca speranta traieste
si cum basmul basm ne este
dragul ei prinse de veste
si-adus pe aripi de vant
cu mireasma luide vis
Iasomie-o prinse-n brate
si zambind la Papadie
din tot sufletu-i deschis
sarutarea ii dadu,
iar otrava Matragunei
ca prin farmec...disparu
si-astfel dragostea invinse

auzind despre-ntamplare
piticii in graba mare
au luat drumul intors
pe poteca din padure
nu mai mari ca doua mure
calare pe doua rame
rame, rame inelate,
imbaiate, inseuate
se grabeau de ortul popii
sa ajunga unde plopii
azi sunt imbracati de nunta
iara nunii joaca-n lunca
langa mandra Papadie
si frumosul Iasomie

despre ei asa se spune
ca iubirea-si poarta-n lume
si de-atuncea pe campii
rasar mii de papadii
ce cu pufuri zburatoare
duc ravase iubitoare
peste buze de iubiti si copii

pe un fir de fum intins
eu ma-ndrept spre un alt vis
iau cu mine de drum bun
un suras si un nebun
care crede in copii,
in magie
si-n povesti
somnul sa va fie bun
sunt aici de ratacesti
prin vreun basm
fara usa si "feresti"!"

09 Noiembrie, 2008, 02:40:20 a.m.
Răspuns #584

Lady Allia

A fost odată ca şi niciodată, într-un loc nici prea dosit, dar nici lesne de găsit un han. Acest han se numeşte Hanul Poveştilor!
Se spune, că oriunde te-ai fi aflat, dacă te simţeai pierdut sau rătăcit, paşii ştiau singuri să ia calea Hanului şi să te poarte într-acolo.
Hanul Poveştilor este un loc plin de magie,de frumuseţe şi veselie, iar când toate celelalte locuri ale pământului îşi închid porţile şi îşi sting luminile...el e singurul în care mai pâlpâie o lumină de căldură şi speranţă care îi aşteaptă pe toţi ce au nevoie de un loc de popas.
Luminiţa aceasta se numeşte Farul Hanului, iar ea ne ajută să nu ne pierdem definitiv în lumea oamenilor mari şi să putem găsi mereu drumul de întoarcere către copilărie şi visare.
Toţi cei care şi-au adăpostit sufletele o vreme la acest han au socotit de cuviinţă să spună că aici toate poveştile şi toate făpturile din poveşti sunt aievea şi pot prinde viaţă.

- Dar tu de unde ştii? se răţoi de la una dintre mese Bursucul cel Morocănos (despre care trebuie neaparat să ştim că nu e bine să-l contrazicem ci să îi dăm mereu dreptate pentru că ţine mânie la sfadă cu toate că este bătrân şi uituc.)
- Iarăşi dumneata Domnule Bursuc... Eu sunt Povestitoarea, i-am răspuns zâmbind-i senin şi calm! În fiecare seară mă întrebi acelaşi lucru...
- Acelaşi lucru spui? În fiecare seară? Hmmm, pfuuaa...se strâmbă îmbufnat Domnul Bursuc.
- Acum ai să spui ca dumneata ştiai că Hanul are Hangiţă şi nu Povestitoare...
- Pe pălăria mea de Bursuc! Chiar aşa am vrut să te întreb! Dar...de ce nu are Hanul Hangiţă?
- Offf, Domnule Bursuc...pentru că Hangiţa este numai una. Are glasul duios şi vorba dreaptă, iar cei care o aud sunt prinşi în mrejele ei pentru veşnicie. Poveştile par să i se nască în suflet, iar oaspeţii întotdeauna îi are pe măsura frumuseţii şi ospitalităţii sale. Hanul frumoasei hangiţe este la numai o bătaie de inimă de al nostru şi se numeşte Hanul Viilor din Vârful cu Dor.
- Dar Hangiţa?
- Hangiţa? Ea îşi spune Minerva, însă fiecare poate să o numească după cum simte - ea nu se va supăra. Într-o zi am să vă povestesc şi despre acest han frumos.
- Aşa şi...de ce tu nu poţi fi Hangiţă?
- Domnule Bursuc! se auzi de undeva de aproape un glas răguşit şi bătrân.
- Aaaauuuuaaa! ţipă Bursucul ascunzându-se după fustele Povestitoarei. Dar asta, ce păcatele blănii mele pereţioase mai este? Ai auzit? A, a vorbit masa! Şi a şi clipit! Uite ce ochi scorburoşi are!
- Normal că a vorbit, Domnule Bursuc. Este o Masă meşteşugită din Stejar Vorbitor, care nu ştiu de ce de atâta amar de vreme doar pe dumneata te preferă.
Auzindu-mi vorbele (înadins întoarse din "condeiul" sufletului), Bursucul se retrase de după mine tuşind plin de el şi încruntând din sprâncene:
- Cum de ce? Pentru că eu sunt Regele Bursucilor! Ai să vezi că într-o zi ai să-mi dai dreptate!
- Asta nu uiţi! Asta nu o uiţi niciodată! Ştiu cine eşti!
- Chiar ştii? se umflă el în blană.
- Bineînţeles că ştiu, doar eu te-am creat! Eu ţi-am pus blăniţa, urechile (în timpul acesta Bursucul şi le pipăia de zor, de teamă să nu i le iau înapoi...), botul...
- Da? Şi atunci, de ce nu mi te închini? Doar ştii că sunt rege...
Povestitoarea de mine începu să râdă cu poftă, apoi i-am răspuns:
- Dacă nu ştii să stai în banca dumneata să vezi cum îţi tund blana aia regală imediat!
- Nuuuu! se tângui el aproape copilăreşte. Făceam şi eu aşa...o glumă, dar nu a ţinut nu-i aşa?
Masa din Stejar Vorbitor începu să râdă guturat de se scuturau toate paharele pe ea.
- Se pare că nu, nu a ţinut, reuşi Masa să spună printre hohotele de râs.
- Na bazaconie! se îmbufnă iar Bursucul regal. Acum am ajuns şi de râsul unei mese...
- Bursuc! strigă masa la el.
- Aaaaaa! se sperie din nou Domnul Bursuc spre amuzamentul Mesei.
- Doamne Bursuc...de atâţia amar de ani stai pe spinarea mea şi încă te mai sperii de mine?
- Na, ce să fac dacă nu mi te amintesc...
- Hai, gata. Nu te mai ciudi şi stai jos. Ţi s-a răcit şi ceaiul de atâta vreme...Am să rog Veveriţa cea Sprintenă să îţi aducă altul.
- Mulţumesc...

