11 Octombrie, 2025, 12:49:29 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Manele, pro sau contra ?  (Citit de 49277 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

11 Septembrie, 2004, 05:31:54 p.m.
Răspuns #15

Lord_Saladin

Vizitator
 Unele melodii sunt bune (cele de dragoste ) , dar altele de-a dreptul te zgarie in urechi...

11 Septembrie, 2004, 06:07:11 p.m.
Răspuns #16

friend

Vizitator
Cata vreme nu te obliga nimeni sa le asculti, nu-i nici o problema! Mai rau e ca fani ai genului sunt peste tot si acestia tin musai sa-si declare "adeziunea"! De la soferul de pe autobuz pana la "fermierul" de la taraba si de la vecinul de deasupra pana la... colegii de munca sau scoala, toti asculta... manele! Toata lumea e in chef! Du-te si tu... unde vezi cu ochii!

11 Septembrie, 2004, 06:33:53 p.m.
Răspuns #17

senecca

Vizitator
ascult manele insa numai pe acele adevarate ( de dor ,de dragoste ) nu insa cele care fac referire la sex . Pe acelea nu le pot considera manele si nici nu cred ca au foarte multi fani.

Ce au oamenii impotriva manelelor?Poate sunt doar invidiosi pe acei rromani care au facut averi cantand pe la nunti , botezuri ,onomastici etc.   

11 Septembrie, 2004, 06:37:29 p.m.
Răspuns #18

Lord_Saladin

Vizitator
"ascult manele insa numai pe acele adevarate ( de dor ,de dragoste ) nu insa cele care fac referire la sex"
 Bate palma !  :)

Mai rau e ca fani ai genului sunt peste tot si acestia tin musai sa-si declare "adeziunea"!

Hmm... asta chiar e o problema. Mai ales seara, cand vrem cu totii sa dormim si in vecini e chef...  :(

18 Septembrie, 2004, 02:09:09 a.m.
Răspuns #19

kiddoe

pro .. eu vad musica ca un fel sati exprimi ce ai be gind.. si prin musica se vorbeste despre toate subiectele din viata.. iubire, parasire.. asa ca cred manele vorbesc depsre un subiect care exista in lume si au dreptul sa se exprime prin musica ca toti altii
wipe away my tears

18 Septembrie, 2004, 03:00:25 p.m.
Răspuns #20

Goddess

Cand sunt trista ascult manele, pur si simplu imi readuce pofta de voie buna si distractie!
In general nu ascult manele decat la chefuri si sincer acum...fetele care danseaza bine pe manele sunt admirate de toata lumea. ;)

Pro sau contra?....indiferenta.....
"Some people are so afraid to die that they never begin to live."
Henry Van Dyke

18 Septembrie, 2004, 06:12:49 p.m.
Răspuns #21

DIANA

Vizitator
sincer acum...fetele care danseaza bine pe manele sunt admirate de toata lumea. As propune sa punem numeroasele violuri care au loc pe seama manelelor si sa acordam circumstante atenuante "faptuitorilor". Daca uitam o clipa de mesajul erotic (transmis nu doar prin cuvinte) al muzicii, al manelelor, al dansului, uitam o parte esentiala! Nu vreau sa credeti despre mine ca sunt o "incuiata"! Si mie imi place sa dansez...ehe! Dar inainte de a dansa am invatat MACAR ca privirile pe care le poti atrage prin dans pot fi mai mult decat admirative! Voi ce credeti?

18 Septembrie, 2004, 11:40:56 p.m.
Răspuns #22

Lord_Saladin

Vizitator
 Raman totusi la ideea ca doar unele texte si in speta, unii cantareti, au mesaje cu un continut erotic... . Marea majoritate a manelelor sunt doar de dragoste si de dor.

P.S: chiar cand scriu aceste randuri ascutl niste manele de-ale lui Lucian Seres. ;D

18 Septembrie, 2004, 11:42:57 p.m.
Răspuns #23

DIANA

Vizitator
...si din ce misti cand le asculti? Din...nas? ;D

18 Septembrie, 2004, 11:44:06 p.m.
Răspuns #24

Lord_Saladin

Vizitator
 Din mana... ca iti raspund tie...  ;)

