Salut,
Mai intii felicitari Soledad, ceea ce scriu in continuare nu are legatura cu tine.
Daca incerci sa rezolvi o problema fara sa o cercetezi, asa cum incerci sa ne convingi ca este bine, ai mari sanse sa ajungi la rezultate false. Sau in cel mai bun caz, sa rezolvi problema pe jumatate. Iti dau exemple din matematica chiar:
Sa se rezolve ecuatia a*x = b. Daca spui ca solutia este b/a, te inseli, ai rezolvat o jumatate de problema, iar la un examen ai avea nota cinci din zece. Daca iti completezi raspunsul cu cazurile in care a = 0 (b != 0 sau b = 0) mai ai citeva raspunsuri in traista... Este drept ca tipul acesta de problema este dat cu un an sau doi mai tirziu decit cea pe care ai dat’o tu si care nu implica decit aritmetica elementara. In sfirsit, este diferenta intre daca ai trecut sau nu de primara. Ar fi trebuit deci sa specifici de altfel, problema de aritmetica”, iar nu „problema de logica” (si chiar "jocuri de logica" !) care suna cam pompos.
Altceva, in datele problemei tale rucsacii nu se afla neaparat in autobuz. Cind pui o problema, daca vrei sa te consideri just in notare, trebuie sa dai date clare.
Iar problema de logica ascunsa, cum se face ca Pensees a schimbat registrul, din pacate nu ai rezolvat’o nici tu : nu sint Pensees, de altfel se observa dupa stil, insa se pare ca in viata, ca si in matematica aplici cu indirjire faimoasa butada „crede si nu cerceta”. Parerea mea ar fi ca oricit de religios ai fi, nu lua chiar ca tot ce zboara se maninca si ca tot ce miauna este in autobuz...
As fi vrut sa pot sa mai scriu despre spirit de observatie, despre matematica si viata, implicatie si echivalenta, dar din pacate micutul meu ma asteapta. Asa ca o las pe adevarata Pensees sa continue. Sper sa nu o necajesti, ea este cea de treaba. Iar eu sint cea cu treaba.
Salutari
PS: Doua probleme pe care ni le dadea bunicul cind eram mici :
1. Citi pasi face o vrabie intr’o ora ?
2. Pe o sirma de telegraf sint sapte ciori. Tragi cu pusca si omori una. Cite au mai ramas ?