Povestitoarea zâmbi!
Uff...e greu aşa! Eu am zâmbit! Cred că şi acum zâmbesc pentru că sunt fâstâcită şi încurcată.
 Toate acele fiinţe îşi aveau locul şi rostul acolo. Poveştile păreau a fi nerăbdătoare şi văsătoare. Lumea aceasta plină de magie, de făpturi ciudate şi vorbăreţe, frumoase şi fermecate era lumea ei cu ochi mari de copil.

- Dar şi Povestitoarea a fost copil? întrebă un micuţ mânz inorog cu coama strălucind a visare.
- Bineînţeles că am fost şi eu copil draga mea Praf de Stele! i-am răspuns mângâind-o şi întinzându-i siropelul ei preferat din trandafir. Însă, pe când eu eram copil, tu nu erai născută - erai doar un vis frumos în visele mele.
Micuţa Praf de Stele începu să necheze de bucurie lângă părinţii săi, în timp ce aceştia încercau din răsputeri să o domolească:
- Gata, gata Prinţesă că ai să verşi tot siropul şi altul nu mai primeşti.
Praf de Stele era singura Prinţesă Inorog din neamul Inorogilor Iubirii. Mama ei se numea Zâmbet de Lună, iar tatăl ei se numea Suflet de Soare, dar despre ei am să vă povestesc într-o altă zi de han. Într-o zi de vară, când zânele ies din flori pe furiş, iar spiriduşii fac ghiduşii ca să le sperie.
În Han erau aproape toţi preferaţii ei: Micuţul Brăduleţ ( care mereu va fi preferatul ei şi al Vântului), Mama Bufniţă sau Bufniţa Albastră cum o vom mai regăsi printre poveştile Hanului, Stejarul cel Bătrân cu familia sa de ghinde şi frunze vorbitoare ( Stejar care ne va spune multe poveşti, el însuşi fiind o poveste frumoasă cu elfi şi un membru de seamă al Hanului ), familia Râmelor Peltice, familia Firului de Iasomie, cele două familii ale Regatului Păpădiilor, spiriduşul Jips cu poveştile lui de iarnă, rândunica cea veselă, motănelul cel alintat, zânele, elfii şi câţiva oameni îndrăzneţi care veniră pe Calea cea Întoarsă către copilărie.
Şi astfel, Hanul roia de oaspeţi de seamă, de poveşti, de veselie şi căldură.
Lingurile, castroanele, ceştile...zburau de colo-colo care mai de care mai repede să nu lase drumeţii însetaţi, înfriguraţi şi flămânzi, Veveriţa cea Sprintenă le ajuta preluând comenzile repede, repede, iar focul mocnea încetişor în sobă...aducându-le aminte de năzbâtiile copilăriei, de miresmele de cozonaci din serile de sărbătoare, de poveştile bunicilor cărunte cu vorbă blândă.
Şi, pe când toate ar fi intrat în rânduiala Domnului Somn...uşa Hanului se trânti de perete nici prea tare, dar nici foarte încet speriindu-ne pe toţi!
Până şi eu ca şi Povestitoare am tresărit.
Dintre noi însă, cel mai tare s-a speriat Mama Bufniţă.
- Bu-hu-huuuuuuu-huuu, aha aha, aha! ţipă şi tuşi speriată Mama Bufniţă! Vai de penele şi oasele mele bătrâne şi pline de boală...se văicări biata pasăre, în timp ce capul i se învârtea ca un girofar. Ai să mă omori într-o zi Vântule dacă ai să mai apari aşa!
- Hehe, lasă Mamă Bufniţă că mi-ai suportat tu şi altele mai rele! îi răspunse acesta bucuros să o revadă alături de atâţia prieteni dragi.
- Bună seara nene Vântule, l-am salutat zâmbind larg de fericire şi îmbrăţişându-l. Dacă mai râzi cu atât de mare poftă ai să-mi ridici în aer toţi oaspeţii şi ai să-mi stingi toate candelele, i-am spus veselă.
- Prinţesă Luthien!
- Ssssiitt! Aici sunt doar Povestitoarea!
- Da, dar şi Povestitoarele au poveştile lor, ca mai toţi dintre noi, zâmbi Vântul sugubăţ.
- Da, dar toate la vremea lor Nene Vântule. La vremea lor...

- va continua -

« Ultima Modificare: 09 Noiembrie, 2008, 02:59:23 a.m. de Lady Allia »