27 Septembrie, 2004, 10:30:37 p.m.
Răspuns #25

khalia

Manelele sînt melodii orientale pline de aleanul acela care a fascinat generaţii de artişti şi visători la tainele Răsăritului crucificat pe minarete. Aşa sună cel puţin – cu un pic de stilizare – definiţia pe care o dau dicţionarele. Muzica pe care însă o denumeşte astăzi conceptul de “manea” este oarecum diferită de cea descrisă în definiţie. Oricum analiza mea se vrea a fi numai una culturală.
      Se plîng intelectualii oropsiţi ai zilelor noastre – şi cînd nu au fost oropsiţi intelectualii? – că sînt asaltaţi în solitudinea şi fragilitatea bunului şi diafanului lor gust de această inflaţie de manele, care nu ne mai dă pace de vreo doi ani. În sfînta lor cruciadă de a elibera locurile (comune dealtfel) sfinte ale artei de plaga turcească, ei se grăbesc să vorbească de o subcultură a manelelor, ceea ce este de două ori greşit: 1. cînd spui subcultură nu vorbeşti neapărat de ceva rău; 2. manelele nu sînt subcultură – ar vrea ele! – ci modă, ceea ce înseamnă ceva mult mai efemer şi fără substanţă. De ce să uităm toate etapele post-decembriste ale coclaurelor muzicale de la noi? De am ascunde acum sub obroc atitudinea blazată şi ofensată a muzicienilor “consacraţi” pe vremuri şi care, izbiţi în încremenirea lor păguboasă şi sterilă de valul noilor stiluri occidentale, s-au repezit, proşti de gură, să le clasifice drept incultură, kitsch etc.

27 Septembrie, 2004, 11:19:35 p.m.
Răspuns #26

Lord_Saladin

Vizitator
 În sfînta lor cruciadă de a elibera locurile (comune dealtfel) sfinte ale artei de plaga turcească...
 Pe la anul 1000 al erei crestine, din cauza suprapopularii, triburile turce din Asia centrala , se vad nevoite sa ia calea pribegiei.Turcii, buni luptatori si arcasi calare neintrecuti, se angajeaza in slujba printilor musulmani din Orientul Mijlociu.De asemenea, imprumuta multe din obiceiurile persanilor (Abasizii parca erau pe atunci in Persia , nu stiu exact...).Treptat, se convertesc la islam, si se stabilesc in zona Anatoliei (in jurul a 1 milion de turci ). Intra in conflict cu Imperiul Bizantin, si in anul 1072 , Alp Arslan, sultanul turcilor invinge oastea bizantina la Mantizkert, intr-o victorie stralucita.Astfel se pune baza Imperiului Seliucilor, cu capitala la Iconium (Konya).Raidurile impotriva bizantinilor slabiti continua.
 Profitand de slabiciunile interne ale statelor musulmane, turcii se extind inspre sud, unde reusesc sa cotropeasca Tara Sfanta.Atitudinea lor intoleranta fata de crestinii pelerini, precum si vestea vastelor bogatii ale sultanilor,  duce la declansarea Cruciadelor. Desi in final cruciatii sunt respinsi, (de catre Saladin, si mai tarziu de catre mamelucii din Egipt) sultanatul seliuk al turcilor , slabit, se dezmembreaza in mai multe factiuni dupa invazia mongola din 1241-1243.
 Pe la 1300, Osman, conducatorul uneia din aceste factiuni (a turcilor Osmanlii) reuseste sa invinga pe Karamantieni si Anatolieni si sa uneasca turcii intr-un imperiu ce va purta numele sau, Imperiul Otoman.Imperiul Otoman se extinde cu repeziciune, in special in dauna decandentului Imperiu Bizantin.In 1318, Galipolli, o cetate aflata pe malul european al Dardanelelor cade in mana turcilor.Astfel se declanseaza operatiunea de cucerire a Balcanilor.Romanii se intalnesc prima data ca adversar cu turcii in 1376, pe vremea lui Vlaicu Voda..Tzaratul bulgar de la Tarnovo cade in 1398, iar Serbia cade in urma bataliei de la Kosovopolije, unde cu toate ca insusi sultanul Murad a fost ucis in lupta, sarbii condusi de tzarul Lazar sunt invinsi.
 Aceste teritorii balcanice vor ramane sub stapanirea Imperiului Otoman pana in sec XIX, spre deosebire de Tarile Romane, care niciodata nu au fost transformate in pasalic, ci doar au fost cateodata sub ocupatie militara
 Treptat, influenta turceasca isi pune amprenta asupra modului de viata balcanic.Multi balcanici se convertesc la islam , fie prin bunavoie, fie prin sabie(bosnieci, pomacii din Bulgaria, etc).Turcii au introdus in Balcani instrumente muzicale necunoscute la vremea aceea aici, cum ar fii trompeta. Trompeta facea parte din ansamblul muzicii militare otomane (muzica pe care marsaluiau ienicerii).Muzica de trompeta apare in muzica si  in manelele din Serbia (Goran Bregovici, de ex ).
 Era normal ca turcii sa lase in urma lor ceva... nu au lasat in urma lor palate precum maurii din Spania, nici monumente de arhitectura sau de inginerie, caci caracterul Imperiului Otoman a fost unul militarist si expansionist. Nu au construit, mai degraba au distrus. Dar au influentat mentalitatea oamenilor, si nu in ultimul rand, muzica lor.
 Intr-adevar, manelele provin din muzica turceasca.Dar sunt , la urma urmei un curent balcanic, o urma a stapanirii otomane, daca putem spune asa. In melodii putem intalni influente grecesti, bulgaresti, sarbesti, si de ce nu, romanesti.rromii au avut un aport important in popularizarea acestui gen muzical, caci la urma urmei si cultura lor e o cultura de amestec. La noi in tara acest gen muzical are vechime... in Banat si in Vestul tarii, a fost exportat din Serbia de demult... (eu sunt din zona de vest a tarii, si pot sa spun ca inca inainte de a aparea celebrul " Adrian Minune", acest gen muzical se asculta) in zona de sud si de est a tarii, a fost exportat din Bulgaria si Grecia.
 Muzica, in general, cea acceptata de grosul intelectualimii, se adreseaza mintii. Un Strauss, un Mozart, se adreseaza in primul rand intelectului. E o muzica cu mesaj, o muzica "grea" (in opozitie cu muzica "usoara") ce nu poate fi receptata si inteleasa de tot omul de rand. Maneaua in schimb, vizeaza inima omului de rand. Multe texte sunt asemanatoare celor din romante (un gen muzical din pacate cam disparut). De aceea se aud pe la nunti,, petreceri si botezuri. Nu am de gand sa le fac apologie.... sunt deacord ca nu e locul lor aici  pe forum. Am vrut doar sa prezint treaba din punct de vedere strict istoric. In Ungaria, tara vecina , am asistat la Gyula, la un spectacol al unei trupe celebre de dans din Budapesta, condusa de dl. Roman Sandor.E o trupa asemanatoare celebrului Lord of the Dance.In fine...  Pentru doua dansuri cel putin, au folosit manele romanesti celebre.
 Nu am sa mai postez nimic referitor la acest subiect.

