În sfînta lor cruciadă de a elibera locurile (comune dealtfel) sfinte ale artei de plaga turcească...
Pe la anul 1000 al erei crestine, din cauza suprapopularii, triburile turce din Asia centrala , se vad nevoite sa ia calea pribegiei.Turcii, buni luptatori si arcasi calare neintrecuti, se angajeaza in slujba printilor musulmani din Orientul Mijlociu.De asemenea, imprumuta multe din obiceiurile persanilor (Abasizii parca erau pe atunci in Persia , nu stiu exact...).Treptat, se convertesc la islam, si se stabilesc in zona Anatoliei (in jurul a 1 milion de turci ). Intra in conflict cu Imperiul Bizantin, si in anul 1072 , Alp Arslan, sultanul turcilor invinge oastea bizantina la Mantizkert, intr-o victorie stralucita.Astfel se pune baza Imperiului Seliucilor, cu capitala la Iconium (Konya).Raidurile impotriva bizantinilor slabiti continua.
Profitand de slabiciunile interne ale statelor musulmane, turcii se extind inspre sud, unde reusesc sa cotropeasca Tara Sfanta.Atitudinea lor intoleranta fata de crestinii pelerini, precum si vestea vastelor bogatii ale sultanilor, duce la declansarea Cruciadelor. Desi in final cruciatii sunt respinsi, (de catre Saladin, si mai tarziu de catre mamelucii din Egipt) sultanatul seliuk al turcilor , slabit, se dezmembreaza in mai multe factiuni dupa invazia mongola din 1241-1243.
Pe la 1300, Osman, conducatorul uneia din aceste factiuni (a turcilor Osmanlii) reuseste sa invinga pe Karamantieni si Anatolieni si sa uneasca turcii intr-un imperiu ce va purta numele sau, Imperiul Otoman.Imperiul Otoman se extinde cu repeziciune, in special in dauna decandentului Imperiu Bizantin.In 1318, Galipolli, o cetate aflata pe malul european al Dardanelelor cade in mana turcilor.Astfel se declanseaza operatiunea de cucerire a Balcanilor.Romanii se intalnesc prima data ca adversar cu turcii in 1376, pe vremea lui Vlaicu Voda..Tzaratul bulgar de la Tarnovo cade in 1398, iar Serbia cade in urma bataliei de la Kosovopolije, unde cu toate ca insusi sultanul Murad a fost ucis in lupta, sarbii condusi de tzarul Lazar sunt invinsi.
Aceste teritorii balcanice vor ramane sub stapanirea Imperiului Otoman pana in sec XIX, spre deosebire de Tarile Romane, care niciodata nu au fost transformate in pasalic, ci doar au fost cateodata sub ocupatie militara
Treptat, influenta turceasca isi pune amprenta asupra modului de viata balcanic.Multi balcanici se convertesc la islam , fie prin bunavoie, fie prin sabie(bosnieci, pomacii din Bulgaria, etc).Turcii au introdus in Balcani instrumente muzicale necunoscute la vremea aceea aici, cum ar fii trompeta. Trompeta facea parte din ansamblul muzicii militare otomane (muzica pe care marsaluiau ienicerii).Muzica de trompeta apare in muzica si in manelele din Serbia (Goran Bregovici, de ex ).
Era normal ca turcii sa lase in urma lor ceva... nu au lasat in urma lor palate precum maurii din Spania, nici monumente de arhitectura sau de inginerie, caci caracterul Imperiului Otoman a fost unul militarist si expansionist. Nu au construit, mai degraba au distrus. Dar au influentat mentalitatea oamenilor, si nu in ultimul rand, muzica lor.
Intr-adevar, manelele provin din muzica turceasca.Dar sunt , la urma urmei un curent balcanic, o urma a stapanirii otomane, daca putem spune asa. In melodii putem intalni influente grecesti, bulgaresti, sarbesti, si de ce nu, romanesti.rromii au avut un aport important in popularizarea acestui gen muzical, caci la urma urmei si cultura lor e o cultura de amestec. La noi in tara acest gen muzical are vechime... in Banat si in Vestul tarii, a fost exportat din Serbia de demult... (eu sunt din zona de vest a tarii, si pot sa spun ca inca inainte de a aparea celebrul " Adrian Minune", acest gen muzical se asculta) in zona de sud si de est a tarii, a fost exportat din Bulgaria si Grecia.
Muzica, in general, cea acceptata de grosul intelectualimii, se adreseaza mintii. Un Strauss, un Mozart, se adreseaza in primul rand intelectului. E o muzica cu mesaj, o muzica "grea" (in opozitie cu muzica "usoara") ce nu poate fi receptata si inteleasa de tot omul de rand. Maneaua in schimb, vizeaza inima omului de rand. Multe texte sunt asemanatoare celor din romante (un gen muzical din pacate cam disparut). De aceea se aud pe la nunti,, petreceri si botezuri. Nu am de gand sa le fac apologie.... sunt deacord ca nu e locul lor aici pe forum. Am vrut doar sa prezint treaba din punct de vedere strict istoric. In Ungaria, tara vecina , am asistat la Gyula, la un spectacol al unei trupe celebre de dans din Budapesta, condusa de dl. Roman Sandor.E o trupa asemanatoare celebrului Lord of the Dance.In fine... Pentru doua dansuri cel putin, au folosit manele romanesti celebre.
Nu am sa mai postez nimic referitor la acest subiect.