28 Septembrie, 2004, 10:26:17 a.m.
Răspuns #27

cv

Vizitator
Nu am sa mai postez nimic referitor la acest subiect :D
Mai baiete cucuiete am citit pledoaria ta si... zambesc. Se vede treaba ca cineva te-a suparat. Sa fiu eu?Sa nu fiu? Nu am explicat de ce nu-mi e drag acest gen de muzica... si mai ales de vers. Si n-am sa o fac desi m-am apucat sa analizez odata un text ;)
Ceea ce vreau sa spun e ca dincolo de clasic exista si alte genuri muzicale... necomerciale. Apropiate de suflet. Sa nu impartim lumea in clasic si manele. Si mai ales sa nu fim radicali... mai ales
Nu am sa mai postez nimic referitor la acest subiect mai mai

03 Octombrie, 2004, 08:49:15 p.m.
Răspuns #28

helpless

in primul rand o sa incep si eu cu:gusturile nu se discuta!!!dar!!!!!fara suparare maneaua chiar e de prost gust!!!!nu am nimik cu cei kre asculta acest gen,chiar am prieteni manelisti si st de treaba(pana la punctul cu muzik)!!!!cei kre zic k nu exista petrecere fara manele st destul de neumblati,k sa zic asa!ati fost vreodata la o petrecere cu muzik rock?sau hip-hop?dak nu,atunci va rog incercati!credeti-ma n-o sa va para rau!diferenta dintre noi si cei kre asculta manele e k noi nu tinem mortis sa auda TOATA LUMEA ce ascultam noi.Altfel inchipuiti-va cum ar fii dak cineva ar asculta rock la maxim ziua,noaptea non-stop?chiar si pt mine ar fii deranjant!so.....fiecare asculta ce vrea dar cu respect fata de ceilalti!pupici tuturor..........si nu va mai certati!!!!!! :D

10 Octombrie, 2004, 11:27:34 p.m.
Răspuns #29

Goddess

Am si eu o intrebare!!!!!!!!
Tu asculti la petrecere  DE ROCK..... cu sonorul dat incet?
Gusturile nu se discuta.....tu ai zis-o....atunci PUNCT!
Si eu ascult rock,house,muzik veche(dance in special),dar am nebunii,fixuri,stari cand ma apuca la ore fixe,si ascult si eu o manea!E ceva rau???

E loc pentru toti...
"Some people are so afraid to die that they never begin to live."
Henry Van Dyke